Karplasztika

Nagymértékű fogyás következtében vagy az életkor előrehaladtával a felkar bőre megereszkedhet. Ezt a testtájékot még célzott tornagyakorlatokkal is nehézkes lefogyasztani, a feszesítéséhez pedig nagyobb izommennyiség felépítésére lenne szükség. A probléma azonban könnyedén korrigálható a ma már rutinbeavatkozásnak számító kombinált felkarplasztikai műtéttel.

Mit is jelent pontosan a karplasztika? 

A karplasztika egy olyan beavatkozás, melynek segítségével megszabadulhat a páciens a felkar lógó bőrétől és zsírpárnáitól, így téve azt vékonyabbá, feszesebbé.

Milyen esetekben lehet indokolt a műtét? 

Az életkor előrehaladtával a bőr a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is folyamatosan veszít feszességéből, amiben az is szerepet játszik, hogy a szervezet egyre kevesebb kollagént termel. A testsúly sem állandó általában: komolyabb súlyveszteség esetén a bőr megereszkedik és lógni kezd. Előfordul az is, hogy egyesek genetikailag - életmódtól és testtömegtől függetlenül - hajlamosabbak a laza bőrre, a vastagabb felkarra.

A karplasztika annak ajánlott, akit zavar az, hogy karján - a fent említett okok miatt, vagy esetleg valamilyen sérülés következményeként – a bőr és az alatta lévő szövet megereszkedett. Van, akinek ez egy esztétikai probléma, másokat a felesleg akár a sportolásban is akadályozhat.

A műtét jelentheti az egyetlen megoldást akkor is, ha a feszesítés, az edzés sem hozott megfelelő eredményeket a kar tónusosabbá tételében.

A karplasztika menete és célja 

A felkarokon felszaporodott zsírszövet megfelelő bőrtónus esetén zsírleszívás útján eltávolítható. Általában 40 éves kor felett, amikor a bőr már veszít feszességéből és a felkar belső felszínén a bőr megereszkedik, a zsírleszívás már nem elegendő. A beavatkozás során ilyenkor a plasztikai sebész a felkar felesleges zsírszöveteit fellazítja és eltávolítja, majd a megnyúlt bőrt kimetszi. Ezáltal elérhető, hogy a kar vastagsága és bőrének feszessége a testalkathoz igazodó, arányos lehessen.

A műtét célja a fiatalos, az eredetit megközelítő állapot elérése, így a páciens ismét önbizalommal telve nézhet a tükörbe.

Felkészülés a műtétre 

Ha az elhatározás megszületett, a plasztikai sebészeti rendelőben az első találkozás alkalmával felmérik a páciens állapotát és meghatározzák a kezelés további menetét.

Mi történik az első konzultáción? 

Az első találkozó során az orvos részletesen tájékoztatja beteget a műtét menetéről és az esetleges kockázati tényezőkről, illetve a referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény.

Ennek során felméri az igényeket, majd – mivel különböző típusú beavatkozási módszerek léteznek – tájékoztatást ad az egyes korrekciós lehetőségekről..

Az első konzultációt követően már minden olyan információ rendelkezésre áll, aminek birtokában meghozható a döntés.

Hogyan lehet felkészülni a műtétre? 

Mint minden beavatkozás esetében, így a karplasztika előtt is szükség van arra, hogy a páciens egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Ezeket magánkórházunkban mi magunk végezzük el egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket.

Ügyfeleinket minden esetben ellátjuk életviteli tanácsokkal is, amelyek segítségével felkészülhetnek a műtétre, és a gyógyulási időt is felgyorsíthatják.

Fontos, hogy a műtét elvégzésekor a páciens egészségi állapota megfelelő legyen, bármilyen fajta beavatkozás ugyanis csak ekkor kezdhető meg. A plasztikai sebésszel közölni kell minden releváns betegséget vagy állapotot, így a szív- és érrendszeri problémákat, gyulladásos megbetegedéseket, vagy az esetleges terhességet, ugyanis ezek tudatában dönthet csak a beavatkozás elvégzéséről.

A műtétet megelőzően érdemes a dohányzást abbahagyni, de legalább lecsökkenteni annak mennyiségét, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, ezek ugyanis befolyásolják a véralvadást.

Közvetlenül a műtét előtt kerülni kell az alkoholfogyasztást, valamint a fájdalomcsillapítók, recept nélkül kapható gyógyszerek bevételét. Ha ezekre valamilyen okból mégis szükség volt, az altatás kockázatai miatt erről a beavatkozást végző orvost tájékoztatni kell!

Mi történik a karplasztikai műtét során? 

A műtét módszerét, fajtáját a plasztikai sebész személyre szabottan, a páciens egyéni jellemzőit figyelembe véve állapítja meg, és eszerint végzi el a beavatkozást. Az alábbiakban a műtéttel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze.

Hogyan történik a műtét? 

Amennyiben a plasztikai sebész szükségesnek ítéli, a felszaporodott zsírtömeget zsírleszívással távolítja el, melynek során egy vékony cső kontrollált oda-vissza mozgatásával fellazítja, majd leszívja a felesleget. A bőr feszesítéséhez a karok belső oldalán ejt hosszanti bemetszést, hogy a felesleges bőr eltávolításával érjen el tónusosabb hatást. A műtét során kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt a varratszedéssel járó kellemetlenségtől.

A sebész a beavatkozást altatásban végzi, ami körülbelül 2-2,5 órát vesz igénybe. Amennyiben kizárólag zsírleszívásra van szükség, úgy a műtét rövidebb ideig, 1-1,5 óráig tart.

Mire kell számítani a karplasztikai műtét után? 

A karplasztika után önnek egy éjszakát kell eltöltenie magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet.

Mi várható közvetlenül a műtétet követően? 

A karplasztika utáni napon hazatérhet otthonába, azonban egyelőre javasolt a teljes nyugalom és a sok pihenés. Ebben az időszakban a kezelt terület húzódhat, fájdalmas lehet, ez azonban hamarosan enyhülni fog. Fontos, hogy a műtéti területet egy héten át nem érheti víz.

Mire kell figyelni a műtét utáni hetekben? 

Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet. Ez után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium, a napozás és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza, ezen feltétlenül jelenjen meg akkor is, ha semmilyen problémát nem tapasztal!

Mikor lesz látható a műtét eredménye? 

A változás már közvetlenül a műtétet követő hetekben is szembetűnő lesz, azonban érdemes türelmesnek lenni, hiszen a következő hat hónap során a kar kontúrjai még tovább formálódnak. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be.

Milyen kockázatokra lehet számítani? 

Ugyan a karplasztikai műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáció során tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

Ahogy valamennyi műtétnél, ebben az esetben is előfordulhat vérzés, véraláfutás vagy sebfertőzés. Egyeseknél a hegek lassabban gyógyulnak, mások a terület érzékenységét tapasztalják. Fontos azonban, hogy ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő, és sebészeink minden esetben a páciens segítségére lesznek.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Plasztikai sebészeti szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a vizsgálatokat.
  • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során odafigyelünk az egyedi betegigényekre, és ezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
  • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig türelemmel kezeljük betegeinket, akiknek minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

A karplasztikával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.

 

Kapcsolódó blogbejegyzések