Hegkezelés

A hegkorrekció vagy hegkezelés lehetőséget nyújt, hogy szinte észrevétlenné váljanak a hegek vagy számottevően javuljanak. Intézetünkben a műtéti hegkorrekcióval állunk vendégeink rendelkezésére.

Mikor indokolt a hegkezelés?

Sebészeti beavatkozások, műtétek, háztartási balesetek, sporttevékenységek, vagy közlekedési balesetek során gyakran jönnek létre vágott vagy horzsolt sebek, harapások, égési sérülések, amelyek hegesedés útján gyógyulnak. A testfelszínen keletkező sebek az érintett bőrfelülettől és a sérülés mélységétől függően, és eltérő módon gyógyulnak, gyakran azonban besüppedő vagy épp a bőrből kiemelkedő heg keletkezik. 

Mi történik az első konzultáción?

Az első konzultáció során szakorvosunk megvizsgálja a heges sérülés aktuális állapotát, majd ez alapján tesz javaslatot a megfelelő beavatkozásra, mely lehet műtéti hegkorrekció.

Felkészülés a beavatkozásra

A heg nagyságától, illetve az érzéstelenítés módjától függően a műtéti eljárás szükségessé teheti bizonyos előzetes vizsgálatok (pl. laborvizsgálatok, EKG, röntgen) elvégzését, hiszen fontos felderíteni, nincs-e bármilyen egészségügyi probléma, mely befolyásolhatja a beavatkozás menetét és eredményét. A vizsgálatokat kényelmesen, egyszerre, sorban állás nélkül végeztetheti el a Dr. Rose Magánkórházban. Javasoljuk, hogy ne dohányozzon, ezzel elősegítve a bőrregenerációs folyamatokat. A beavatkozás előtt fogyasszon könnyű ételeket, ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, illetve tanácsoljuk bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlását (C-vitamin, szelén és cink), ezzel is segítve a szervezet felkészülését a gyógyulásra. A hegkezelés előtt két héttel továbbá ellenjavallt az aszpirin, illetve a ginkgo biloba- és egyéb gyógynövény hatóanyagú természetgyógyászati készítmények szedése.

Mi történik a beavatkozás alatt?

A hegkorrekciós műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik. A plasztikai sebész először kimetszi a korábbi heget, majd újra egyesíti a sebszéleket. 

Milyen eredményeket várhat a beavatkozástól?

A választott beavatkozásnak köszönhetően a hegek szinte észrevétlenné válnak vagy számottevően javulnak. Hegkorrekciós műtét esetén a hegek formai és alaki eltérései már 3 hónap után megszűnnek, azonban a végleges eredmény csak 18 hónap elteltével látható. 

Gyógyulás, utókezelés

A műtéti hegkorrekciót követően plasztikai sebészünk steril kötést helyez fel a sebekre. A beavatkozás után pár órát vagy egy éjszakát szükséges lehet a Dr. Rose Magánkórházban töltenie. A tökéletes eredmény elérése érdekében plasztikai sebészünk felszívódó varratokkal dolgozik, így szebben gyógyulnak a hegek, illetve megkíméljük önt a varratszedés esetleges kellemetlenségeitől is. A felépülés első két hetében javasoljuk, hogy kerüljön minden megerőltető fizikai munkát, ezután fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez. Három hét után könnyű testmozgás is végezhető, két hónapig azonban tartózkodni kell a szoláriumozástól, a napozástól és a szauna használatától. A hegkorrekciót követően a plasztikai sebész által személyre szabottan meghatározott időpontokban kontrollvizsgálatokon kell részt vennie, a hegek ugyanis 12 hónap alatt gyógyulnak be teljesen. A regeneráció elősegítése érdekében hegkezelő krém rendszeres használatát javasoljuk. Bár a hegkorrekciót megelőző vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, továbbá a hegkezeléses, hegkorrekciós műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak, mint minden műtét esetén, felléphetnek esetleges szövődmények, melyekről plasztikai sebésze a konzultáció során tájékoztatja önt.