Dietetika

A dietetikai tanácsadás során segítséget nyújtunk az életmódváltásban, az egészségmegőrzésben és a már kialakult betegségek diétás kezelésében. Ennek során minden esetben a lehető legjobb eredmény elérésére törekszünk és az egyedi problémákra fókuszálunk. Dietetikai szakrendelésünkön az orvosi teammel – belgyógyásszal, kardiológussal, endokrinológussal, diabetológussal, gasztroenterológussal vagy szükség esetén más szakorvossal – együttműködve feltárjuk a tünetek és panaszok okait, pácienseink számára biztosítjuk a labor- és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat, hogy a lehető legkomplexebb ellátásban részesülhessenek.

Mivel foglalkozik a dietetikus? 

A dietetikus nem orvos, hanem egy olyan szakember, aki a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséget. Feladata az, hogy segítséget nyújtson a megfelelő táplálkozás és életmód kialakításában mind az egészséges, mind a különböző betegségekben szenvedő emberek számára. Nemcsak a gyógyítás területén fontos a szerepe, hiszen hozzájárul a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzéséhez is. 

Feladatai közé tartozik az egyéni igényeknek megfelelő, a minőségre és tápanyagtartalomra odafigyelő diéta és étrend megtervezése. Ennek keretében személyre szabottan vizsgálja az ételek szervezetre és betegségre gyakorolt hatását, így figyelembe veszi például a szedett gyógyszerek és az elfogyasztott ételek kölcsönhatását is. Dietoterápiás javaslatot ad, figyelembe véve a pácines életvitelét, egyéni szükségleteit és az aktuális egészségi állapotát. 

Milyen esetekben érdemes dietetikust felkeresni? 

A dietetikus a gyógyászat szinte minden területén fontos szerepet játszik, a páciensek azonban a leggyakrabban az alábbi esetekben kérik segítségüket.

Prevenciós és egészségmegőrző életmód kialakítása 

A dietetikus a fontosabb egészségügyi mutatók – testtömegindex, testösszetétel (InBody vizsgálat-külön térítés ellenében, amennyiben a csomag nem tartalmazza), vérnyomás, vércukorszint, koleszterinszint – figyelembevételével segít kidolgozni egy személyre szabott, követhető életmódtervet, mely hozzájárulhat az egyes betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Ennek során az egyéni egészségügyi igények mellett a páciens személyes célkitűzéseit is figyelembe veszi. 

Az egészséges életmódba nem csupán a táplálkozás tartozik bele: a dietetikus javasolhat megfelelő mozgástípusokat, edzésprogramokat, étrend-kiegészítőket vagy speciális gyógyászati termékeket is. 

Testsúly optimalizálás 

Legyen cél a testsúly megtartása, a túlsúly, testzsírszázalék csökkentése, az izomtömeg növelése vagy éppen az alultápláltság kezelése, a dietetikus hasznos tanácsokkal és étrenddel szolgálhat bármely életkorban.

Szénhidrát anyagcserezavar 

Az inzulinrezisztencia, a csökkent glükóz tolerancia, a cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség a modern kor népbetegségei közé tartozik. Az időben felfedezett anyagcserezavarok jól kezelhetőek, a gyógyszeres terápia mellett azonban elengedhetetlen az életmódváltás és a helyes táplálkozás, melyekben a dietetikus tud segítséget nyújtani. 

Családtervezés 

Az egészséges táplálkozás természetesen egész életünk során fontos, kiemelkedő azonban a jelentősége a születendő gyermek egészsége és szellemi fejlődése szempontjából. Már a várandósságra való felkészülés időszakában is komoly szerepe van az étkezési szokásoknak, a terhesség során, majd a szoptatás ideje alatt pedig az anya táplálkozása alapvetően meghatározza a gyermek jövőjét. A dietetikus ehhez tud egyéni étkezési tervet összeállítani, felkészítve a szervezetet a fogantatásra és a terhességre.

Táplálékallergiák és intoleranciák 

Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, emiatt – igen helytelenül – gyakran keverik össze a két fogalmat. Az allergiát a szervezet hibás immunválasza okozza, ugyanis egyes alkotóelemeket veszélyesnek tekint, és elkezd ellenanyagokat termelni: súlyos esetben egyetlen falat is súlyos következményekkel járhat. Az ételintolerancia ezzel szemben az emésztőrendszer zavara, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani valamilyen enzim (pl. laktáz) hiánya miatt. Ebben az esetben a tünetek általában nem rögtön étkezéskor, csak később jelentkeznek, gyakran gyomor- és bélbántalmak formájában. 

A dietetikus az allergének vagy az enzimhiány azonosítását követően segít olyan étrendet kialakítani – akár gyermekek részére is –, amely elkerüli ezeket a triggereket úgy, hogy közben biztosítja a szükséges tápanyagok bevitelét.

Autoimmun betegségek 

Az autoimmun betegségek (cöliákia, Hashimoto pajzsmirigygyulladás, rheumatoid arthritis, stb.) sok esetben párosulnak valamilyen emésztési problémával, intoleranciával vagy allergiával. Ilyenkor a bélflóra egyensúlya felborul, a dietetikus azonban azonosíthatja az állapotot súlyosbító és enyhítő ételeket, tápanyagokat. 

Emésztőrendszeri panaszok és betegségek 

Az emésztési zavarok számtalan formában jelentkezhetnek, ilyenek a teltségérzet, a puffadás, a hányinger, a gyomorfájdalom, a gyomorégés, a krónikus hasmenés, a hányás, a székrekedés, a reflux vagy a gyomorfekély. Ezek különböző alapbetegségekre is visszavezethetők lehetnek, többségüket azonban a helytelen táplálkozás okozza: a nehéz, zsíros és fűszeres ételek, az alkoholfogyasztás, de a koffein és a szénsavas italok is veszélyesek lehetnek. A dietetikus gyomorkímélő diéta összeállításában segíthet, és egyéb táplálkozási tanácsokkal támogathatja a gyógyulást. 

Gyulladásos bélbetegségek 

Olyan betegségek tartoznak ide, melyek elsősorban a vékony- és vastagbelet érintik, de a gyulladás kiterjedhet akár az emésztőrendszer egészére is. Autoimmun betegségek, melyek kiváltó oka ismeretlen. Leggyakoribb fajtái az irritábilis bélszindróma (IBS), a fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség.

A bélbetegségek komoly fájdalmakkal és az életszínvonal romlásával járhatnak együtt, ezért a kímélő diéta összeállítása – és követése – alapvető a kezelésükben.

Epekövesség/görcs vagy arra való hajlam 

Az epekövesség gyakori állapot, mely panaszokat általában csak akkor okoz, amikor a kövek az epeutakba kerülnek, így akadályozva az epe kiürülését az epehólyagból, esetleg elzárják az epehólyag nyílását az epeút felé. Gyakori panasz az epegörcs, a hányinger vagy a hányás, többnyire zsíros ételek fogyasztása után, mivel a máj epetermelése ilyenkor fokozódik.

Speciális diéta követése szükséges a tünetmentes epekő megléte esetén, görcsroham után, valamint az epehólyag eltávolítását követően is. 

Májbetegségek 

Ezen betegségek kezelése során a terápia fontos része a gyógyszerek mellett a megfelelő, páciensre szabott – szénhidrát-, fehérje-, és vitamin gazdag, valamint zsírszegény és alkoholmentes – étkezési terv, melyet az egyes stádiumok is befolyásolhatnak, ezért a dietetikus részvétele rendkívül fontos. A diéta célja lehet a megelőzés vagy az állapotromlás megakadályozása.

Hasnyálmirigy betegségek 

Hasnyálmirigy gyulladása esetében a beteg sok esetben napokig egyáltalán nem fogyaszthat szilárd táplálékot, azt csupán vénásan, vagy közvetlenül a vékonybélbe juttatva kaphat. Amikor megkezdődhet a szájon át való táplálás, kiemelten fontos a tápanyagok fokozatos bevezetése, melynek során számos szempontot kell figyelembe venni, ehhez pedig a szakorvos dietetikus segítségét veheti igénybe. 

Szív-és érrendszeri betegségek 

Az ide tartozó betegségek (magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, stroke, szívinfarktus) világszerte a vezető haláloknak számítanak, a szívbarát táplálkozás tehát nemcsak a diagnózis felállítását követően fontos, arra mindenkinek érdemes odafigyelni megelőzésképpen is. 

Daganatos betegségek 

A rákos megbetegedések esetén a terápia fontos kiegészítője a megfelelő táplálkozás a súlyvesztés elkerülése érdekében, így ilyenkor a kalóriadús és fehérjében gazdag ételek fogyasztása javasolt. 

Műtétek előtti/utáni étrend 

A sebészeti beavatkozások esetében a szakorvos fog tájékoztatást adni a követendő étrendről, melynek kialakításában dietetikusok működnek közre. Ha egy beteg nem megfelelően táplált, előfordulhat, hogy egyes műtétek elhalasztására kerül sor, de a gyors regenerálódást is nagymértékben segíti az egészséges diéta. 

Neurológiai kórképek (pl. epilepszia) 

A dietetikus speciális – például ketogén – étrendet állít össze a páciens számára, mely nagy segítséget jelenthet az egyes neurológiai eredetű betegségek kezelésében.

Milyen módszereket alkalmazunk a Dr. Rose Magánkórházban? 

A Dr. Rose Magánkórház teljes körű szolgáltatást nyújt a páciensek számára bármely dietetikai probléma fennállása esetén. Ennek keretein belül az alábbi módszerek igénybevételére van lehetőség.

 • Tápláltsági állapot felmérés, elemzés és részletes testösszetétel-mérés csúcstechnológiás InBody 770-es készülékkel (külön térítés ellenében, amennyiben a csomag nem tartalmazza).
 • Étkezési-, vércukor napló elemzése és az étkezési szokások, étrendi mennyiségek kiértékelése.
 • Laborvizsgálatok figyelembevétele és nyomon követése.
 • Egyénre szabott táplálkozási terv és táplálkozási tanácsadás.
 • Receptfejlesztés, étrendek összeállítása az igényeknek megfelelően.
 • Táplálkozási programok (pl. fogyókúra, várandósság, egészséges étrendre való áttérés, stb.).
 • Egyéni vagy egyedi igény esetén csoportos tanácsadásra is lehetőség van.

Hogyan történik a dietetikai konzultáció? 

A táplálkozási intervenció (NCP) folyamata szerint történik a mindennapi munka: a táplálkozási anamnézis felvétele, dietetikai diagnózis felállítása, táplálásterápiás/táplálkozási intervenciós terv (célok) meghatározása, a táplálásterápia/táplálkozási intervenció kivitelezése, monitorozása, elemzése. 

Dietetikai konzultációnkon felmérjük jelenlegi egészségi és tápláltsági állapotát és széleskörű információt nyújtunk szervezetének működéséről. A magánkórházban elérhető módszerekkel pontosan meg tudjuk határozni az elhízás mértékét, páciensünk izomtömegét, csontjainak ásványi anyag-, valamint szervezetének víztartalmát, így még hatékonyabban tudjuk elősegíteni testösszetételének pozitív irányba történő alakulását. A javasolt konzultációk mennyiséget és gyakoriságát dietetikusa egyedileg határozza meg. 

A konzultációk lépései: 

 • Táplálkozási anamnézis felvétele.
 • Az étkezési szokások és az alapbetegséges megbeszélése. 
 • Tápláltsági állapotfelmérés: testmagasság, haskörfogat, testtömeg és testösszetétel mérése, egyebek mellett az InBody készülékkel (külön térítés ellenében, amennyiben a csomag nem tartalmazza).
 • Táplálkozási napló felvétele, átbeszélése.
 • A dietetikus  esetlegesen szükséges laborvizsgálatokat javasolhat a páciens számára.
 • Kiértékelések: laboreredmények átbeszélése, a táplálkozási napló kielemzése, a javasolt étrenddel kapcsolatos kérdések megbeszélése, a személyre szabott étrend ellenőrzése (alapanyag-válogatás, konyhatechnológia, főzési tanácsok, receptek, bevásárló lista összeállítása), illetve további étkezési és életmód-vezetési ötletek, javaslatok személyre szabása.
 • Szükség esetén mintaétrend készítésére van lehetőség egyénre szabottan a konzultációt követően (az étrend részletesen tartalmazza az ételek mennyiségét, elkészítési módját, receptúrát és egy összesített bevásárló listát a teljes étrendhez).
 • Adott esetben szüksége lehet további kontroll konzultációra, amelyet a dietetikus határoz meg az egyéni állapot és eredmények szerint. A kontroll konzultációk hatékonyan segítik az állapot alakulását, a megbeszélt folyamatok nyomon követesét, az étrendi javaslatok megtartását, sikeres célok elérését, valamint az esetleges diéta hibák kivédését.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

 • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Dietetikai szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a vizsgálatokat.
 • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nemcsak a kórelőzményekre és a családban előfordult releváns betegségekre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
 • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig türelemmel kezeljük betegeinket, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

A dietetikával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház szakembereihez.