Dietetika

A dietetikai tanácsadás során nemcsak az életmódváltásban, egészségmegőrzésben, hanem kialakult betegségek diétás kezelésében is segítséget nyújtunk.

Pácienseinknél a maximális eredmények elérésére törekszünk, az egyedi problémákra fókuszálunk, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk és éppen ezért a tanácsadás is teljes mértékben személyre szabottan történik. Az orvosi teammel együttműködve feltárjuk a tünetek és panaszok okait. Pácienseink számára biztosítjuk a labor hátteret és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat. Belgyógyásszal, kardiológussal, endokrinológussal, diabetológussal, gasztroenterológussal vagy szükség esetén más szakorvossal közösen menedzseljük a pácienst, hogy a lehető legkomplexebb ellátásban részesülhessenek.

Olyan dietetikai tanácsokat adunk, és olyan étrendet állítunk össze, amely leginkább igazodik a páciens neméhez, korához, testsúlyához, munkájához, fizikai aktivitásához. Munkák sikere a hosszú távú változások elérésében rejlik, ezért fontosnak tartjuk a rendszeres időközönként történő után követést.

A konzultációk során megtanítjuk pácienseket, hogyan tudnak a betegségüknek, illetve az állapotunknak megfelelően táplálkozni, kezdve a helyes alapanyag választástól, a konyatechnológián át a mennyiségek meghatározásáig. Célunk nem egy egyoldalú táplálkozás, hanem egy kiegyensúlyozott étrend és élhető életmód kialakítása.

Mikor érdemes dietetikus szakemberhez fordulni?

  • Prevenciós és egészségmegőrző életmód kialakítása
  • Testsúly optimalizálás: túlsúly, testzsír százalék csökkentése, alultápláltság, izomtömeg növelés bármely életkorban
  • Szénhidrát anyagcserezavar: inzulinrezisztencia, csökkent glükóz tolerancia, cukorbetegség, terhességi cukorbetegség
  • Családtervezés, felkészülés a várandósságra, terhesség-, valamint szoptatás ideje alatti étrend
  • Táplálékallergiák és intoleranciák (gyermekek estén is)
  • Autoimmun betegségek (cöliákia, Hashimoto pajzsmirigygyulladás, rheumatoid arthritis, stb.)
  • Emésztőrendszeri panaszok és betegségek: krónikus hasmenés, puffadás, székrekedés, reflux, gyomorfekély stb.
  • Gyulladásos bélbetegségek (IBS, Crohn, Colitis)
  • Epekövesség/göcs vagy arra való hajlam
  • Májbetegségek
  • Hasnyálmirigy betegségek
  • Szív-és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, stroke, szívinfarktus
  • Daganatos betegségek
  • Műtétek előtti/utáni étrend
  • Neurológiai kórképek (pl.: epilepszia)

Milyen módszereket alkalmazunk a Dietetikai szaktanácsadás során?

  • Tápláltsági állapot felmérés, elemzés és részletes testösszetétel-mérés csúcstechnológiás InBody 770-es készülékkel
  • Étkezési-, vércukor napló elemzése és kiértékelése
  • Labor vizsgálatok
  • Egyénre szabott táplálkozási terv és táplálkozási tanácsadás
  • Receptfejlesztés, étrendek összeállítása az igényeknek megfelelően
  • Táplálkozási programok (pl. fogyókúra, várandósság, egészséges étrendre való áttérés stb.)
  • Egyéni, páros és csoportos tanácsadás
  • Egészség nap előadások (céges rendezvény) és workshopok

Az "okostányér" elérhető az alábbi linkre kattintva.

Összeállította a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával.