Bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat, más néven dermatológia az orvostudomány azon ága, amely a bőr elváltozásaival, betegségeivel, azok tünet- és kóroktanával valamint gyógyításával foglalkozik. A tünetek gyakran összefüggésben állnak más társszakmákkal, mint a belgyógyászat, allergológia, immunológia, patológia (szövettan), mikrobiológia (bakterológia, virológia, mikrológia) és speciális labordiagnosztika.

A bőrgyógyász feladatai közé tartozik, hogy felismerje, kivizsgálja és kezelje a bőr, a körmök, a haj, a száj nyálkahártya és a külső nemi szervek elváltozásait.  Így a nemi betegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. A leggyakrabban mégis a bőrrák szűrésével, illetve a bőr jóindulatú elváltozásainak elkülönítésével kapcsolatban fordulnak orvoshoz a páciensek. Az anyajegyek évenkénti szűrése abban az esetben is javasolt, ha nincs semmilyen panasz, mert a bőrrák- azon belül a legveszélyesebb típus a melanoma malignum időben történő felfedezése életeket menthet.

Milyen panaszokkal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni? 

A bőrgyógyászat foglalkozik a bőr, a körmök, a haj és fejbőr, a szájnyálkahártya és a külső nemi szervek betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével. Mivel megfelelő képzettség és eszközök nélkül nem lehet megállapítani, hogy egy-egy tünet eltér-e a normálistól, nem érdemes várni a bőrgyógyász felkeresésével. A bőrgyulladások, bőrfertőzések, bőrbetegségek és daganatok korai fázisukban gyakran tűnnek ártalmatlannak. A gyors diagnosztizálásuk azonban sok kellemetlenségtől, fájdalomtól kímélheti meg a betegeket, és akár életmentő is lehet.

A bőrgyógyászat hatáskörébe tartozik többek között:

 • Az évenként esedékes bőrvizsgálat a bőrdaganatok korai felismerése céljából
 • Az anyajegyek vizsgálata, ha azok színe, formája, mérete megváltozik
 • Nem gyógyuló, panaszt akár nem is okozó sebek (nem melanoma típusú bőrdaganat) vizsgálata és kezelése
 • Akut és krónikus bőrgyógyászati megbetegedések diagnosztizálása
 • Bakteriális, vírusos, gombás fertőzések vizsgálata és kezelése
 • Körömproblémák kezelése (benőtt köröm, körömgomba)
 • Viszkető, pírral járó bőrkiütések kezelése
 • Hólyagos bőrkiütések vizsgálata és kezelése
 • Allergiás bőrreakció, csalánkiütés kezelése
 • Vírusos és lógó szemölcs eltávolítása
 • Pattanásos, aknés, rosaceás bőr, faggyútermelési zavarok vizsgálata és kezelése
 • Pikkelysömör, ekcéma, atopiás dermatitisz diagnosztizálása és kezelése
 • Időskori bőrelváltozások vizsgálata és kezelése

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni? 

Ajánlott bőrgyógyászt felkeresni, ha bármilyen szokatlan bőrtünetet tapasztal, ami néhány napon belül nem múlik el magától. Ezek lehetnek kiütések, szokatlan duzzanatok a bőr alatt, hólyagos bőrkiütések, pikkelysömör vagy rosacea, de lassan vagy látszólag nem gyógyuló sebek, bőrgyulladások is. A nemi szervek környékén jelentkező bőrtüneteket szintén érdemes bőrgyógyászaton kivizsgáltatni.

Ha családja kórtörténetében korábban előfordult melanóma vagy egyéb kóros, esetleg jóindulatú bőrelváltozás, a korai diagnózis és megelőzés érdekében fontos a rendszeres bőrgyógyászati kontroll. A nagy számú anyajegyek szintén fokozzák a melanóma kialakulásának esélyét, rendszeres bőrgyógyászai ellenőrzésük így elengedhetetlen. Ha egy anyajegy formája megváltozik, hirtelen megnő, sötétebbé válik vagy megsérül, azonnali bőrgyógyászati vizsgálat javasolt!
 

Milyen vizsgálatokra kerül sor a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászati szakrendelésén? 

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat alatt? 

A bőrgyógyászati vizsgálat a páciens kórelőzményének felvételével kezdődik. Szakorvosunk kérdéseket tesz fel a tüneteivel, korábbi betegségeivel, családi kórtörténetével kapcsolatban. Erre érdemes felkészülten érkezni. Ha tud olyan családtagról, akinek volt korábban bőrgyógyászati betegsége, különösen, ha közvetlen hozzátartozóról van szó, kérdezze meg a pontos körülményekről és panaszokról.

Ezt követően a bőrgyógyász megvizsgálja az elváltozott bőrfelületet. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is átnézi a hám és az irha képleteit. Amennyiben úgy ítéli meg, további vizsgálatokat is elrendelhet a pontos diagnózis felállítása és a kísérő betegségek kizárása érdekében.

Ezek lehetnek például:

 • Vérvizsgálat a hiányállapotok kizárására és a gyanús markerek meghatározására.
 • Belgyógyászati vizsgálat a kísérő betegségek kizárására.
 • Sebészet a bőrelváltozások eltávolítására.
 • Allergológia a tüneteket kiváltó allergének meghatározására.
 • Immunológia a panaszokat okozó immunológiai betegségek feltárására.
 • Patológia (szövettan) a daganatos betegségek szűrésére.
 • Mikrobiológia a bakteriális, vírusos fertőzések diagnosztizálására.

Milyen szolgáltatások érhetőek el a Dr. Rose kínálatában? 

Anyajegyszűrés hagyományosan és videodermatoszkóppal 

A bőrrák kialakulásának megelőzésében és korai diagnózisában fontos szerepe van az anyajegyszűrésnek. A bőrtumorok száma átlagosan 15-20 évente megduplázódik, és egyre nagyobb arányban fordulnak elő nemcsak az idős, hanem a fiatalabb korosztályban is. A bőrgyógyászat egyik legfontosabb felelőssége tehát az anyajegyszűrés, amely során a szakorvos szabad szemmel (hagyományos módon), vagy videodermatoszkóppal tekinti át a kérdéses bőrfelületet. Ez az eszköz lehetővé teszi a legkisebb elváltozások észlelését is, így korai fázisban észrevehetőek a melanóma vagy bőrrák jelei és megkezdhető a kezelése.

Az anyajegyszűrés teljesen fájdalommentes és biztonságos vizsgálat. Semmilyen kellemetlenséggel nem jár, így terhesség vagy szoptatás alatt is végezhető. Időtartama függ az anyajegyek számától és szerkezetétől, de alapvetően rövid idő alatt elvégezhető az év bármelyik szakaszában. Amennyiben a bőrgyógyász bármilyen elváltozást észlel, további vizsgálatokat rendelhet el, de jellemzően azonnali beavatkozásra a rendelőben nem kerül sor.

Anyajegy és egyéb bőrelváltozások műtéti eltávolítása 

A vizsgálat fényt deríthet beavatkozást igénylő kondícióra. Ilyenkor a bőrgyógyász sebészeti rendelésre adhat beutalót, ahol sor kerülhet az anyajegy és egyéb bőrelváltozások, például szemölcsök eltávolítására. Ezek többnyire egynapos műtét keretében, helyi érzéstelenítésben, vagy rövid altatásban történnek, így a páciens szinte semmit nem érzékel az egészből. Ha kezelőorvosa műtétet javasol az Ön számára, mindig kérdezze meg róla, hogy mire számíthat! Bizonyos műtétek után rövid megfigyelést követően önállóan távozhat a rendelőből, de kísérőre is szüksége lehet például, ha altatásból lábadozik.

Bőrkinövések nem műtéti eltávolítása 

A bőrkinövések, lógó szemölcsök, vagy a nemi szervek környékén megjelenő condyloma eltávolítása nem mindig igényel műtéti beavatkozást. A kezelési módok között található a helyi ecsetelők, krémek alkalmazása, valamint az immunrendszert erősítő gyógyszerek szedése, amit a beteg önállóan, saját otthonában is alkalmazhat. Ezen kívül az orvos dönthet cryoterápia (lefagyasztás), cauterizáció (leégetés hő vagy speciális sav segítségével) és lézeres eltávolítás mellett is. Utóbbi kezelési módok rendszerint némi kellemetlenséggel járnak, de helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is végezhetőek. Így a páciens a beavatkozás alatt nem érez fájdalmat és akár már aznap újra munkaképes is lehet.

Biopszia 

Amennyiben a szűrővizsgálat olyan kondíciót derített fel, ami további vizsgálatot igényel, biopsziára lehet szükség. Ez lehet egy bőr alatti csomó, egy gyanús anyajegy, vagy bármilyen bőrtünet, ami daganatot feltételezhet a hátterében. A beavatkozás különösebb felkészülést nem igényel a páciens részéről, nyugodtan lehet előtte enni-inni.

Segítségével nemcsak a bőr felszíne, hanem mélyebb rétegei, az irha és a zsírszövet is vizsgálható. A biopszia során egy úgynevezett punch kés segítségével apró bemetszést ejtenek a bőrön, amin keresztül az orvos hozzáfér a bőr mélyebb rétegeihez is. A vizsgálat helyi érzéstelenítésben történik és jellemzően 10-15 percet vesz igénybe. Mivel a seb igen apró, a gyógyulási folyamat is nagyon rövid, nem igényel speciális kezelést.

Kontroll vizsgálat 

Ha bőrgyógyásza a vizsgálat után további diagnosztikát kért, esetleg műtéti beavatkozásra vagy bőrkinövések nem műtéti eltávolítására került sor, kontrollvizsgálatra várjuk vissza. Ennek időtartama egyénenként változó lehet. Többnyire néhány hét és néhány hónap között alakul. Illetve évenként szűrővizsgálat szükséges, ha a családi kórtörténetében korábban előfordult már melanóma, vagy bőrrák, esetleg Ön épült fel korábban ezekből.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra? 

A bőrgyógyászati vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést a beteg részéről. Kérjük, hozza magával korábbi bőrgyógyászati, illetve egyéb vizsgálatok eredményeit, leleteit, ha rendelkezik ilyenekkel. Emellett írjon össze egy listát, az Ön által használt kenőcsökről, krémekről, illatszerekről.

Érdemes kerülni a smink viselését, mivel az akadályozhatja az arcon lévő anyajegyek, bőrelváltozások ellenőrzését. Ezen kívül viseljen kényelmes öltözetet, amit szükség esetén könnyű le- és felvenni. Anyajegyek ugyanis az egész test felületén előfordulhatnak, a bőrgyógyászati vizsgálat alapossága miatt ezért fontos, hogy könnyen elérhetőek legyenek az orvos számára. Amennyiben olyan területeken is vannak anyajegyek, amelyeket szégyell, vagy nehezen hozzáférhetőek, érdemes erről tájékoztatnia orvosát.

Fontos, hogy szégyenlősség miatt ne tartson vissza semmilyen információt az egészségével kapcsolatban, még akkor sem, ha kisebbnek tűnő elváltozásokról van szó. Sok bőrgyógyászati probléma kezelhető hatékonyabban, ha korai fázisban kerül sor a diagnózis felállítására. Az általános bőrgyógyászati vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyes esztétikai beavatkozások, például szemölcseltávolítás járhat minimális kellemetlenséggel.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

 • Teljeskörű bőrgyógyászati szolgáltatást nyújtunk pácienseink számára. Ha szakorvosunk további vizsgálatot rendel el az Ön számára, egyszerűen bejelentkezhet rá recepciónkon, ezzel időt és energiát spórolva.
 • Magasan képzett bőrgyógyászaink alapos vizsgálatot követően tájékoztatják Önt pontos állapotáról és a kezelés lehetséges módjairól, időtartamáról. Komplex probléma esetén is bizalommal fordulhat hozzánk.
 • Nálunk nincs hosszas várakozási idő, egyszerűen foglalhat időpontot online felületünkön keresztül, telefonon vagy akár e-mailben is.
 • Vizsgálatait exkluzív környezetben végezzük, így csökkentve az orvosi látogatással járó stresszt és kényelmetlenségeket.
 • Szakrendelési időpontjainkkal rugalmasan alkalmazkodunk pácienseink időbeosztásához.

Bőrgyógyászati problémáival forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.