Audiológia

Az audiológia a hallással, illetve a hallórendszert érintő betegségek diagnosztikájával foglalkozik. Szorosan kapcsolódik a fül-orr-gégészethez. Az audiológiai vizsgálatok célja a halláscsökkenés típusának és mértékének megállapítása. A vizsgálatokat audiológus szakember végzi és az eredményeket fül-orr-gégész szakorvos véleményezi.

Mikor érdemes audiológiai szakrendelést felkeresni?

Audiológia rendelésünket fül-orr-gégészeti vizsgálati javaslat alapján lehet felkeresni. Amennyiben az alábbi panaszokat észleli magán vagy gyermekén érdemes minél előbb bejelentkeznie kivizsgálásra.

  • beszédértési problémák (pl. halk beszédet nem érti)
  • gyakran kell visszakérdeznie, főleg zajban
  • egyéb halláspanasza van
  • szédül
  • fülzúgása van
  • egyensúlyzavara van

Mi történik az audiológiai vizsgálaton?

A vizsgálat megkezdése előtt az audiológus felveszi az anamnézist vagyis, tájékozódik a páciens jelenlegi panaszairól, általános állapotáról, kórelőzményekről.  Ezután történik meg a kivizsgálás egy csendes kabinban. A halláspanaszok okainak feltárására különböző vizsgálatok léteznek:

  • Hangvilla vizsgálatok: a halláscsökkenések típusának meghatározásában van szerepük.
  • Tisztahang hallásküszöb vizsgálat: a vizsgálat során meghatározzuk azt a legkisebb intenzitású hangot, amit a páciens már észlel.
  • Beszédaudiometria: a páciensnek a vizsgálat során a fejhallgatóból hallott számokat, szavakat kell visszaismételnie. A vizsgálat a teljes hallórendszert vizsgálja szubjektív módszerrel.
  • Tympanometria: objektív módszer, amelynek segítségével a középfülben uralkodó nyomást lehet megmérni. A vizsgálatot stapedius reflex vizsgálattal egészíthetjük ki, a stapedius reflex hangos hang hatására kiváltódó reflex, amely védi a belső fület az erős hangoktól.

Hogyan kezelhető a halláscsökkenés?

A halláscsökkenések több típusát különböztetjük meg. A vezetéses halláscsökkenés esetében a hangvezető rendszerben van valahol probléma és legtöbb esetben gyógyszeresen, vagy műtétileg kezelhető.

A percepciós halláscsökkenés esetén a probléma a feldolgozó rendszerben (belsőfül, hallópálya) van. Ilyenkor a hallókészülékek nyújthatnak megoldást.

Létezik még a kombinát halláscsökkenés, amely a fenti két típus keveréke. 

Amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy halláscsökkenését hallókészülékkel lehet javítani, akkor a Dr. Rose Magánkórházban lehetősége van a legkorszerűbb hallókészülékek közül választani.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Audiológiai vizsgálat előtt mindig szükséges fül-orr-gégészeti szakvizsgálat. A vizsgálatra kérjük, hogy hozza magával 1-2 hónapon belüli fül-orr-gégészeti leleteit, valamint korábbi audiológiai leleteit.