Gynecomastia

A mellekkel való elégedetlenség nem kizárólag a nők problémája. Sok férfi is plasztikai sebészhez fordul azért, mert túl nőies formájúnak tartja ezt a testrészét. A megnagyobbodott férfimellek jelenségét nevezzük gynecomastiának. A megoldás a gynecomastia mellkisebbítő plasztikai beavatkozás, melynek során a felesleges szöveteket eltávolítják.

Mikor indokolt a gynecomastia?

A megnagyobbodott, nőies férfimelleknek több oka lehet. Nem ritka, hogy a túlzott testépítés és az edzések hatékonyságát növelő szerek kombinációja okozza azt, hogy a sport befejezése után puha zsírszövet rakódik le a mellekben. Gyakori az öröklött hormonális probléma miatt kialakuló nőies mellforma is, de már az elhízás miatt is aránytalanul sok zsír rakódhat le a férfiak mellkasán. Ha a mellek mérete zavaróvá válik és önértékelési zavart, frusztrációt okoz mind a magánéletben, mind pedig a hétköznapok során, indokolttá válik a gynecomastia. A gynecomastia műtéten átesett férfiak visszanyerik magabiztos fellépésüket, önbizalmuk megnő, korábbi komplexusaik megszűnnek. A mellkas arányos és férfias megjelenésű lesz.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. A vizsgálatot követően a plasztikai sebész pontosan elmagyarázza a műtét menetét és megmutatja, hol fognak elhelyezkedni a szükséges bemetszések. Végül átbeszélik az esetleges kizáró okokat és a lehetséges szövődményeket.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a gynecomastia előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, szükség esetén EKG és röntgenfelvételek, valamint mell ultrahang készítését is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a gynecomastiára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a gynecomastia műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Mi történik a műtét alatt?

Az altatásban végezett beavatkozás során sebészünk a műtéti bemetszést a mellbimbó udvara körül ejti meg. Esetenként szükség lehet T-vonalú bemetszésre, azaz a mellbimbó udvara körül, és onnan kiindulva függőlegesen az úgynevezett emlőárok irányában egy vízszintes metszéssel befejezve. Ezután távolítja el a zsírszövetet és a mirigyállomány egy részét, valamint szükség esetén a felesleges bőrrészt, de akár zsírleszívást is alkalmaz a területen. Mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. A teljes beavatkozás 1,5 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás

A gynecomastia után ön egy éjszakát tölt el Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorítókötést – melyet mi biztosítunk az ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a gynecomastia műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.