Artroszkópos térdműtétek

A térd naponta ki van téve az elhasználódás, túlterhelés és balesetek veszélyének. A különböző problémák kezeléséhez a legkorszerűbb eljárásnak az artroszkópia (arthroscopia) műtét számít, amelynek előnye, hogy nagyobb vágások helyett mindössze két-három kisebb metszést végeznek a beavatkozás során. Ennek következtében rövidebb a rehabilitációs idő, hamarabb mérsékelhető a műtétet követő fájdalom, és gyorsabban javul az életminőség. Milyen térdbetegségek esetén jelenthet megoldást az artroszkópia műtét? Hogyan zajlik a beavatkozás? Ismerje meg a részleteket a műtéttel kapcsolatban!

Az artroszkópia térdműtét célja

Az ízületek sérüléseinek, kopásos- és gyulladásos betegségeinek, valamint veleszületett elváltozásainak korai sebészi kezelésében az ízületi tükrözés útján végzett beavatkozások biztosítják a leghatékonyabb lehetőséget. Ennek során 2–3, esetleg 4 apró, 4–5 mm-es behatoláson keresztül, megfelelő minimál invazív technikával az ízületek belülről átvizsgálhatók, és speciális műszerháttér birtokában a szükséges műtéti beavatkozások elvégezhetők. Az orvos tehát egy monitoron keresztül tudja követni a folyamatot anélkül, hogy nagyobb vágás történne az ízületen.

A térdízületi artroszkópia műtét technikája

Az előzetes klinikai és képalkotó vizsgálatok alapján meghatározott műtéti terv alapján végzett artroszkópia első lépéseként átvizsgáljuk az ízület belső képleteit. Az ízület átnézése során tapintószondával ellenőrizzük a sarlóalakú porcok (meniscusok) épségét, az ízület belső szalagjainak feszességét, és az ízfelszíneket végigtapogatva átvizsgáljuk a porcfelszínek állapotát. Mindezek alapján a diagnózist pontosítjuk és meghatározzuk az optimális beavatkozás típusát.

Milyen térdbetegségek esetén alkalmazható a beavatkozás?

  • A meniscusok sérülése esetén a szakadt részek eltávolítását vagy visszarögzítését végezzük, az ízületi belhártya kóros elváltozásai esetében annak eltávolítása vagy elektrokoagulációval történő kezelése jöhet szóba.
  • A biomechanikai károsodások jelentős része is helyreállítható ízületi tükrözés útján végzett beavatkozásokkal (a térdkalács mögötti ízületrész nyomás- és alaki viszonyainak korrekciója, keresztszalagpótlás, bizonyos porcfelszínt érintő traumás károsodások ellátása, csontkinövések vagy felrakódások eltávolítása, stb.).
  • A porcfelszínek esetében a felszínes elváltozások a károsodott rész legyalulásával, felpolírozásával javíthatók, míg a mélyebb porcbántalmak porcfelszínképzés (porcátültetés, microfractura, biodegradábilis vázszerkezet és őssejtbeültetés, stb.) útján kezelhetők.

Az artroszkópos térdműtét menete

Ezt az ortopédiai műtétet  altatásban vagy gerincérzéstelenítésben, vértelenítő mandzsetta felhelyezésével végezzük.

Műtét utáni teendők

A beteg már a műtét után pár órával fel is kelhet. Az elvégzett műtét típusától függően az operált végtagot terhelheti, vagy tehermentesítés elrendelése esetén segédeszköz használata mellett tehermentesítve járhat. Utóbbi megtanulását a gyógytornász segíti.

Problémamentes esetben egy kórházban töltött éjszaka után kerül sor a hazaengedésre, a varrat-, illetve kapocsszedés a 7–14. napon történik. A kórházi tartózkodás alatt a gyógytornász megtanítja az első hetekre vonatkozó mozgatási korlátozást, a segédeszköz használatot, és a kezdeti tornagyakorlatokat. Otthon a megtanult torna további rendszeres végzése szükséges. Az otthoni gyógytornához (házi betegápolás keretében) a zárójelentésen javaslatot adunk, a szükséges gyógyszerekhez vényt biztosítunk, és előjegyezzük a szükséges kontrollvizsgálatot. Panasz esetén soron kívüli kontrollvizsgálatot biztosítunk.

Beavatkozás utáni rehabilitáció

Hazabocsájtás után a kórházban felhelyezett kötés cseréje rendszerint nem szükséges. A sebet varratszedésig nem érheti víz, megfelelő vízzáró kötés birtokában azonban a zuhanyozás lehetséges. Az operált ízület hűtése az elbocsájtáskor kapott tájékoztatás alapján végezhető.

A segédeszköz használatára és a terhelésre/mozgatásra való utasítások és korlátozások a kórházban a gyógytornász segítségével kerültek elsajátításra, és a következő kontrollvizsgálatig érvényesek. Szükség esetén az otthoni időszak elején mozgatógép (CPM-készülék) segítheti az utókezelést, melynek bérlése a kórház segítségével megszervezhető.

A kontrollvizsgálatokat a rehabilitáció ütemének megfelelően határozzuk meg, így az utókezelés szakaszai jól meghatározhatók és ellenőrizhetők. A hazabocsájtáskor elrendelt gyógyszerek célja a lehetséges szövődmények elkerülése (antibiotikum vagy trombózis profilaxis), illetve a rehabilitáció támogatása (gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók).

Gyakori kérdések az artroszkópos térdműtéttel kapcsolatban

Milyen mozdulatokat nem ajánlatos végezni, hogyan lehet terhelni a térdet?

Az ízületi tükrözéssel végzett műtétek után a térdízület az esetek zömében azonnal mozgatható, általában nem szükséges fix rögzítés. Kivételesen ritka esetben (pl. többszörös, korábbi elülső keresztszalagpótlás utáni instabilitás esetében végzett szalagpótlás) szükséges lehet 1–2 hétnyi rögzítés. A korai időszakban a mozgatás segíti a végtag keringését, de passzív helyzetben – tartós üléskor – javasolt a végtag felpolcolása, hogy elkerüljük a térd megduzzadását és a perifériás ödéma kialakulását. A végtag terhelését alapvetően a műtét típusa határozza meg. Szalagpótlás, porcátültetés vagy porcfelszínképzés után többnyire 2–3 hetes tehermentesítést rendelünk, de az artroszkópos beavatkozások többségében a végtag azonnal terhelhető.

Milyen gyógyászati segédeszközök szükségesek az otthoni gyógytornához?

A rehabilitáció során szükséges minden gyógyászati segédeszközt biztosítunk kórházunkban, ami betegeink otthonába távozásakor szükséges lehet. Ilyenek a vérrögösödéstől védő elasztikus harisnyák, a járást segítő segédeszközök (könyökmankó, hónaljmankó).

A gyógytornásszal, kezelőorvossal történő konzultáció alapján a műtétet követő egy-két hétben – a térdfunkció gyorsabb visszanyerése érdekében – hasznos lehet passzív térdmozgató készülék bérlése az otthoni gyógytorna kiegészítésére. Ezzel kapcsolatban érdemes hangsúlyozni, hogy ez nem helyettesíti, csak kiegészítheti az aktív tornát. A térdízület végleges funkcióját döntően a gyógytorna, az aktív nyújtó-hajlító gyakorlatok és az izomerősítés fogja meghatározni.

Térdrögzítőt (ortézist) rutinszerűen nem használunk, csak választott esetekben rendelünk a műtétet követő néhány hétre.

A rehabilitációhoz mindenképpen szükséges gyógytornász bevonása. Erre a lakóhelyi lehetőségeken túl, bejáró betegeinknek kórházunkban is lehetőséget tudunk biztosítani. Gyógytornászaink segítsége a sportba való visszavezetésnél is kiemelt jelentőségű.

A beültetett fémek után végezhető MR-vizsgálat?

Az orvosi fémek általában MR-kompatibilisek, ezért az artroszkópos beavatkozás során esetleg beültetett implantátumok után is végezhető MR-vizsgálat. Mivel azonban az orvosi fémek a mágneses térben minimálisan melegedhetnek, általában a műtétet követő első hat hét során nem ajánljuk az MR-vizsgálatot, de ezen időszak leteltével végezhető. Az általunk használt implantátumok többnyire titánból készültek, nem melegednek, ezért szükség esetén a műtét utáni korai időszakban sincs akadálya az MR-vizsgálatnak.

Hogyan viselkedik az implantátum a repülőtéri vagy más fémdetektoros kapunál? 

Az implantátumot a fémdetektor kimutathatja. A kórházi zárójelentés, vagy bármilyen más igazolás sem mentesít a kézi fémdetektorral való átvizsgálás alól, mert ezeknek az ellenőrző pontoknak alapvetően a fémből készült fegyverek kimutatása a célja, tehát az átvizsgálás erre irányul.

Mikortól lehet artroszkópiát követően autót vezetni? 

Az autóvezetés rendszerint már néhány nap eltelte után lehetséges. Tehermentesítés igénylő beavatkozások esetében (porcátültetés, szalagpótlás, stb.) rendszerint a műtét után 4 héttel ajánljuk az autóvezetés megkezdését. A bal térd műtétje és automata váltós gépkocsi esetén korábban is megkezdhető.

Milyen sporttevékenység végezhető térd artroszkópiát követően?

A műtét célja az, hogy a beteg panaszaitól megszabadulva, korábbi mozgáskészségét visszanyerve, stabil térdízülettel minél teljesebb, aktív életet élhessen. A sporttevékenységre történő fokozatos visszatérés ütemét a kezelőorvos és a gyógytornász együttesen határozzák meg, és ebben nemcsak az operált ízület funkciója, hanem a beteg egyéb paraméterei, általános mozgásszervi státusza is jelentős szerepet játszik. Az operáló orvos az ízület mozgásterjedelme, stabilitása, és a visszanyert izomzat mennyisége alapján mond véleményt, de javaslatánál figyelembe veszi, hogy a gyógytornász milyennek ítéli meg az operált végtag funkcionális teljesítőképességét.

Részletes betegtájékoztató az artroszkópos térdműtéttel kapcsolatban ITT elérhető. 

 

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Teljes körű ortopédiai szolgáltatást nyújtunk. Ortopédiai szakvizsgálatunkon a  pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat biztosítjuk (MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok). Az artroszkópos térdműtétet várólista nélkül végezzük el. A műtét után gyógytornász és sportrehabilitációs munkatársaink segítenek abban, hogy minél gyorsabban visszanyerje mozgáskészségét.
  • Magasan képzett szakorvosi csapat. Specialistáink a legmodernebb, minimál invazív technikákkal gyorsítják a gyógyulást, amit gyógytornász, manuálterápiás és sportrehabilitációs munkatársaink egészítenek ki. Komplex probléma esetén konzílium keretében döntünk a kezelések megfelelő menetéről, a szükséges vizsgálatokról, terápiákról.
  • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

Térdfájdalom és a térdízülettel összefüggő panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.