Aneszteziológia

Az aneszteziológia az orvostudomány érzéstelenítésére szakosodott ága. Célja a fájdalmas vizsgálatokat, beavatkozásokat, műtéteket fájdalmatlanná, de legalábbis könnyebben elviselhetővé tenni.

Mivel foglalkozik az aneszteziológus?

Az aneszteziológus, vagy más néven altatatóorvos feladatai közé tartozik a műtéti beavatkozások alatt és után a fájdalom csillapítása, megszüntetése, a beteg életműködéseinek ellenőrzése és egyensúlyban tartása. Az aneszteziológus intenzív terápiás szakorvos is, így a kritikus állapotú, intenzív osztályokon kezelt betegek ellátásában is jártas.

  • A műtétet megelőző vizsgálatok és az előkészítés eredményeinek tükrében az operációt végző szakorvos bevonásával meghatározza, hogy a műtéti rizikó és a műtét következtében nyert életminőség milyen arányban állnak egymással, így segítenek a páciensnek a műtét elvégzését illető döntés meghozatalában.
  • A műtét alatt biztosítja a legteljesebb és a legbiztonságosabb fájdalomcsillapítást a beteg számára.
  • Segít a megfelelő anesztéziai módszer kiválasztásában, illetve a beavatkozás alatt biztosítja, hogy a betegek  életfunkciói (légzés, keringés, kiválasztás, alvadás) stabilak maradjanak.
  • Meghatározza, hogy milyen intézkedések szükségesek a műtét előtt.
  • Meghatározza, hogy milyen kezelések szükségesek a beavatkozások alatt és után, hogy a beteg mihamarabb megfeleljen a biztonságos hazabocsátás feltételeinek.

Milyen érzéstelenítési eljárásokat alkalmazhat az aneszteziológus?

  • Általános érzéstelenítés (altatás) vagy,
  • Vezetéses érzéstelenítés (spinalis/epiduralis érzéstelenítés, plexus blokád, helyi érzéstelenítés)

Általános érzéstelenítés (altatás)

A páciens az anasztézia e formájánál intravénásan vagy belégzéssel a véráramba juttatott altatószer, fájdalomcsillapító hatására a tudatát és a fájdalomérző képességét is elveszti. Sok esetben a beteg izmainak ellazítása is szükséges, így izomrelaxáns gyógyszerek is beadásra kerülhetnek. Ez esetben a légzőizmok sem működnek, így a műtét ideje alatt gépi lélegeztetés szükséges. A műtét végére az altatószer hatása elmúlik, a beteg tudata és légzése magától visszatér. Sebészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai, plasztikai sebészeti, ortopédiai, nőgyógyászati műtéteknél is alkalmazható eljárás.

Gerincközeli  érzéstelenítés (spinalis, epiduralis)

 Az aneszteziológus egy vékony tű segítségével a gerincoszlop megfelelő részébe adja be az érzéstelenítőt, így a gerincvelői ideggyökök  blokkolásával érhető el a fájdalomcsillapító hatás. Ilyen esetben a páciens végig tudatánál marad.  A spinalis érzéstelenítés során  4-6 órán keresztül tartó alhasi és alsó végtagi teljes érzéstelenség illetve mozgásképtelenség áll be. Elsősorban császármetszésnél, nőgyógyászati, ortopédiai, urológiai műtéteknél alkalmazzuk.

 Az epidurális fájdalomcsillapítást főként a szülészetben használjuk. A vajúdás alatt  egy vékony kanülön keresztül folyamatosan tudjuk adagolni a fájdalomcsillapítót, melynek hatása nem annyira erőteljes, mint a spinalis érzéstelenítőé.

Plexus blokád

Az aneszteziológus az érzéstelenítőt ultrahang segítségével egy vékony tűvel az operálni kívánt testrészt ellátó idegfonat köré adja be, így az a testrész izoláltan érzésteleníthető. Az érzéstelenítés kiegészíthető intravénás szedálással is, hogy a páciens ne érzékelje az esetleges kellemetlen mozgásokat, zajokat. Főként ortopédiai beavatkozásoknál használjuk.

Helyi (infiltrációs) érzéstelenítés

 Az érzéstelenítő hatását közvetlenül az érző idegvégződésen és annak közvetlen környezetében fejti ki. Felszínes elváltozások eltávolítására, nem mélyrehatoló sebészeti beavatkozásoknál alkalmazható.   A beteg a műtét alatt végig éber marad, a műtétet végző orvos adja be a páciensnek bőr alatti injekció formájában.

Mi történik az aneszteziológiai konzultáció alatt?

Az aneszteziológussal történő konzultáció során az altatóorvos alaposan kikérdezi a pácienst annak korábbi és jelenleg is fennálló betegségeiről, az alkalmazott gyógyszereiről, esetleges korábbi műtéteiről, valamint ismert gyógyszerérzékenységéről és allergiájáról. Ezek az információk nélkülönözhetetlenek az optimális érzéstelenítési mód kiválasztásához, valamint a műtét és az érzéstelenítés kockázatának felméréséhez, minimálisra csökkentéséhez. Szükség esetén a műtéti beavatkozás valamint fennálló betegségek függvényében további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a minél jobb műtéti kimenetel érdekében.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkeznie. Fontos, hogy  korábbi orvosi dokumentációját és  aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját hozza magával.