Szülés utáni alakkorrekció

A terhesség során a növekvő méh és a belső nyomás hatására a hasizmok elgyengülnek, a has bőre kinyúlik és striák jelennek meg rajta. A mell és a has szülés előtti állapota alakkorrekciós plasztikai beavatkozással könnyen visszaállítható.

Mikor indokolt a szülés utáni alakkorrekció?

Akiknél a terhesség során igen nagymértékű volt az alakváltozás, gyakran a szülés utáni visszaalakulás sem eredményezi azt az állapotot, amihez a várandósság előtt hozzászoktak. A szoptatás a mellek megereszkedéséhez vezethet, amin mellfelvarrással, implantátum behelyezésével lehet változtatni, de bizonyos esetekben a szoptatási időszak végén az elzsírosodott mirigyállomány mellkisebbítő műtétet tesz indokolttá. Emellett a has megnyúlt bőre sem minden esetben feszesedik vissza megfelelő mértékben, s az izmok is túlzottan meglazulhatnak.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt, majd tájékoztatja a szükséges korrekciókról és műtéti beavatkozásokról.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a szülés utáni alakkorrekció előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a szülés utáni alakkorrekcióra. Ekkor néhány életviteli tanácsot is kap, amelyek segítségével felkészülhet a szülés utáni alakkorrekciós műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

A szülés utáni alakkorrekció az egyedi sajátosságok alapján tervezhető. A mellek plasztikai műtéte vonatkozhat az implantátum behelyezésével való megemelésre, mellnagyobbításra – kisebb mértékű megereszkedés esetén –, mellfelvarrásra – megfelelő mennyiségű mirigyállomány esetén –, e két beavatkozás kombinációjára – kis mennyiségű mirigyállomány esetén -, illetve mellkisebbítésre. A mellkorrekció kombinálható hasplasztikával is, amelyet gyakran egészít ki deréktáji zsírleszívás is. Az altatásban végett beavatkozás 3-6 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás

A szülés utáni korrekciós műtét után Ön két éjszakát tölt majd el magánkórházunkban, ahol kellemes, és igényes környezetben pihenhet. A speciális fűzőt és melltartót – melyet mi biztosítunk az Ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, hosszú sétát, és a lábak terpeszhelyzetét is. Két hét után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a szülés utáni korrekciós műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és az elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.