Karplasztika

Nagymértékű fogyás következtében vagy az életkor előrehaladtával a felkar bőre megereszkedhet, és ezt a testtájékot még célzott tornagyakorlatokkal is nehézkes lefogyasztani, a feszesítéséhez pedig nagyobb izommennyiség felépítésére lenne szükség. A problémát kombinált felkarplasztikai műtéttel korrigálhatjuk.

Mikor indokolt a karplasztika?

A felkarokon felszaporodott zsírszövet megfelelő bőrtónus esetén zsírleszívás útján eltávolítható. 40 év felett, amikor a bőr már veszít feszességéből és a felkar belső felszínén a bőr megereszkedik a zsírleszívás már nem elegendő, a felesleges bőr eltávolítására is szükség lehet. A karplasztikát követően végleg elbúcsúzhat a hétköznapi szóhasználatban denevérkarnak nevezett logó, petyhüdtté vált felkaroktól és újra előveheti kedvenc ujjatlan felsőit.

Mi történik az első konzultáción?

Az első konzultáció során plasztikai sebészünk részletesen tájékoztatja majd önt a műtét menetéről és az esetleges kockázati tényezőkről, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Tájékoztatja arról is, hogy milyen korrekciók szükségesek az ön igényei alapján.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a karplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a karplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a karplasztika műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

Amennyiben a plasztikai sebész szükségesnek ítéli, a felszaporodott zsírtömeget zsírszívással távolítja el, melynek során egy vékony cső kontrollált oda-vissza mozgatásával fellazítja, majd leszívja a felesleget. A bőr feszesítéséhez a karok belső oldalán ejt hosszanti bemetszést, hogy a felesleges bőr eltávolításával érjen el feszesebb hatást. Mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. Az altatásban végzett beavatkozás 2-2,5 óra órát vesz igénybe, ha elegendő csak a zsírszívás, akkor 1-1,5 óra.

Gyógyulás, regenerálódás

A karplasztika után önnek egy éjszakát kell eltöltenie Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet. Két hét után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. A változás már közvetlenül a műtétet követő hetekben is szembetűnő lesz, de a következő hat hónap során a kar kontúrjai még tovább formálódnak. Ugyan a karplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.