Zsírleszívás

A zsírleszívás a lerakódott zsírpárnák eltávolítására szolgáló plasztikai eljárás. Míg fogyás esetén a zsírsejtek száma nem változik, csak a térfogatuk csökken, addig a zsírleszívással végleges eltávolításra kerül a zsírsejtek egy része.

Mikor indokolt a zsírleszívás?

A hason, combon és deréktájon felszaporodott zsírpárnák, illetve − bizonyos esetekben − a toka, a térd, és a felkar makacs zsírraktárai eltüntetésének egyik lehetséges módja a zsírleszívás. Egy beavatkozás során a kiszívott mennyiség maximum 2,5 liter zsír lehet. A liposuctio önmagában csak akkor hozhat igazán esztétikus eredményt, ha az adott területen a bőr kellőképpen rugalmas, feszes, egyéb esetekben a bőrfelesleg kimetszésére is szükség lehet. A beavatkozás eredménye azonnal látszik, de a végleges forma kialakulásához hat hónapra van szükség. A változás elsősorban nem kilóban mérhető, hiszen a zsírleszívás alakformáló és nem testsúlycsökkentő eljárás. Nem a mérleg mutatóján, hanem ruhái méretén érzékeli majd a változást. Elégedetten fogja tapasztalni, hogy teste ismét feszes, alakja formás és arányos.

Arc zsírleszívás 

Az arcot tekintve a toka, illetve nyaki területen végzett zsírleszívás segítségével visszanyerhető az arc természetes kontúrja. A felesleges zsírpárnák eltüntetésével megjelenése fiatalosabb és feszesebb lesz. 

Hasi zsírleszívás

A hastáji zsírleszívás az egyik leggyakoribb plasztikai műtét. Genetikai adottságoktól függően a hastáji zsírpárnák megfelelő táplálkozással és mozgással sem tüntethetők el. Ezen makacs zsírpárnák vagy “úszógumik” zsírleszívással megszüntethetők vagy csökkenthetők és rendkívül látványos eredményt hoznak. 

Zsírleszívás combról

A combon lerakódott zsírréteg esztétikai és kényelmi szempontból is kellemetlen lehet. A vastagabb combok nem feltétlenül mutatnak előnyösen, ráadásul a súrlódás akár bőrpanaszokhoz és folyamatos irritációhoz is vezethet. Mivel a combon akár genetikailag is nagyobb mennyiségű zsírsejt lehet jelen, amely még mozgással és diétázással sem mindig adható le, ebben az esetben a zsírleszívás jelentheti a megoldást. A zsírpárnák a belső és a külső combról egyaránt eltávolíthatók, aminek köszönhetően a lábak formássá és karcsúvá válnak.

Térd zsírleszívás

A térden ugyan kevés, általában 1,5 dl zsír található, azonban a leszívásával jelentősen változik a térd, illetve összességében a lábak formája is. Természetesen a végső forma a csontok méretétől, vastagságától is függ, de zsírleszívás segítségével könnyen elérhető a kívánt összkép. A kezelést követően megszűnhet a térdek összedörzsölődése és az abból fakadó bőrirritáció is. 

Szeméremdomb zsírleszívás

A szeméremdombról szintén eltávolítható a felesleges zsírréteg. Akár a kor előrehaladtával, nagy fogyás vagy a szülés utáni időszak miatt található több zsír a szeméremdombon, intimplasztika segítségével visszanyerhető az eredeti forma, amely testi és lelki szempontból egyaránt fontos lehet. 

A zsírleszívás hátrányai

A zsírleszívás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a testsúlycsökkentő programokat. A beavatkozás után elsősorban méretben, és nem a kilogrammok számában érezhető a javulás. Így a túlsúllyal rendelkező pácienseink számára először a testsúlycsökkentés jelenti a megoldást, a zsírleszívás pedig a feszes formához kellő extrát biztosítja.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg Önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a beavatkozás mellett dönt. Javaslatot tesz a szükséges korrekcióra vonatkozóan és elmagyarázza a zsírleszívás pontos menetét. Lehetséges, hogy az Ön esetében a zsírleszívást szükséges lesz más korrekcióval is kiegészíteni − az orvos erről is tájékoztatja. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a zsírleszívás előtt is szükség van arra, hogy Ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az Ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a zsírleszívásra. Ekkor néhány életviteli tanácsot is kap, amelyek segítségével felkészülhet a zsírleszívásra, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan –, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

A zsírleszívást megelőzően szükséges az adott területet feltölteni Klein oldattal, mely vérzéscsillapító és érzéstelenítő hatású. Az altatásban végzett zsírleszívás során plasztikai sebészünk a kijelölt helyeken elvégzi a műtéti bemetszéseket, majd ezeken keresztül vezeti be a vákuumszíváshoz használt kanült, és egyenletes oda-vissza mozdulatokkal szívja ki a területről az előzőleg fellazított felesleges zsírszövetet. Magánkórházunk plasztikai sebészei a leggyakrabban alkalmazott, és legbiztonságosabbnak ítélt úgynevezett PAL – vibráció vezérelt zsírleszívás – eljárást alkalmazzák, mellyel 30%-kal több zsír távolítható el, a nehezen elérhető területekről is és a beavatkozás után gyorsabb a felgyógyulás folyamata. A teljes beavatkozás 1,5-2 órát vesz igénybe.

A zsírleszívás utáni gyógyulás, regenerálódás

A zsírleszívás után Ön egy éjszakát tölt majd el magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorítóruhát – melyet mi biztosítunk az ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. A zsírleszívás után 5-10 napig szükséges vérhígító injekció adása, és szorító harisnya viselése, megelőzendő az esetleges mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia kialakulása. Az első napokban jelentkezhet általános gyengeség, szédülés. A vérveszteség miatt fontos, hogy ön sok olyan ételt fogyasszon, melyek vasat tartalmaznak – például vörös húsokat, hüvelyeseket, rozskenyeret. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához. Három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. Ekkortól javasoltak a keringésjavító kezelések, mint például a nyirokmasszázs vagy az LPG (vákuumos masszázs) kezelés. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a zsírleszívás előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja Önt plasztikai sebésze.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Tapasztalt plasztikai sebészekkel várjuk. Sebészeink a zsírleszívás területén kiemelt szakértelemmel rendelkeznek, magánkórházunkban a legjobb kezekben lesz.
  • Empatikusan és türelmesen segítünk. Munkánkat végig az empátia és a segítőkészség jellemzi.
  • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

Zsírleszívással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.