Fülplasztika

A túlságosan elálló vagy aránytalanul nagy fül korrekciója során nem csak a füleknek a koponyával bezárt szöge csökkenthető, illetve a fülkagylóív finomítható, de kisebbíthetők a fülcimpák is. A beavatkozás legkorábban 5 éves korban végezhető el, aminek megvan az az előnye, hogy fiatal korban a porc és a fülkagyló rugalmassága folytán még könnyebben formálható. A fülplasztikáról semmilyen látható jel nem árulkodik, a hegek rejtve maradnak.

Mikor indokolt a fülplasztika?

A fülek formája az egész arc karakterét befolyásolja. Ráadásul, ha túl nagy a fülcimpa, vagy elállnak a fülek, az nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de másképp is ronthat az életminőségen. Az elálló fülkagylók megnehezíthetik az alvást, de akár a motorozás élményétől is megfoszthatják az embert, hiszen a bukósisak viselése fájdalmas lehet. Gyermekkorban többen válnak csúfolódás céltáblájává. Bár sokan – főként a nők – a hajukkal próbálják takarni fülüket, de ez nem minden esetben járható út. Ha a fülek önértékelési problémát okoznak, a helyzet megoldásának egyetlen módja a plasztikai műtét.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során megvizsgálja önt, és referenciái – valamint az ön igényeinek felmérése - alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Tájékoztatja önt a lehetséges módszerekről, műtéti eljárásokról és az előzetesen szükséges vizsgálatokról is.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a helyi érzéstelenítésben végzett fülplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat.  Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a fülplasztikára Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a fülplasztika műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Mi történik a műtét alatt?

A fülnek a koponyával bezárt ideális szöge 15-20 fokos, a helyi érzéstelenítésben – gyermekek esetében altatásban - végzett beavatkozás során plasztikai sebészünk ezt az állapotot igyekszik létrehozni. A fülkagyló hátsó részén ejtett bemetszésen keresztül távolítja el a megfelelő porcos részeket, elvégzi az egyenetlenségek korrekcióját, kimetszi a felesleges bőrrészt, majd a fület a megfelelő szögben rögzíti. . Amennyiben a fül deformitása egy korábbi baleset, vagy fejlődési rendellenesség következményeként alakult ki és a fülkagyló porcos része sérült, porcátültetéssel új fülkagylóív kialakítására is sor kerülhet Sebészünk a beavatkozás során felszívódó és nem felszívódó varratot is használ. A teljes beavatkozás 1 órát vesz igénybe

Gyógyulás, regenerálódás

A fülplasztika után önnek néhány órát kell megfigyelésen eltöltenie Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A fülműtét másnapján plasztikai sebészünk nyomókötést helyez fel sebeire, otthonába térve pedig még két héten át szükséges teniszpántot viselnie a nap 24 órájában, hogy a szövetek ne mozdulhassanak el. Az első két hétben kerülnie kell minden megerőltető fizikai tevékenységet. Ezután fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a fülplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.