Gyógytorna

A gyógytorna segít a pácienseknek a korlátozott mozgásfunkció javításában, visszanyerésében. Fontos része az egészségmegőrzésre vonatkozó felvilágosítás, a meglévő probléma hátterében álló betegséggel kapcsolatos ismeretek átadása, az ízületi mozgásterjedelem növelése, az izomerő, a koordináció és a kondíció fejlesztése, valamint a mozgásképesség visszaállítása és az egészséges mozgásminták kialakítása.

Mikor lehet szükség gyógytornász segítségére? 

Gyógytornászaink segítséget nyújthatnak a fájdalom enyhítésében, a mozgáskészség helyreállításában a konzervatív kezelések részeként alkalmazott fizioterápia, prevenciós céllal végzett gyógytorna, a műtétekhez kapcsolódó kezelések (műtétre való felkészítés, műtét utáni rehabilitáció) esetén, de lehetőség van a sportolók prevenciós és rehabilitációs célú gyógytornájára is.

A gyógytorna/fizioterápia a gyógyító folyamat fontos része: az esetek zömében a szakorvos irányítja gyógytornászhoz a beteget. A fizioterápia során olyan mozgásterápiát és kezeléseket alkalmazunk, mellyel segítjük a páciensek fájdalommentes mozgásának visszaállítását, helyreállítjuk a sérült testrészek mozgáskészségét, illetve javítjuk az egész test általános állapotát, teherbíró képességét. 

A fizioterápia segíthet a krónikus fájdalom csökkentésében is. A kóros mozgásminták felismerése, és a harmonikus mozgás begyakorlása a gyógytornagyakorlatok rendszeres alkalmazásával a fájdalmak csökkentését eredményezheti. Így aktívabb, jobb életminőség érhető el a betegek számára. 

Amennyiben műtétre kerül sor, gyógytornászaink már az operáció másnapján, a bennfekvés ideje alatt megkezdik a páciens állapotától és a műtéti beavatkozástól függő fizioterápiás kezelést. A foglalkozások során megtanítjuk pácienseink számára azon gyakorlatokat is, melyek teljes biztonsággal végezhetők otthoni környezetben is. Szakképzett gyógytornászaink mellett korszerű gyógytornaeszközök segítik a gyógyulást. Ortopédiai Centrumunkban elsősorban egyéni gyógytorna foglalkozásokat végzünk.

Mi történik a szakrendelésen? 

Természetesen a kezelést megelőzően a legfontosabb lépés a páciens kórtörténetének megismerése. Ennek során áttekintjük a korábbi leleteket, orvosi dokumentációt, megismerjük a korábbi betegségeket és az esetleges sporttevékenységeket, majd következhet a beteg állapotfelmérése. Ennek pontos menete az adott problémától függően változhat, általánosságban azonban ide tartozik a testtartás és annak eltéréseinek felmérése, majd a derék, nyaki gerinc, a végtagok mozgásának, végül az izmok tónusának, tapadásának vizsgálata. A terapeuta nem feltétlenül csupán a problémás területet vizsgálja, hiszen a fájdalom máshonnan is kisugározhat. 

A vizsgálatot követően a beteg részletes tájékoztatást kap állapotáról, a diagnózisról, a gyógytorna céljáról és várható eredményéről. A következő lépés már maga a gyógytorna, de szükség esetén kiegészítő manuálterápiás kezelésre, kineziotape felhelyezésre is sor kerülhet.

Hogyan érkezzen a kezelésre? 

Hozza magával korábbi, más intézetből származó leleteit. Ajánlott laza, kényelmes, sportos öltözéket viselni, mely a sérült testrészt lehetőleg szabadon hagyja. A nagyobb intenzitású boka-, térd- illetve csípőtornánál edzőcipőre is szükség lehet.

Mennyi ideig tart a kezelés? 

Egy alkalom kb. egy órát vesz igénybe. Eleinte a betegvizsgálat, a panaszok okának tisztáza tarthat tovább, később a gyakorlatok számának növelése, az ismétlésszámok emelése dominál. A mozgásterjedelem növelése gyakran fájdalommal jár, de ezzel párhuzamosan mindig nő a fájdalommentes mozgástartomány is. Idővel a fájdalom csökken, majd megszűnik, ezzel párhuzamosan növeljük a gyakorlatok intenzitását, és idővel a sporthoz hasonló mozgásöröm érezhető. Készüljön föl, hogy a torna végére elfáradhat!

Fizioterápiás módszerek a Dr. Rose Magánkórházban 

Magánkórházunkban a betegek rendelkezésére állunk aktív mozgásterápia, streching vagy különböző lágyrész-technikák alkalmazásával, ezeken kívül azonban számos speciális terápia is elérhető nálunk.

Maitland manuálterápia 

Ez egy olyan, nemzetközileg elismert módszer, mely alkalmas a gerinc, valamint a végtagok ízületeinek, izmainak, idegeinek vizsgálatára és kezelésére. Az adott betegtől és a tünetektől függően alkalmazunk különböző technikákat a fájdalom forrásának kezelésére. A módszer alapja az, hogy kombinálja a mobilizációs (lassú mozdulatokkal végzett) és a manipulációs (gyors mozdulatokkal végzett) technikákat.

A manuálterápia segítségével megismerhetővé válik a fájdalmat okozó idegek, ízületek és izmok állapota, így pontosabban meghatározható a kezelés szükségessége és iránya. A terápia hatékony lehet gerincproblémák, migrén, izomfeszülés, ízületi fájdalom és merevség, sérülések vagy idegi eredetű problémák esetén. 

McKenzie módszer 

A McKenzie módszer egy aktív mozgásterápia, melyben nemcsak a gyógytornász, hanem a beteg is fontos szerepet tölt be. Elsősorban a gerincoszlopot érintő, az onnan kisugárzó bántalmak – gerincsérv, derékfájdalom, stb. – esetében alkalmazható a diagnózis felállítására és a kezelésre. 

A torna egyszerű, könnyen kivitelezhető gyakorlatai önállóan elvégezhetők otthon is, így a beteg maga is befolyásolhatja állapotának alakulását, a betegséggel járó fájdalmakat. Ezt azonban megelőzi egy speciális vizsgálat, melyet a gyógytornász végez el a fájdalom helyének, erősségének feltérképezése érdekében. Ha a fájdalom lehetséges okára fény derült, a kapott eredmények alapján személyre szabottan kialakítható a kezelési terv.

Megjegyzendő, hogy a kezelés gyakran fájdalommal is járhat, így a módszer gyakorlása önfegyelmet és kitartást igényel.

Mulligan-féle manuálterápia 

A fájdalommentes terápiával a fájdalmas, szűk mozgástartományú ízületek kezelhetők. Ennek során a gyógytornász elsősorban kézzel, nagyobb ízületek esetében hevederrel segít a testrészt a megfelelő helyzetben tartani, eközben pedig a páciens a szakember által instruált módon aktív mozgást végez. Így lehetővé válik az, hogy az alapvetően fájdalommal járó mozgás kellemetlenségek nélkül kivitelezhető legyen. 

Ebben az esetben nagyon fontos lépés a páciens tanítása, hiszen így biztosítható, hogy idővel függetleníteni tudja magát a gyógytornásztól.

A módszer alkalmazható ízületi fájdalmak és porckopás kezelésére, a helytelen testtartás következtében kialakuló fájdalom és a túlterhelésből eredő problémák enyhítésére, de egy trauma vagy műtét után a rehabilitáció részét is képezheti. 

Fascia manipuláció 

A fascia egy elasztikus hártya, mely kollagénrostokból áll és a test minden részét összeköti: körülöleli és egymástól elválasztja az izmokat, csontokat és a szerveket, összekapcsolja az ízületeket, koordinálja és összehangolja a test különböző részeit.

A fascia manipuláció célja az, hogy feltárja a fájdalmat kiváltó pontokat és megtalálja a fájdalmat csökkentő leghatékonyabb módszert.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Magasan képzett szakemberekkel várjuk. A gyógytornát és az azt megelőző vizsgálatokat felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük.
  • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nemcsak a kórelőzményekre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
  • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a gyógytorna befejezéséig mindvégig türelemmel kezeljük betegeinket, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

Gyógytornával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház magasan képzett gyógytornász-fizoterapeutáihoz.

 

Kapcsolódó blogbejegyzések