Gyermeksebészet

A gyermeksebészet magába foglalja gyermekbetegségek széles spektrumának műtéti kezelését újszülöttkortól egészen a fiatal felnőttkorig, a lábujjtól a fejtetőig bezárólag. Tartalmazza a hasi, mellkasi sebészeti, urológiai, kézsebészeti terápiákat, illetve az olyan kisebb beavatkozásokat, mint az anyajegyek, gyulladásos körömbetegségek gyógyítását is. A gyermek nem kezelhető kis felnőttként. Mások a betegségei, más a szervezetének válasza a beavatkozásokra, más a gyógyulási kapacitása és nagyon mások az igényei. A minimálisan invazív sebészet térhódításával a gyermeksebészetben is a testüregi műtétek túlnyomó többségét a korábbi nyílt, feltárás helyett videó endoszkópos úton végezzük, ami kisebb megterheléssel, fájdalommal és lényegesen jobb esztétikai eredménnyel jár.

Mikor, milyen tünetekkel érdemes gyermeksebészhez fordulni?

A következő problémák és tünetek esetén javasolt a gyermeksebészeti szakrendelés felkeresése:

  • Sérvek gyanúja esetén
  • Vakbélgyulladás gyanúja esetén
  • Epehólyag-kövesség esetén
  • Bőrgyógyászati problémák esetén, amennyiben felmerül műtét szükségessége (anyajegy, kásatömlő, benőtt köröm esetén)
  • Pattanó ujj esetén
  • Ízületi, vagy ínhüvelyi ganglion esetén
  • Csontkinövés esetén
  • Rejtett-heréjűség esetén
  • Fitymaszűkület gyanúja esetén

Mi történi a gyermeksebészeti vizsgálat alatt?

Egy gyermeksebésznek azon túl, hogy kiváló diagnosztának, briliáns operatőrnek kell lennie, rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy megnyugtassa a gyermeket és aggódó szüleit egyaránt. Annyira türelmesnek és megértőnek kell lennie, amennyit egy síró csecsemő, egy örökmozgó kisded, egy dacos kisgyermek, egy vizsgálattól rettegő nagyobb gyermek, vagy éppenséggel egy magába forduló kamasz igényel.

Éppen ezért egy gyermeksebészeti vizsgálat ritkán rövidebb fél óránál. A vizsgálat legfontosabb része a gyermek bizalmának elnyerése, a szülő aggódásának feloldása. Mindig van idő a beszélgetésre, játékra, a rajzos magyarázatra. A gyermekeket legtöbbször természetes környezetükben – állva, ülve, futva vagy anya ölében vizsgáljuk, hogy ne legyenek kitéve a hideg vizsgálóasztalra történő felfektetés rémisztő élményének. Természetesen a gyermeksebészeti beavatkozásokat minden esetben részletes és gondos kivizsgálás előzi meg, melynek célja, hogy a kis páciens a lehető legnagyobb biztonságot élvezze kezelése során.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Bár fontos dolog, hogy a rendelkezésre álló korábbi leletek kéznél legyenek, mégis a felkészülés legfontosabb része a gyermek felkészítése a vizsgálatra. Tudnia kell előre, mi történik vele. Úton a rendelőbe eljátszhatják a vizsgálatot, felkészülhetnek kérdésekkel.