+36 1 377 6737 Időpont foglalás
Vissza

Prof. Dr. Nékám Kristóf

Belgyógyászat, Allergológia, Immunológia

Régi orvoscsaládból származva természetes volt számára, hogy három generáció hivatását választja: a könyvek, a műszerek, a rendelő gyermek szemmel titokzatosnak tűnő világát, amely már gimnazistaként végleg lekötötte.
Orvosegyetemi tanulmányai befejeztével az akkori szokások szerint a szakvizsgáig a belgyógyászat minél részletesebb és pontosabb elsajátítása volt az ő feladata is: a klinikák igazgatói nagy hangsúlyt fektettek az önálló gondolkodásra támaszkodó csapatmunkára. Friss szakvizsgásan merült fel a kérdés, hogy milyen kutatási szakterületet válasszon magának – a kutatás a klinikai munka mellett nemcsak természetes elvárás volt már akkor is, de annak, aki komolyan vette, igazi örömet és sikereket hozott. Petrányi professzor javaslatára koncentrált a klinikum egy fejlődőben lévő területére , az allergológiára. Belgyógyászként allergológusnak lenni azóta is igazi ritkaság Magyarországon. Kiemelten a felnőttek táplálkozási allergiájával foglalkozik , amelynek olyan színes a tünettana, hogy belgyógyászati ismeretek nélkül jóval nehezebb lenne a kiváltó okok azonosítása és az eredményes tanácsadás.
Tapasztalatait egyetemi előadásokon, szakmai továbbképzéseken, tudományos rendezvényeken adja tovább, amihez a megfelelő hátteret nyolc hazai , három külföldi és három nemzetközi tudományos társasági, akadémiai, kollégiumi tagsága biztosítja. Az allergiák azonban már régóta a társadalom problémájává váltak néhány beteg gondjaiból – az allergiások érdekében korábban a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, jelenleg a Magyar Allergia Szövetség elnökeként tud tevékenykedni.

Tanulmányok, címek, minősítések

2005 - Klinikai farmakológia szakorvosa

2003 - a Debreceni Tudományegyetem magántanára

1999 - a Semmelweis Orvostudományi Egyetem magántanára

1985 - Allergológia és klinikai immunológia szakorvosa

1979 - Kandidátusi/PhD fokozat immunológia témakörben

1979 - 80 Tanulmányút a charlestoni (USA) egyetem immunológiai tanszékén

1973 - Belgyógyász szakorvos

1968 - Általános orvosi diplomát szerez a Budapesti Orvostudományi Egyetemen

Munkahelyek

2011 - Dr. Rose Magánkórház, szerződéses allergológus

2008 - Budai Allergiaközpont, szerződéses allergológus

2000 - Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztály és Szakrendelő osztályvezető főorvosa

1990 - 2000 Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Immunológiai Osztály osztályvezető főorvosa

1968 – 1990 A Semmelweis Egyetem, Budapest II.sz.Belgyógyászati Klinikájának munkatársa különböző beosztásokban

Nyelvismeret

Angol, német