Gyermekallergológia

Az allergiás állapotok számos betegség formájában jelentkezhetnek, melyek szinte minden életkorban kialakulhatnak és gyakoriságuk a gyermek- serdülő és fiatalkorban világszerte folyamatosan növekszik. Érinthetik a légutakat (krónikus köhögés, nehézlégzés, asztma, gégeödéma), a szemet (szemviszketés, kötőhártya gyulladás, allergiás konjunktivitisz), orrnyálkahártyát (orrdugulás, krónikus nátha, szénanátha), a bőrt (csalánkiütés, ekcéma, atópiás dermatitisz) és a béltraktust is (táplálék érzékenység, ételallergiák). Kialakulásukban genetikai hajlam és környezeti hatások vesznek részt és az egyes kórképek kiváltása külső behatásokra (legtöbbször un. allergének) jelentkező kóros reakcióknak tekinthetők.

Mikor milyen panaszokkal érdemes gyermek allergológust felkeresni?

Az egyes allergiás betegségek jellegzetesen, adott életkorban kezdődnek. Csecsemőkorban a bőrt érintő atopiás dermatitis és a táplálékallergiák jelennek meg, kisgyermek- és kisiskoláskorban az asztma a leggyakoribb. A szénanátha általában a serdülőkorban jelentkezik, bár az utóbbi években ennek a megjelenése a fiatalabb kor felé tolódik el. A kórképek korai felismerés esetén jól kezelhetők és elkerülhetők a súlyos, akár életveszélyes állapotok (pl. légzési elégtelenség) kialakulásával, életminőség romlással járó következmények (kórházi kezelések, iskolai hiányzások, munkaidő kiesés).

Gyermek allergológia vizsgálatok

Ma már széles körű diagnosztikai lehetőségekkel rendelkezünk a kivizsgálás terén. Szakrendelésünkön a hajlam feltérképezését követően célzott, speciális vizsgálatokat végzünk laboratóriumi (allergiapanelek, immunológia), allergológiai (bőrtesztek) és képalkotó (rtg, UH, CT) diagnosztikai módszerekkel, de intézményünk egyéb szakorvosi vizsgálatainak bevonására is sor kerülhet (bőrgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, gyermek-gasztroenterológia, gyermek-tüdőgyógyászat).

Az allergiás betegségek kivizsgálása eredményeként lehetőség van a helyes diagnózisok felállítására, az esetlegesen korábban felállított téves kórmegállapítások korrigálására. A pontos felmérések eredményeként elkerülhetjük a helytelen kezeléseket és egyénre szabott, hatékony komplex kezelést (életmód és gyógyszeres terápiák) tudunk nyújtani betegeink számára.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Fontos, hogy a betegséggel, panaszokkal kapcsolatos korábbi dokumentációt hozzák magukkal.

Kapcsolódó blogbejegyzések