Urológia

Az urológia a húgyutak (vese, vesemedence, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) valamint a férfi nemi szervek egészségével, veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik, de az említett szervek gyulladásos, daganatos elváltozásai is az urológiához tartoznak.

Nagy figyelmet fordítunk a betegségek megelőzésre, kiemelten a prosztata legkülönbözőbb elváltozásainak korai diagnosztikájára (gyulladásos, jó és rosszindulatú daganatok) és kezelésére. Ez biztosítja az idejében megkezdett hatékony kezelés és eredményes gyógyulás lehetőségeit.

Mikor érdemes urológushoz fordulni?

 

 • Amennyiben a vizelési szokásai megváltoztak
 • Vizelési nehézség, szakadozott ürítés esetén, illetve, ha nem tudjuk kivizelni magunkat
 • Ha megváltozott a vizelés íve, sugara
 • Amennyiben vizelettartási zavarok lépnek fel (incontinentia)
 • Görcsös deréktáji fájdalom esetén (vese vagy ureter kövesség)
 • Alhasi vagy gát tájékán diszkomfort érzés, fájdalom kialakulása esetén
 • Ha vizelete véres, vagy zavaros lesz, függetlenül attól, hogy ez fájdalommal jár, vagy sem
 • Ha nemi szervein kiütés, fájdalom, bőrtünetek jelentkeznek
 • Amennyiben nemi szervein tapintási, alaki eltérés lépne fel
 • Ha fürdés, tisztálkodás vagy önvizsgálat kapcsán furcsa dolgokat észlel, vagy, tapint
 • Szexuális diszfunkció esetén


Férfiak esetében az alábbi tüneteknél is javasolt urológushoz fordulni

 • Heretáji panaszok, fájdalmak 
 • Megnagyobbodott here
 • Merevedési problémák, ill. korai magömlés 
 • Urulógiai szűrővizsgálat céljából 40 éves kor felett


Nők esetében az alábbi tüneteknél is javasolt urológushoz fordulni

 • Visszatérő nőgyógyászati panaszok esetén

Kimutatott urológiai betegség esetén konzultációs lehetőséget biztosítunk.


Mi történik az urológiai vizsgálaton?


Fenti eltérések észlelésekor az urológusnál elindul a kivizsgálás. Először kikérdezzük a beteget a korábbi betegségeiről, gyógyszereiről, jelen panaszairól, tüneteiről. Ezt követően történik a fizikális vizsgálat, és ha szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat végez. Ilyen az uroflow vizsgálat, mely a vizelet ürítésének dinamizmusát, milyenségét mutatja, vagy például az urológiai ultrahang vizsgálat elvégzésekor áttekinthetjük a veséket, mellékveséket, azok környezetét, a vesevezeték kezdeti szakaszát, a húgyhólyagot, környezetét, a vesevezeték hólyagközeli  részét, prosztatát, ondóhólyagokat, ezzel kimutatva a szerkezeti eltéréseket. Az ultrahang más frekvencián működő vizsgálófejeinek használatával képet nyerhetünk a nemi szervek struktúrájáról (pénisz, here, mellékhere). Ezek nem fájdalmas vizsgálatok. 


Amennyiben nincs megfelelő pontos diagnózis, akkor további vizsgálatokat javaslunk, ilyen a CT, MRI, Izotópdiagnosztika, célzott szövettani vizsgálatok, melyeket a rendelés alatt megszerveznek a páciens részére. 
Külön kell megemlíteni korunk egészségügyi kihívását: a prosztata betegségeit. A gyulladásos (bakteriális, abakteriális), a daganatos (jó és rosszindulatú) betegségek gyógyíthatóak, ezért kiemelten figyelünk a betegség időben történő kiszűrésére, kimutatására, kezelésére. Segíti munkánkat a laboratóriumi háttér (vér -PSA - és vizeletvizsgálatok lehetősége) és a többi társszakma diagnosztikai tudása.

 
A vese, kismedencei, nemiszerveken jelentkező gyulladásos betegségek (baktérium, vírus, vagy más kórokozók) kimutatása, kezelése az urológiai rendelésen történik. 
Vizelettartási zavarok, kivizsgálása, kezelése, esetleges műtétre irányítása is az urológiai rendelés feladata.
A krónikus betegségek megtalálása, gyógyítása,  kezelése, gondozása szép urológiai kihívás. 
A partner kapcsolati problémáknak is van  urológiai szegmense, melyek kezelését készséggel elvégezzük. 
Hogyan érkezzen a vizsgálatra?
Javasolt a reggeli órában történő vizsgálatra éhgyomorra és telt hólyaggal érkezni, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat illetve az esetleges ultrahang vizsgálatot egyszerre végezhessük el. Amennyiben lehetséges, korábbi zárójelentéseit, ambuláns leleteit, CT vagy MR vizsgálati anyagát, a szedett gyógyszerek listáját hozza magával!

 

Urológiai műtétek

Az urológiai problémák nagy része jól kezelhető gyógyszeresen, bizonyos problémák esetén azonban a műtéti megoldás a célravezető. Napjainkban az urológiai műtétek jelentős része már endoszkóppal, vagyis húgycsövön át vagy a bőrön át bevezetett száloptikás eszköz alkalmazásával elvégezhetőek - még olyan daganatsebészeti műtétek is, melyek korábban elképzelhetetlennek tűntek hasüregi feltárás nélkül. Az endoszkópos műtétek a páciens számára sokkal kevésbé megterhelőek, gyorsabb gyógyulást és kevesebb szövődményt eredményeznek. Nyílt feltárással járó műtétet csak akkor alkalmazunk, ha a betegség más módon nem gyógyítható biztonságosan.

Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő exkluzív környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

Kórházunkban az egynapos és a többnapos sebészeti ellátásra egyaránt lehetőség van.

A sebészeti műtéteket minden esetben részletes és gondos kivizsgálás előzi meg. A kivizsgálás célja, hogy a páciens a lehető legjobban előkészített állapotban kerüljön a műtőbe, így a gyógyulás gyorsabb, a szövődmények száma jelentősen csökken.

Kiemelt urológia vonatkozású műtéteink:

 • Fitymaszűkület miatti egyéb műtét (dorsal incisio)
 • Here vízsérv (hydrokele) műtét
 • Körülmetélés (circumcisio)
 • Rövid kantár (fitymafék) átvágás (frenulotomia)