Anyajegy-eltávolítás

A különböző pigmentáltságú elváltozások - festékes anyajegyek – esetenként kiemelkednek a bőr szintjéből. Bár ezek javarészt jóindulatú elváltozások, mégis esztétikai szempontból zavaróak lehetnek. Érdemes levetetni ezeket az anyajegyeket, hogy a későbbiekben ne okozzanak nagyobb panaszt.

Mikor indokolt az anyajegy eltávolítás?

Ha egy-egy anyajegy esztétikailag zavaró számunkra vagy a bőrgyógyász szakorvos javasolja az eltávolítást, mert az kóros elváltozást mutat, esetleg elhelyezkedése miatt zavaró öltözködésnél, borotválkozásnál, indokolttá válik az eltávolítása.

Mi történik az első konzultáción?

Az anyajegy eltávolítást megelőzően szakorvosunkkal konzultálva megbeszélik a beavatkozás menetét, annak eredményét. Nincs szükség nagy előkészületre, rutin beavatkozásról beszélünk.

Felkészülés a beavatkozásra

A plasztikai műtétek előkészületeivel szemben, ebben az esetben a konzultáción elvégzett vizsgálatokat követően továbbiakra nincs szükség.

Mi történik a beavatkozás alatt?

Az anyajegyek eltávolítása sebészi úton, szikével történő kimetszés. Ez a módszer a Magyar Bőrgyógyászati Társaság által is ajánlott módszer, mely lehetőséget ad a biztonságos eltávolításra, és engedi a megbízható szövettani lelet elkészítését. Lézerrel, égetéssel vagy fagyasztással anyajegyet eltávolítani tilos, mert ezek a fenti két elvárásnak nem tesznek eleget. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, melynek átlagos időtartama 20 perc.

Milyen eredményeket várhat a beavatkozástól?

Az esztétikai probléma megszűnik és – amennyiben kóros elváltozás miatt kellett eltávolítani az anyajegyet – az egészsége is biztonságban lesz. A szakorvos által lezárt terület nyoma a gyógyulás után nem lesz feltűnő.

Gyógyulás, utókezelés

A beavatkozást követően, az anyajegyet pár napig fedni kell, amennyiben jól látható helyen van. Több hétig pedig a naptól és az izzadástól is óvni kell. A beavatkozást követően az esetleges varratszedésre és kontrollvizsgálatra szakorvosunk előre meghatározott napon várja vissza önt, ekkor kapja kézhez a szövettani eredményeket is. Két hétig kerülje a napozást és az izzadással járó tevékenységeket.