Gyermekendokrinológia

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigyek, mellékvesék, petefészkek, herék, illetve a hasnyálmirigy egy része) működési zavaraival foglalkozik. A gyermekendokrinológiai betegségek számos vonatkozásban eltérnek a felnőttek betegségeitől, hiszen a kórfolyamatok egy növekvő és fejlődő szervezetet érintenek.  A hormonális rendszer eltérései az anyagcserét (testsúly, energiaháztartás stb. zavarai) és számos egyéb szervrendszer (idegrendszer, szív- érrendszer, immunrendszer, stb.) működését is befolyásolják, ezért igen szerteágazó következmények jelentkezhetnek.

Mikor, milyen panaszokkal érdemes endokrinológushoz fordulni?

Az egyes endokrin szervek, hormonális rendszerek működési zavarai alulműködés és túlműködés formájában léphetnek fel és mindkét esetben jellegzetes betegségek alakulhatnak ki gyermekkorban. Ilyenek a növekedés és fejlődés zavarai (alacsony- vagy túlnövés, korai vagy késői serdülés, csökkent intellektuális teljesítmény), a testsúly eltérései (soványság, elhízás, inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma). De ide tartoznak a vércukorháztartás (1-es és 2-es típusú cukorbetegség), a nemi működés (policisztás ovárium szindróma, fokozott szőrösödés), a pajzsmirigyműködés zavarai (hormonhiány vagy túltengés változatos tünetei), a mellékvesekéreg betegségei (vérnyomás, só- vízháztartás eltérései), a csontháztartás elváltozásai (törékenység, csontritkulás), hogy csak néhányat említsünk a számos lehetséges kórkép közül.

A hormonális rendszert és az anyagcserét érintő zavarok a gyermekkorban a leggyakoribb elváltozások közé tartoznak. Az időben fel nem ismert és nem kezelt betegségek később már visszafordíthatatlan szövődményekhez és társuló betegségekhez vezetnek, mint pl. a központi idegrendszer működésének zavara, meddőség, korai érelmeszesedés és kardiovaszkuláris betegségek, stb. Ennek értelmében a felismerés, megelőzés és időben történő kezelés a gyermek- serdülőkorban elengedhetetlen és ehhez korszerű vizsgálatok elvégzésére van szükség.

Milyen vizsgálatokra van lehetőség endokrin betegségek esetén?

Intézetünkben a kivizsgálás során a pontos alapvizsgálatokon (testméretek, testösszetétel, testarányok) túl célzott diagnosztikára van lehetőség, melynek során laboratóriumi (alap- és terheléses hormonszintek) vizsgálatokat, anyagcsere paraméterek monitorozását (glikémiás kontroll) és képalkotó eljárásokat (rtg, UH) végzünk a pontos diagnózis megállapítása céljából. A helyes diagnózis ismeretében korszerű, egyénre szabott kezelésekre (hormonpótlás, táplálkozás és életmód terápia) van lehetőség és igény szerint betegeink hosszú-távú követésére és gondozására is mód van.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Kérjük, hogy a betegséggel, panaszokkal kapcsolatos korábbi dokumentációt hozzák magukkal.