Felső törzsplasztika

A felső  törzsplasztika során egyszerre több plasztikai műtét kerül elvégzésre, melynek eredményeként a mellek visszanyerik teltségük, a törzs karcsú és feszes lesz. A törzsplasztika eredménye tartós, csak a jelentős mértékű hízás jelenthet rá veszélyt.

Mikor indokolt a felső törzsplasztika?

A bőr kötőszöveti tartószerkezete fogyás vagy hízás hatására annyira meggyengülhet, hogy a mell, a hát, a hónalj, a törzs tájékán a bőr megnyúlik, de az összképet makacs zsírpárnák is ronthatják. Az esztétikai hatás jelentősen javítható az úgynevezett felső törzsplasztikával. Ennek során plasztikai sebészünk eltávolítja a felesleges bőrt és zsírszövetet, majd a szövetek megfeszítésével éri el a testkontúr előnyös megváltozását.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt, valamint tájékoztatja a szükséges korrekciókról. Mivel ez egy igen összetett beavatkozás, különösen fontos, hogy a sebészi szakvélemény az ön egyedi adottságai alapján készüljön el.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a felső törzsplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG, röntgen és hasi ultrahang) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a felső törzsplasztikára. Ekkor aneszteziológus orvosunkkal és plasztikai sebészünkkel még egy rövid konzultációra kerül sor, hogy megbeszéljék a részleteket, illetve néhány életviteli tanácsot kaphasson, amelyek segítségével felkészülhet a felső törzsplasztika műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

A felesleges zsír eltávolítása vákuumos zsírszívással történik, majd a plasztikai sebész először a hát középső szakaszától feljebb, az úgynevezett melltartó vonalat követve ejt bemetszést, ami ezután kétoldalt, a hónalj mentén folytatódik, így távolítja el a bőr- és a további zsírfelesleget. Ezután következik a mell és a has felső bőrének korrekciója. Hölgyek esetében általában szükség van mellfelvarrásra is, majd implantátum behelyezésére, visszaadva a keblek teltségét és feszességét. Férfiak esetében a mellkas korrekciója esetén a plasztikai sebész a melleken és a hason felgyülemlett felesleges zsír- és bőrszövetet a mellbimbóudvar körül történő felvarrással és hónalji metszések irányában távolítja el. Természetesen a felső törzsplasztika más megoldással, illetve kombinációban is elvégezhető, ha a páciens állapota – és az elérni kívánt eredmény - ezt teszi szükségessé. A kombinált műtét során plasztikai sebészünk mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. A műtét végén behelyezi a váladék elvezetésére szolgáló drain csöveket, melyek mind a mellkasfalon, mind pedig a hát felső részén a plasztikai sebész által meghatározott ideig maradnak bent. Az altatásban végzett beavatkozás 4-6 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás

A felső törzsplasztika után önnek két éjszakát kell eltöltenie magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtét másnapján plasztikai sebészünk vízálló kötést helyez fel sebeire, így nyugodtan zuhanyozhat majd. A speciális fűzőt – melyet mi biztosítunk az ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, hosszú sétát, és a lábak terpeszhelyzetét is. Az első héten a mindennapi teendőkhöz segítségre lesz szüksége, de két hét után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk a 7. és a 14. napon, illetve a 6. és a 12. héten hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan az alsó törzsplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ilyen szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, a keloidos hegképződés.