Csípőprotézis műtét

A csípőízületi porckopás sokakat érint hazánkban, szinte minden családban akad erre példa. A kopásos fájdalom megszüntetését a leghatékonyabban csípőprotézis műtéttel lehet elérni, mely beavatkozás során a sérült csípőízületet művi ízület beültetésével helyettesítik. Mi pontosan a csípőprotézis, és milyen fajtái vannak? Mikor válik szükségessé a műtét, és hogyan zajlik? Milyen eredményekre számíthat a műtétet követően, illetve mik lehetnek a beavatkozás kockázatai? Ismerje meg részleteket a csípőprotézis műtéttel kapcsolatban!

A csípőprotézis műtét célja 

A csípőprotézis műtét egyike a leggyakrabban végzett ortopédiai műtéteknek , a csípőízület kopása (arthrosis) ugyanis egyre többeket érint manapság. Hazánkban az évente végzett 12-15 ezer csípőprotézis beültetés, és a több ezres csípőprotézis várólista mutatja, hogy a beavatkozás milyen komoly réteg számára jelenti az utat az életminőség javításához.

Milyen okok vezetnek a csípőízület elhasználódásához?

A csípőízület kopásos elváltozásainak egy része korábbi fejlődési rendellenesség (csípőficam, vápafejlődési zavarok), gyerek- és fiatalkori növekedési problémák, combfejkeringési károsodások, gyulladásos betegségek, illetve sérülésből fakadó ízfelszíndestrukciók miatt jön létre. Más esetekben viszont beazonosítható hajlamosító tényező nélkül is kialakulhat a csípőízület elhasználódása, amit a szakirodalom elsődleges csípőkopásnak nevez.

Mindkét esetben fokozatos csípőfájdalom alakul ki, mely lesugározhat a combba, vagy akár a térdízületbe is. A kezdeti terheléssel kapcsolatos panaszok idővel nyugalmi fájdalommá alakulhatnak át, sőt, komoly éjszakai fájdalmak is felléphetnek. A mozgásterjedelem fokozatosan beszűkül, először többnyire a rotációs mozgások vesznek el, nehézzé válik a cipő befűzése, súlyosabb esetekben sántítás is kialakulhat.

Bizonyos esetekben végtaghossz differencia is kialakulhat, de elképzelhető az is, hogy ez a korábbi csípőbetegség miatt már eleve fennáll. Mindezek fokozatosan korlátozzák a járást, kezdetben csak lépcsőn, emelkedőn, később vízszintes terepen is csökken a járóképesség.

Milyen esetekben szükséges a csípőprotézis beültetése? 

A kezdeti kezelési módszerek a mozgás, úszás, gyógytorna, illetve különböző porctámogató gyógyszeres kezelések kombinációiból állhatnak. A későbbiek során gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, lazító gyógyszerek mellett, fiziko- és balneoterápiás lehetőségek enyhíthetik a panaszokat.

Amennyiben az említett kezelési lehetőségek kimerülnek, vagy nem biztosítják az elvárt életminőséget és fizikai teljesítőképességet, a műtéti kezelés jön szóba. A csípőízület anatómiai sajátosságai a porcfelszínképzést, -pótlást, biomechanikai korrekciót, artroszkópos felszínkezelést csak rendkívül korlátozott esetekben teszi lehetővé, ezért a műtéti kezelés az esetek döntő többségében endoprotetikai megoldást, csípőprotézis beültetést jelent.

Ezeknek a műtéteknek a célja a fájdalom megszüntetése vagy csökkentése, a beszűkült mozgásterjedelem lehetőség szerinti növelése, a korábbi végtaghossz különbség csökkentése, a terhelhetőség javítása.

A csípőprotézis átlagos élettartama 15-20 évre tehető.

A csípőprotézis beültetése 

Mi történik a műtét során? 

A csípőprotézis beültetése a vápa belső felszínének és a combfejnek a cseréjével valósul meg. A műtét során a megfelelően előkészített befogadó felszínekbe mindkét oldalon fém implantátumokat ültetünk be, amibe a vápa oldalán ultrakemény polietilén típusú műanyagbetét kerül. A combfej lehet fém vagy kerámia alapanyagú.

Csípőprotézis rögzítési technikák 

Az implantátumok csontba való rögzítéseként megkülönböztetünk csontcementtel rögzített, és úgynevezett cement-, illetve ragasztómentes implantátumokat. Utóbbiak feltétele a megfelelő csontminőség. Kórházunkban, ha lehetőség van rá - és az esetek 95%-ban ez lehetséges is -, ezt a beültetési formát választjuk. A többi esetben csontcementtel biztosítjuk a megfelelő rögzülést.

Az implantátum fémanyagát tekintve kórházunkban a legjobb, hosszú távú utánkövetési eredményekkel bíró titánium alapanyagú implantátumokat használjuk.

Milyen javulás várható a műtéttől? 

A gyors rehabilitáció és a kedvezőbb hosszú távú eredmények érdekében ma már alapvető elvárás a minimál invazív műtéttechnikai megoldás. Ennek során a lágyrészek mind teljesebb körű kímélése érdekében kerüljük az izmok és inak leválasztását. Ez, és az implantátumok megfelelő kezdeti stabilitása biztosítja, hogy betegeink már a műtét másnapján teljes testsúllyal terhelhetik az operált végtagjukat.

A kopáshoz vezető korábbi anatómai rendellenességek (vápaelégtelenség, szárdeformitások, stb.) az esetek kis részében lassíthatják a végtag terhelésének ütemét, de az ilyen elváltozások zömében is lehet gyors rehabilitációt biztosítani.

A csípőprotézis műtét előkészületei és menete

Műtét előtti időszak 

A műtéti javaslat a kórelőzmény ismeretében, ambuláns fizikai vizsgálat, natív röntgenfelvételek, szükség szerint más képalkotó vizsgálatok (CT, MR, csont szcintigráfiás vizsgálat), esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok alapján történik. Ezek során megtervezzük az implantátum típusát, a behatolás módját és a műtét néhány fontos technikai részletét.

A javaslat megtételekor ismertetjük az utókezelés főbb elemeit, a rehabilitáció ütemét, illetve a konzultáció során megválaszoljuk a műtéttel kapcsolatos kérdéseket. Ezt követően a beteg írásbeli műtéti ajánlatot kap, mellyel egyidejűleg a műtéttel kapcsolatos kórházi tartózkodás további részleteit is ismertetjük. Megszervezzük a szükséges műtét előtti vizsgálatokat és az ezt követő altatóorvosi konzultációt.

A műtéti ajánlat elfogadása esetén meghatározzuk a műtét tervezett időpontját.

Az altatóorvosi konzultáció során döntünk a tervezett érzéstelenítési módszerről. A csípőprotetikai beavatkozások regionális gerincérzéstelenítésben, vagy altatásban történhetnek. Az érzéstelenítés típusának megválasztása, és a műtét előtt szükséges esetleges gyógyszerek meghatározása/módosítása (pl. vérhígító gyógyszerek átállítása) a beteg egészségügyi állapota, és előzetes vizsgálatai alapján az altatóorvossal történő megbeszélés során történik.

A műtétet megfelelő előkészítés után, a felvétel napján végezzük.

A műtét menete 

A beavatkozás előtt, alatt és után a leggyakoribb szövődménylehetőségek elleni gyógyszeres profilaxist és fizikális megelőző intézkedéseket alkalmazunk. Ilyenek a fertőzési esélyt csökkentő antibiotikum profilaxis, valamint a vérrögösödés elleni profilaktikus kezelés (vérhigító, gumiharisnya).

Ugyancsak a műtőben kezdődik meg, majd az osztályon folytatódik a megfelelő fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő kezelés. Mind a fájdalomcsillapítás, mind pedig minden más ápolási és kényelmi kérdés vonatkozásában a nővérhívón keresztül folyamatosan elérhető az ápolószemélyzet.

A műtét során, a műtét utáni vérzés eltávolításához szívódrain behelyezése válhat szükségessé, amit a műtétet követő napon távolítunk el. A műtét során behelyezett vizeletkatéter eltávolítása ugyancsak másnap történik.

Műtét utáni teendők 

A műtétet követő napon a gyógytornász segítségével megkezdjük a mobilizálást. Bár a csípőprotézis műtétek többségében az operált végtagra azonnal, teljes testsúllyal ráléphet az operált beteg, a gyógytornász a kezdeti időszakban járást segítő segédeszközt biztosít a járásbiztonság elősegítésére. Ennek típusát – a beteg fizikai paramétereit is figyelembe véve – együtt határozzák meg (könyökmankó, hónaljmankó, járókeret).

A kórházi tartózkodás három napja alatt a gyógytornász megtanítja a biztonságos járást és lépcsőzést, az osztályos gyógytorna során megmutatja a kezdetben szükséges otthoni gyakorlatokat, valamint, hogy a korai műtét utáni időszak során milyen mozdulatokat szükséges elkerülni.

Műtét utáni első hetek 

Betegeink többsége lakásban járóképes és lépcsőzésre alkalmas állapotban hagyja el a műtét utáni harmadik napon a kórházat, de a lépcsőzési képesség függ az egyéb ízületek állapotától is.

A hazautazást általában, de nem minden esetben, fekvő helyzetben, vagy jelentősen hátradöntött ülésű autóban javasoljuk, mert az első négy hétben a csípőízület 90 fok feletti hajlítása ficamodási veszéllyel járhat.

Az első hetekben a 90 fok feletti hajlítási tilalom miatt szükség lehet az otthoni ágyak, ülőalkalmatosságok megemelésére, illetve WC-magasító használatára, amit biztosítunk betegeink számára. Az elbocsájtáskor biztosítjuk a recepteket a szükséges gyógyszerekhez (vérhigító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, gyomorvédő, stb), és a zárójelentés javaslatot teszünk a házi betegápolás keretében végzett gyógytornára.

A háromnapos kórházi tartózkodást követően operált betegeink rendszerint olyan fizikai állapotban távoznak, hogy nem szorulnak folyamatos otthoni felügyeletre. Bevásárláshoz, lakáson kívüli ügyintézéshez néhány hétig azonban még segítő családtag, vagy ismerős támogatása szükséges.

Mire érdemes figyelni a csípőprotézis műtét után? 

Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció 

Az otthoni időszakban rendszerint nem szükséges a kórházban felhelyezett kötés cseréje. A sebet varratszedésig nem érheti víz. A kötést megrongálódás vagy átvérzés esetén száraz fedőkötéssel lehet cserélni.

Az esetek többségében nincs szükség speciális gyógytornára az első hetekben, elegendő a kórházban megtanult gyakorlatok megbeszélés szerinti otthoni ismétlése. A betegek egy részénél hamar kialakul egy olyan járásbiztonság, ami a lakásban a járást segítő segédeszköz elhagyását is lehetővé teszi.

Műtét utáni kontrollvizsgálatok 

Első kontrollvizsgálat 

Az első kontrollvizsgálat 10–14 napos kor körül esedékes, a varrat-, illetve kapocsszedés is ekkor történik. Az ekkor felhelyezett kötés már 1–2 napon belül eltávolítható, a zuhanyozás sebvédelem nélkül folytatható. A gyulladáscsökkentőt, és a tablettás- vagy injekciós trombózis profilaxist a hazabocsájtáskor elrendelt ideig kell folytatni.

Betegeink zöme az első kontroll idején rendszerint már a lakáson kívüli rövidebb-hosszabb sétákat tud folytatni. Az autóvezetés megkezdése négyhetes kor előtt nem tanácsos.

Második kontrollvizsgálat 

A második kontrollvizsgálat 4–6 hetes kor körül esedékes. Ennél az alkalomnál röntgenfelvételen ellenőrizzük az implantátum megfelelő pozícióját és rögzülését. A mozgásterjedelem, járáskészség és izomerő megítélése után meghatározzuk, hogy szükség van-e kórházunkban vagy máshol kiegészítő gyógytornára.

Betegeink nagyobb része ilyenkor már jó funkcióval rendelkezik és nem igényel szervezett gyógytornát. A megtanult gyakorlatok végzése, illetve a házi betegápolás keretében végzett gyógytorna elegendő egy jó mindennapi fizikai aktivitás eléréséhez. Ennél az ellenőrzésnél oldjuk fel a csípő hajlítására, lehajlásra, mélyre ülésre, lábkeresztezésre vonatkozó megszorításokat, mert ekkorra a csípőízület körüli lágyrészek már különleges pozíciókban is megfelelően stabilizálnak.

Harmadik kontrollvizsgálat 

A harmadik kontrollvizsgálat 2 és 3 hónapos kor között történik. Erre az időszakra várjuk el, hogy a hétköznapi aktivitás a kívánt szinten működjön, és protetizált betegeink a jelentősebb igénybevételt jelentő sporttevékenységeket is megkezdhessék. Amennyiben ebben az időszakban a kialakult funkció megfelelő, a protetizált ízület kellő komfortját és teljesítőképességét elértük, újabb ellenőrzés csak a műtétet követő első év végén szükséges. Ekkor ismét röntgenvizsgálattal ellenőrizzük az implantátumokat és az operált ízület funkcióját.

További kontrollvizsgálatok 

Panaszmentesség esetében is, kétévenként tartjuk szükségesnek az operált csípő röntgenvizsgálatát a továbbiakban.

Lehetséges szövődmények 

A csípőprotézis beültetés eredménye számos tényezőtől függ, melyek közül a beteg általános mozgásszervi állapota, egyéb ízületi funkcióinak behatároltsága, korábbi fizikai aktivitás szintje jelentős szereppel bír az elért eredmény vonatkozásában.

A sportaktivitások közül az úszás, kerékpározás, túrázás, tornatermi erőgépeken végzett edzés kifejezetten ajánlható, de megfelelő fizikai állapot esetén a futás, tenisz, sífutás, illetve hasonló sporttevékenységek sem tilosak. Viszont ugrásokkal és ütközésekkel járó, úgynevezett kontaktsportok kerülését javasoljuk.

Szauna és wellness használat három hónapos kor után már megengedett, de a testhőmérsékletnél melegebb vizekben tartózkodás idejét célszerű 10–15 percben limitálni.

Hosszú távon a begyulladt csípőprotézis panaszai léphetnek fel, illetve mutatkozhatnak a csípőprotézis kilazulás jelei, mely utóbbi esetben egy újabb műtét során kicseréljük. Általában elmondható, hogy a manapság beültetett implantátumok nagy többségének legalább 20 éves túlélése elvárható és jelentős részük a későbbiekben sem lazul meg. A kétévenkénti, illetve panaszok fellépése esetén végzett röntgenvizsgálatok célja az esetleges kezdődő lazulási jelek észlelése és időben történő kezelése.

Gyakori kérdések a csípőprotézissel kapcsolatban

Milyen mozdulatokat tilos végezni? 

A műtét utáni első hetekben a beültetett implantátumok körüli lágyrészek gyógyulása a jelentős terhelések és az extrém pozíciók kerülését kívánja meg. Ezekről a kezelőorvos, illetve a kórházban töltött időszakon belül a gyógytornász és ápoló személyzet is kellő felvilágosítást ad. Általában a csípő derékszögön túli hajlításától, kifelé történő csavarásától, illetve az alsó végtag keresztezésétől óvjuk betegeinket 4–6 hétig.

Milyen gyógyászati segédeszközök szükségesek az otthoni gyógytornához?

A rehabilitáció során szükséges minden gyógyászati segédeszközt biztosítunk kórházunkban, amelyek betegeink otthonába távozásakor szükségesek lehetnek. Ilyenek a vérrögösödéstől védő elasztikus harisnyák, a járást segítő segédeszközök (könyökmankó, hónaljmankó vagy járókeret, támbot), WC-magasító.

Az implantátummal végezhető MR-vizsgálat? 

Az orvosi fémek általában MR-kompatibilisek, a titán implantátum esetében pedig korlátozás nélkül végezhető MR-vizsgálat. Az általunk használt csípőprotézis titán alapanyagú, ez alól csak a combfej kivétel, ami rozsdamentes acélötvözetből vagy kerámiából készül. Mivel az orvosi fémek a mágneses térben minimálisan melegedhetnek, a műtét utáni első hat hétben, a korai műtét utáni időszakban nem ajánljuk az MR-vizsgálatot, de ezt követően végezhető.

Hogyan viselkedik az implantátum a repülőtéri vagy más fémdetektoros kapunál? 

Az implantátumot kimutathatja a fémdetektor. Sem a kórházi zárójelentés, sem bármilyen más igazolás nem mentesít a kézi fémdetektorral való átvizsgálás alól, mert ezeknek az ellenőrző pontoknak alapvetően a fémből készült fegyverek kimutatása a célja, tehát az átvizsgálás is erre irányul.

Mikortól lehet csípőprotézissel autót vezetni? 

Problémamentes beültetéseket követően, 4–6 hétnek el kell telnie a csípőprotézis műtét után, mielőtt javasolnánk az autóvezetés megkezdését, és ez az automata gépkocsikra is vonatkozik.

Milyen sporttevékenység végezhető a csípőprotézis beültetést követően? 

A csípőprotézis beültetés nem zárja ki a későbbi sportaktivitást. Éppen ellenkezőleg, a műtét célja az, hogy a beteg fájdalmaitól megszabadulva, korábbi mozgáskészségét visszanyerve, minél teljesebb, aktív életet élhessen. A sporttevékenységre történő fokozatos visszatérés ütemét a kezelőorvos és a gyógytornász határozza meg, és ebben nemcsak az operált ízület funkciója, de a beteg egyéb paraméterei, általános mozgásszervi státusza is jelentős szerepet játszik.

Általában elmondható, hogy az úszást, kerékpározást 4–6 hét körül, a rotációs mozgásokkal, futással járó sporttevékenységet pedig 8 hét után javasoljuk. Hosszú távon az ütközésekkel járó sportaktivitástól, kontaktsportoktól óvjuk betegeinket.

Részletes betegtájékoztató a csípőprotézis beültetés műtéttel kapcsolatban ITT elérhető. 

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Teljes körű ortopédiai szolgáltatást nyújtunk. Ortopédiai szakvizsgálatunkon a  pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat biztosítjuk (MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok). A csípőprotézis műtétet várólista nélkül végezzük el. A műtét után gyógytornász és sportrehabilitációs munkatársaink segítenek abban, hogy minél gyorsabban visszanyerje mozgáskészségét.
  • Magasan képzett szakorvosi csapat. Specialistáink a legmodernebb, minimál invazív technikákkal gyorsítják a gyógyulást, amit gyógytornász, manuálterápiás és sportrehabilitációs munkatársaink egészítenek ki. Komplex probléma esetén konzílium keretében döntünk a kezelések megfelelő menetéről, a szükséges vizsgálatokról, terápiákról.
  • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 24, minden igényt kielégítő betegszoba – 33 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

Csípőizületi kopással összefüggő panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.