Reumatológia

A reumatológia a mozgásszervi megbetegedések kezelésével fogalkozó szakterület, amely az inak, az izületek, az izmok és a csontok elváltozásait, fájdalmait, merevségét konzervatív, azaz nem műtéti beavatkozással gyógyítja. Ide tartoznak az autoimmun betegségek, mint pl. a rheumatoid arthritis,  vagy az anyagcsere eredetű megbetegedések (pl. köszvény), egyéb gyulladásos kórképek, az ízületi kopások, a csontritkulás, a gerinc kopásos és gyulladásos elváltozásai, túlterhelés okozta fájdalmak (egyebek között a teniszkönyök, befagyott váll és a begyulladt lúdtalp).

Nagyon sok belgyógyászati eredetű betegségnek vannak mozgásszervi tünetei, ezért a más területen gyógyító kollégákkal való együttműködés igen szoros és lényeges.  Kiemelt szerepet kapnak a terápiában a gyógytornászok, akik az ízületi mozgás és a járás hamonikussá tételében, az egyensúly megőrzésében, a legyengült izmok megerősítésében vesznek részt,  természetesen a pácienssel szoros együttműködésben.

A reumatológiai problémák kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhetnek.  Az akár már fiatal életkorban is jelentkező súlyos gyulladásos reumatológiai megbetegedések korai felismerése és hatékony kezelése lényegesen megváltoztathatja azok kimenetelét és a páciens életminőségét.  

Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?

A reumatológia és az ortopédia abban hasonlít, hogy mindkét szakterület a mozgásszervi betegségek gyógyításával foglalkozik. A kettő közötti különbség panaszokat kiváltó okokban található meg. Az ortopédia a csontok, az izmok, inak és szalagok veleszületett és szerzett sérüléseit, deformitásait, és megbetegedéseit gyógyítja konzervatív (nem műtéti), valamint műtéti helyereállító sebészeti kezeléssel. Ezzel szemben a reumatológia a mozgásszervek fájdalommal vagy valamilyen működészavarral járó, nem sérülésből származó, nem műtéti kezeléssel gyógyító szakterület.

Mikor, milyen panaszok esetén érdemes reumatológushoz fordulni?

 • Több héten át fennálló, nem csillapodó, merevséggel, mozgáskorlátozottsággal, az ízületek deformálódásával járó mozgásszervi panaszok esetén
 •  Ízületi gyulladások, kopások, és gyulladásos fájdalmak
 •  Ínhüvelygyulladások, Izomhúzódások
 • Izom fájdalom vagy gyengeség testszerte vagy valamely testtájon
 • Csontritkulás, kis erőbehatásra bekövetkező törés
 • Csontritkulásra hajlamosító betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség) vagy tartós szteroid (pl. Medrol) kezelés esetén a csontritkulás fennállásának kivizsgálása, megelőzése érdekében
 • Akut és krónikus gerinc és hátfájdalom
 • Az alsó vagy a felső végtagba lesugárzó gerincből kiinduló fájdalom
 • Rheumatoid arthritis illetve egyéb igazolt vagy gyanítottan autoimmun eredetű mozgásszervi betegség, sokízületi fájdalom
 • Köszvény
 • Lábboltozati problémák, Achilles-ín fájdalom

Mi történik a reumatológiai vizsgálat alatt?

A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a páciens alapos kikérdezése, mert egy-egy általános panasz és visszatérő fájdalom mögött számtalan ok állhat. A testtartás, a munkahelyi körülmények, a fizikai aktivitás, stb. mind befolyásoló tényezők. Ezt követi egy alapos fizikális vizsgálat ami célzottan a fájdalmas területeket vizsgálja. Amennyiben szükséges képalkotó vizsgálatokat – RTG, MR, CT, Ultrahang – és laborvizsgálatokat is elrendelhet a szakorvos. A leletek után tudja megkezdeni a személyre szabott kezelést és terápiát.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Első konzultációra kérjük hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel a reumatológiai vizsgálatok eredményeit. Ha már történt röntgen vagy CT vizsgálat, akkor annak leletét és képanyagát (lehetőség szerint CD-n vagy más adathordozón) is hozza magával.