Epeműtétek

Az epehólyag a máj alatt helyezkedik el a bordák mögött jobb oldalon. A máj által termelt epe segíti a zsírok emésztését. Ez a folyadék az epehólyagban tárolódik, mielőtt az epevezetéken keresztül a nyombélbe kerül. 

Milyen esetben van szükség epeműtétre? 

Az epehólyag leggyakoribb betegsége az epekövek jelenléte, amely gyulladást eredményezhet, amely további erős hasi fájdalmakat okozhat. Az epekövesség megoldása a műtéti beavatkozás. Ez az egyetlen mód a kezelésére, illetve megelőzi olyan további szövődmények kialakulását, mint a gyulladás, hashártyagyulladás, sárgaság vagy hasnyálmirigy gyulladás.

Az epehólyaggyulladást bizonyos esetekben konzervatív módon átmenetileg lehet kezelni: hosszabb antibiotikum terápiával, fájdalomcsillapító- és görcsoldó kezelés mellett. A gyulladás fokozódása esetén azonban a műtét már kedvezőtlenebb körülmények mellett válhat sürgőssé. Amennyiben a konzervatív terápia hatásos, akkor is javasolt az epehólyag eltávolítása a gyulladást követő 6-8 héttel később. 

Az epekövességen kívül más esetekben is szükségessé válhat az epehólyag eltávolítás, mint az epehólyag polyposis (amennyiben a polypok száma ultrahang követés során növekszik vagy a mérete eléri az 1 cm-t), illetve rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén.

Milyen megoldások vannak az epehólyag eltávolítására?

Laparoszkópos epehólyag eltávolítás 

A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, ezáltal a testen belül optikai eszközön keresztül érkező kép követhető. A laparoszkóp és a sebészi segédeszközök több kisebb metszésen (0,5-1 cm) keresztül kerülnek bevezetésre, ezek segítségével végzik el a műtét egyes lépéseit.

A beavatkozás előnyei:

 • kisebb a műtét utáni fájdalom,
 • rövid kórházi tartózkodás,
 • rövid felépülési idő,
 • kevésbé látható, kis méretű hegek, gyorsabb sebgyógyulás.

Nyitott epehólyag eltávolítás 

Akut esetekben vagy műtéti szövődmények esetén szükség lehet nyitott műtétre. Ez nagyobb vágással és lassabb felépüléssel jár.

Milyen előzetes vizsgálatok szükségesek az epeműtét előtt? 

Az epehólyag eltávolító műtét előtt laborvizsgálatok, mellkasröntgen, hasi ultrahang, valamint aneszteziológiai konzultáció szükséges. 

Hogyan készüljön fel az epeműtétre? 

A műtét előtt követni kell az orvos által javasolt diétát, illetve a műtét napján semmit nem szabad enni, inni, a beavatkozásra éhgyomorral kell érkezni.  

Hogyan történik az epeműtét? 

A beavatkozást legoptimálisabb a gyulladás kezdete után eltelt 48-72 órán belül elvégezni. A gyulladás következtében az epehólyag fala áteresztővé válhat, mely hashártyagyulladást, májtályogot okozhat. 

A műtétet altatásban végezzük. A köldök felett ejtett kis metszésen keresztül a hasüreget egy eszközön keresztül CO2 gázzal felfújjuk. A laparoszkóp kameráját a hasüregbe vezetve a hasüreg áttekinthető és a műtét egy monitoron keresztül követhető. 3-4 kisebb metszést készítünk a has felső részén, hogy az eszközöket be tudjuk vezetni. Az epehólyagot ellátó artériát, illetve az epehólyagvezetéket kipreparáljuk, műanyag klippekkel zárjuk, majd átvágjuk. Az epehólyagot az ágyából kipreparáljuk, majd az egyik kis metszésen keresztül a kövekkel együtt eltávolítjuk, majd szövettani vizsgálatra küldjük. A hasüregben általában szilikon csövet (draint) hagyunk vissza. Majd a műtéti sebeket zárjuk. 

Mint minden laparoszkópos műtét során, így az epehólyag eltávolítás során is szükségessé válhat a nyitott műtétre való áttérés (konverzió). Ilyen eset például az epehólyag gyulladás következtében kialakult összenövések, az anatómiai rendellenesség, illetve az anatómiai eltérések.

Az epeműtét utáni időszak 

Epehólyag eltávolító műtét után egy éjszakát töltenek pácienseink fekvőbeteg-osztályunkon. A másnapi hazatérés után néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kímélő életmód javasolt. Az orvos által javasolt diéta követése 1-2 hétig szükséges. Néhány hetet követően pácienseink visszatérhetnek megszokott életvitelükhöz. A seb gyógyulása kb. 7 napot vesz igénybe. Felszívódó varratot használunk, emiatt varratszedés nem szükséges. Teljes panaszmentesség laparoszkópos beavatkozások esetén 1-2 hét alatt, egyéb esetekben kb. 4-6 hét múlva várható.

Az otthoni időszakban rendszerint nem szükséges a kórházban felhelyezett kötés cseréje. A sebet 5 napig nem érheti víz. A kötést megrongálódás vagy átvérzés esetén száraz fedőkötéssel lehet cserélni. Az esetek többségében nincs szükség speciális rehabilitációra, elegendő a kímélő életmód. 

A műtét utáni kontrollvizsgálat 1 hét után esedékes. A fájdalomcsillapítót és a trombózis profilaxist az orvos által meghatározott ideig kell folytatni. Betegeink többsége az első kontroll idején rendszerint már panasz- és tünetmentes. 

Milyen szövődményekkel járhat az epeműtét? 

A laparoszkópos epehólyagkivétel lehetséges szövődményei:

 • Vérzés: az esetek egy részében csak transzfúzióval rendezhető, valamint ismételt műtétre lehet szükség
 • Fertőzés: epehólyaggyulladást követően lokális vagy generalizált hashártyagyulladás, illetve májtályog is kialakulhat. A műtéti metszésnek megfelelően sebfertőzés alakulhat ki.
 • Az epevezeték sérülése szükségessé teheti a műtét kiterjesztését, az epeutak műtét alatti drainálását. A műtétet követően kialakult epecsorgás esetén patkóbél tükrözéssel lehet az epecsorgás okát felderíteni, majd az epeutak sínezésével (stent behelyezés) megszüntetni. Amennyiben ezen beavatkozás nem sikeres újabb műtétre kerülhet sor.
 • A műtét során bekövetkezhet bélsérülés, illetve érsérülés, melyek egy része laparoszkóppal ellátható, más részük nyitott műtétre áttérve látható el.
 • Az epeutakba került kövek hatására epeúti kövesség, valamint hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat, ekkor endoszkópos beavatkozás, vagy újabb műtéti beavatkozás válhat szükségessé.
 • Mélyvénás trombózis és következményes tüdőembólia alakulhat ki, mely megelőzésére kompressziós harisnya viselését, illetve a műtétet követően véralvadás gátló injekciót alkalmazunk. 

EPEMŰTÉT ÁRAK 

Aktuális árainkat megtalálja az árak menüpont alatt. 

MIÉRT DÖNTSÖN A DR. ROSE MAGÁNKÓRHÁZ MELLETT? 

 • Felkészült szakorvosok, modern diagnosztikai és terápiás eszközök.  Sebészeti ellátásunk célja a betegek átfogó ellátása és a legmagasabb szintű kezelések biztosítása.
 • Személyre szabott ellátás. Szakrendeléseinken minden egyes páciensünknek egyedi kezelési tervet állítunk össze, figyelembe véve az egyéni igényeket és állapotot.
 • Empatikus, emberközpontú hozzáállás. Szakorvosaink mindvégig szem előtt tartják a páciensek komfortérzetét és biztonságát.
 • Prémium színvonalú fekvőbeteg részleg. 3 műtő és 24, minden igényt kielégítő betegszoba – 33 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő exkluzív környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.
 • Gyors és tervezhető időpontok. Az első szakorvosi konzultációtól számított 1-2 héten belül biztosítunk időpontot a szükséges beavatkozásra.

Epével kapcsolatos panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.