Fülplasztika

A fülplasztika segítségével csökkenthető a fülek koponyával bezárt szöge, finomítható a fülkagylóív és kisebbíthető a fülcimpa is. A beavatkozás legkorábban 5 éves korban végezhető el. Ennek előnye, hogy a porc és a fülkagyló rugalmassága folytán a fül még könnyebben formálható.

A műtét bonyolultságától függően többnyire 1-1,5 órát vesz igénybe és helyi érzéstelenítésben zajlik. A fülplasztikáról semmilyen látható jel nem árulkodik, a hegek rejtve maradnak.

Mikor indokolt a fülplasztika? 

A fülplasztika műtét a kevésbé invazív sebészeti beavatkozások közé tartozik, a felépülési idő ezért viszonylag rövid, az eredménye pedig hamar látható. Emiatt sokan szánják rá magukat felnőtt korban, illetve döntenek amellett, hogy ennek segítségével megkímélik gyermeküket a későbbi csúfolódásoktól. Az elálló fülek vagy a szabálytalan, esetleg aszimmetrikus fülkagylók ugyanis komoly önértékelési gondokhoz vezethetnek.

Hány éves korban ajánlott a műtét? 

A fülplasztika műtét elvégzésének felső korhatára ugyan nincs, de minél fiatalabb korban kerül rá sor, annál kevesebb fájdalommal és annál rövidebb felépülési idővel járhat. A legkorábban 5 éves korban lehet elvégezni ezt a beavatkozást, azonban ehhez a gyermek pozitív hozzáállása is szükséges. A porcok 5-6 éves korra ugyan teljesen kifejlődnek, azonban ilyenkor még meglehetősen rugalmasak. Ennek köszönhetően a fülek nemcsak jól formázhatóak, hanem gyorsabban is gyógyulhatnak.

A gyermekkorban végzett fülplasztika mellett szól az is, hogy segítségével a gyermeket sok későbbi pszichológiai problémától lehet megkímélni. Az elálló füleket és az aszimmetrikus fülkagylókat ugyanis nagyon könnyű észrevenni, ezért sajnos gyakran lehetnek a csúfolódás célpontjai. A kisgyermekkorban pedig rendkívüli meghatározó erővel bír mások véleménye.

Azok a gyerekek, akiket kiskorukban csúfoltak, jellemzően gyakran küzdenek önértékelési problémákkal, önbizalomhiánnyal felnőtt korukban is. Ez pedig akár a szakmai sikereiket, a hosszútávú boldogságukat és mentális egészségüket is befolyásolhatja.

A fül korrekciója felnőttkorban többnyire a veleszületett elálló, vagy aszimmetrikus fül miatt szükséges. Esetleg helyreállító műtétről is szó lehet, ha a fülkagyló baleset, vagy betegség következtében sérül, és esztétikai beavatkozásra van szükség a kezeléséhez.

Milyen esetekben jelenthet megoldást a fülplasztika? 

Elálló fülek 

A fülnek a koponyával bezárt ideális szöge 15-20 fokos. Fejlődési rendellenesség, vagy épp genetikai örökség következtében azonban előfordulhat, hogy ez a szög akár 35-45 fokos is lehet. Ez nemcsak erősen szembetűnő, hanem olyan hétköznapi tevékenységekben is akadályozhat, mint a nyugodt és kényelmes alvás, a fejhallgató, vagy épp a bukósisak viselése.

Aszimmetrikus fülek 

A fülek formáját számos tényező befolyásolhatja a genetikai hajlamtól a születési rendellenességeken keresztül az életmódbeli sajátosságokig. Mivel a gyermek nem mindig hordozza mindkét szülő genetikai állományát egyenlő arányban, ez okozhatja a fülek aszimmetriáját.

Ezen kívül különböző traumák, akár a szülőcsatornában bekövetkezett fülsérülések vagy akár orvosi kezelések (például mandulaműtét) is vezethetnek szimmetriavesztéshez, a fülek helyzetének megváltozásához. Hosszú távon pedig olyan ártatlannak tűnő dolgok is okozhatnak eltérést, mint a fejhallgató helytelen viselése.

Deformált fülek 

Ez a probléma többnyire baleset következtében jelentkezik. Habár nehéz elképzelni olyan helyzetet, amikor épp a fülünk sérül, mégis többször előfordul, mint gondolnánk. Az ok lehet valamilyen munkahelyi baleset, sportbaleset, esetleg autóbaleset. Égési sérülések miatt szintén szükség lehet a fülek korrekciójára.

Fülcimpa plasztika 

A fülcimpa plasztika lehet csupán szépészeti beavatkozás is, mint például a túl nagy cimpa kisebbítése. A nehéz fülbevalók, piercingek, fültágítók hatására ez a vékony bőrréteg könnyen megnyúlik, ezáltal sérülékenyebbé is válik. A kiegészítő eltávolítása után pedig nem mindig képes visszanyerni eredeti alakját. Ilyenkor szükség lehet fülcimpa plasztikára.

Mi a fülplasztika célja? 

A fülplasztika célja az esztétikailag zavaró tényezők megszüntetése. Ez lehet az elálló fülek, az aszimmetrikus elhelyezkedés vagy forma, a fülkagyló deformáltsága, sérülése, illetve a fülcimpa mérete, sérülése miatt is. Ezek a tényezők gyakran nemcsak szépészeti problémát jelentenek, hanem az életminőséget is rontják, mivel akadályozhatnak bizonyos sportok, tevékenységek végzésében.

A beavatkozás során a fülkagyló hátsó részén ejtett bemetszés segítségével a megfelelő porcos részek eltávolíthatóak, lehetővé válik az egyenetlenségek korrekciója, a fölösleges bőrrész kimetszése, és a fül megfelelő helyzetben történő rögzítése.

Mi történik az első konzultáción? 

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során megvizsgálja önt, és referenciái – valamint az ön igényeinek felmérése - alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Tájékoztatja önt a lehetséges módszerekről, műtéti eljárásokról és az előzetesen szükséges vizsgálatokról is. Ha vannak korábbi leletei, esetleg tud olyan egészségügyi tényezőről, ami befolyásolhatja a műtét elvégzését, mindenképpen ossza meg az orvosunkkal. Ha tartósan gyógyszert szed, arról szintén tájékoztassa a sebészünket.

Attól függően, hogy hány éves, illetve helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végzik-e a beavatkozást, különböző vizsgálatokra is szükség lehet. A fülplasztika műtét előtt át kell esnie egy teljes körű kivizsgáláson, ami egy laborvizsgálatot is magába foglal. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a fülplasztikára. Az első konzultáción tehát sor kerül ezeknek a vizsgálatoknak a kiírására, a műtét és az azt követő felépülési időszak fontos tudnivalóinak átbeszélésére is.

Felkészülés a fülplasztikai műtétre 

Az első konzultációt és a műtétet megelőző vizsgálatokat követően szükség lehet némi életmódváltásra is. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat.

Hogyan készüljön fel a beavatkozásra? 

Érdemes figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztására, mivel ezek csökkenthetik a lehetséges komplikációk felmerülését, illetve támogatják a szervezetet a gyorsabb felépülésben. Kerülje a természetgyógyászati szerek, gyógynövény tartalmú készítmények, és az aszpirin fogyasztását, mivel ezek befolyásolhatják a véralvadást.

Beavatkozás előtt 

  • A beavatkozásra igyekezzen kipihenten érkezni.
  • Viseljen kényelmes ruházatot. Kerülje a szűk nyakú felsőket és válasszon inkább olyat, amit nem kell áthúzni a fején, hogy elkerülje a fület érő sérülések veszélyét a műtét után.
  • Kerülje a smink viselését, és fokozottan ügyeljen a fül környékének tisztán tartására.
  • Amennyiben az orvos mást nem javasol, nincs szükség a folyadékbevitel vagy az étkezés kerülésére.
  • Mivel a helyi érzéstelenítő, illetve a műtét utáni kényelmetlenségek befolyásolhatják az általános közérzetet, érdemes kísérőt is vinnie magával.

Mi történik a fülplasztikai műtét alatt? 

A fülnek a koponyával bezárt ideális szöge 15-20 fokos, a helyi érzéstelenítésben – gyermekek esetében altatásban - végzett beavatkozás során plasztikai sebészünk ezt az állapotot igyekszik létrehozni. A fülkagyló hátsó részén ejtett bemetszésen keresztül távolítja el a megfelelő porcos részeket, elvégzi az egyenetlenségek korrekcióját, kimetszi a felesleges bőrrészt, majd a fület a megfelelő szögben rögzíti.

Gyógyulás, regenerálódás a műtét után 

A fülplasztika után néhány órát megfigyelés alatt kell eltölteni. Ennek oka a lehetséges komplikációk kiszűrése, a varratok tartósságának ellenőrzése és a gyors orvosi segítségnyújtás biztosítása, amennyiben szükség lenne rá. A műtét után előfordulhat, hogy szivárgó vérzést, esetleg ödémát tapasztal a fülkagyló hátsó részén ejtett seb környékén. Ez természetes jelenség, ami rövidesen magától is elmúlik.

Mire kell figyelni az első napokban, hetekben? 

A fülműtét másnapján plasztikai sebészünk nyomókötést helyez fel sebeire. Erre azért van szükség, mert a szövetek igyekeznek korábbi alakjuk felvételére, ami megfelelő leszorítás nélkül a varratok szakadásához vezethet. Ez pedig jelentős kellemetlenséggel és fájdalommal járhat. Miután hazatért, még két héten át szükséges teniszpántot viselnie a nap 24 órájában, hogy a szövetek ne mozdulhassanak el.

Ezen kívül az első két hétben kerülnie kell minden megerőltető fizikai tevékenységet, a sportolást és a jelentős mozgással járó munkát is. Ezután fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után pedig már a könnyű testmozgás is megengedett. Amennyiben hétköznapi tevékenységei, esetleg sportolás közben a műtét helyén erős fájdalmat, esetleg fertőzésre utaló jeleket tapasztal, mindenképp vegye fel a kapcsolatot a műtétet végző orvossal!

Érdemes kerülni a szolárium használatát, a napozást, és a szaunázást a műtétet követő két hónapig. A friss seb a fokozott vérbőség következtében felszakadhat, vérezni kezdhet, illetve a fertőzésekre is fogékonyabb lehet.

Milyen gyakran van szükség kontrollvizsgálatokra? 

Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. Ezek száma függ a sebgyógyulás ütemétől, a kórelőzménytől és a lehetséges rizikófaktoroktól is. A látható hegek nagyjából 6 hónap alatt, a bőr alattiak pedig a műtétet fél-egy év alatt gyógyulnak be. Ugyan a fülplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatjuk önt.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Tapasztalt plasztikai sebészekkel várjuk Önt, igényes környezetben. Pácienseink így kényelemben és biztonságban érezhetik magukat az első konzultációtól kezdve a teljes felépülés végéig.
  • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Orvosaink készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésére, rendelőinkben így nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyulhat.
  • Felszerelt diagnosztikai központtal rendelkezünk. Magánkórházunkban minden szükséges műtétet megelőző vizsgálatot elvégzünk egy időben, így hatékonyan és kényelmesen készülhet fel műtétjére.

Fülplasztikai műtéttel kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.