Zsírleszívás

A zsírleszívás a lerakódott zsírpárnák eltávolítására szolgáló plasztikai eljárás. Míg fogyás esetén a zsírsejtek száma nem változik, csak a térfogatuk csökken, addig a zsírleszívással végleges eltávolításra kerül a zsírsejtek egy része.

Mikor indokolt a zsírleszívás?

A hason, combon és deréktájon felszaporodott zsírpárnák, illetve - bizonyos esetekben - a toka, a térd, és a felkar makacs zsírraktárai eltüntetésének egyik lehetséges módja a zsírleszívás. Egy beavatkozás során a kiszívott mennyiség maximum 3 liter zsír lehet. A liposuctio önmagában csak akkor hozhat igazán esztétikus eredményt, ha az adott területen a bőr kellőképpen rugalmas, feszes, egyéb esetekben a bőrfelesleg kimetszésére is szükség lehet. A beavatkozás eredménye azonnal látszik, de a végleges forma kialakulásához hat hónapra van szükség. A változás elsősorban nem kilóban mérhető, hiszen a zsírleszívás alakformáló és nem testsúlycsökkentő eljárás. Nem a mérleg mutatóján, hanem ruhái méretén érzékeli majd a változást. Elégedetten fogja tapasztalni, hogy teste ismét feszes, alakja formás és arányos.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a beavatkozás mellett dönt. Javaslatot tesz a szükséges korrekcióra vonatkozóan és elmagyarázza a zsírleszívás pontos menetét. Lehetséges, hogy az ön esetében a zsírleszívást szükséges lesz más korrekcióval is kiegészíteni - az orvos erről is tájékoztatja. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a zsírleszívás előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a zsírleszívásra. Ekkor néhány életviteli tanácsot is kap, amelyek segítségével felkészülhet a zsírleszívásra, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

A zsírleszívást megelőzően szükséges az adott területet feltölteni Klein oldattal, mely vérzéscsillapító és érzéstelenítő hatású. Az altatásban végezett zsírleszívás során plasztikai sebészünk kijelölt helyeken elvégzi a műtéti bemetszéseket, majd ezeken keresztül vezeti be a vákuumszíváshoz használt kanült, és egyenletes oda-vissza mozdulatokkal szívja ki a területről az előzőleg fellazított felesleges zsírszövetet. Magánkórházunk plasztikai sebészei a leggyakrabban alkalmazott, és legbiztonságosabbnak ítélt úgynevezett PAL – vibráció vezérelt zsírleszívás - eljárást alkalmazzák, mellyel 30%-kal több zsír távolítható el, a nehezen elérhető területekről is és a beavatkozás után gyorsabb a felgyógyulás folyamata. A teljes beavatkozás 1,5-2 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás

A zsírleszívás után ön egy éjszakát tölt majd el magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorítóruhát – melyet mi biztosítunk az ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. A zsírleszívás után 5-10 napig szükséges vérhígító injekció adása, és szorító harisnya viselése, megelőzendő az esetleges mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia kialakulása. Az első napokban jelentkezhet általános gyengeség, szédülés. A vérveszteség miatt fontos, hogy ön sok olyan ételt fogyasszon, melyek vasat tartalmaznak – például vörös húsokat, hüvelyeseket, rozskenyeret. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához. Három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. Ekkortól javasoltak a keringésjavító kezelések, mint például a nyirokmasszázs vagy az LPG (vákuumos masszázs) kezelés. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a zsírleszívás előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.