Gynecomastia

A mellekkel való elégedetlenség nem kizárólag a nők problémája. Sok férfi is plasztikai sebészhez fordul azért, mert túl nőies formájúnak tartja ezt a testrészét. A megnagyobbodott férfimellek jelenségét nevezzük gynecomastiának. A megoldás a gynecomastia mellkisebbítő plasztikai beavatkozás, melynek során a felesleges szöveteket eltávolítják.

MIKOR INDOKOLT A GYNECOMASTIA MŰTÉT? 

A megnagyobbodott, nőies férfimelleknek több oka lehet. Nem ritka, hogy a túlzott testépítés és az edzések hatékonyságát növelő szerek kombinációja okozza azt, hogy a sport befejezése után puha zsírszövet rakódik le a mellekben. Gyakori az öröklött hormonális probléma miatt kialakuló nőies mellforma is, de már az elhízás miatt is aránytalanul sok zsír rakódhat le a férfiak mellkasán. Ha a mellek mérete zavaróvá válik és önértékelési zavart, frusztrációt okoz mind a magánéletben, mind pedig a hétköznapok során, indokolttá válik a gynecomastia. A gynecomastia műtéten átesett férfiak visszanyerik magabiztos fellépésüket, önbizalmuk megnő, korábbi komplexusaik megszűnnek. A mellkas arányos és férfias megjelenésű lesz.

MIK A GYNECOMASTIA TÜNETEI? 

A gynecomastia legfőbb tünete az egyik vagy mindkét emlő megnagyobbodása. A növekedés eleinte csupán a mellbimbó körül tapasztalható, idővel viszont kifelé is jelentősen terjedhet. A megnagyobodott, duzzadt mellek tapintása rugalmas, illetve puhább és megereszkedett is lehet, ez természetesen a genetikai adottságoktól is függ. A gynecomastia-t fontos megkülönböztetni az elhízás okozta emlő megnagyobbodástól, hiszen utóbbi hátterében a zsírszövetek elszaporodása okoz problémát.

LEHETNEK SZÖVŐDMÉNYEI? 

Szerencsére a gynecomastia csak ritkán jár szövődményekkel, ezért leginkább a férfias külsőn esett csorba jelenti a gondot. Ugyanis a mellek megnagyobbodása és a férfias forma elvesztése miatt önbizalomhiány alakulhat ki, ami akár tönkreteheti a mindennapokat. Ugyan súlyos egészségügyi gondokkal nem kell számolni, viszont lelkileg igencsak megterhelő lehet a testkép kellemetlen megváltozása, ezért tanácsos minél hamarabb szakorvoshoz fordulni.

A GYNECOMASTIA EDZÉSSEL IS ORVOSOLHATÓ? 

Sajnos bizonyos esetekben még a legszigorúbb edzéssel és személyre szabott étrend követésével sem érhető el a kívánt forma. Ilyenkor a gynecomastia kizárólag beavatkozás útján kezelhető, ezért a legjobb döntést a szakorvosok mihamarabbi felkeresése jelenti. Érdemes megjegyezni, hogy a sportolók – kifejezetten a testépítők – által használatos készítmények szintén a mell jelentős, de esztétikailag kellemetlen megnagyobbodásához vezethetnek, hiszen a hormontartalmú gyógyszerek nagyfokú súlyingadozást idézhetnek elő.

MIKOR TANÁCSOS ORVOSHOZ FORDULNI? 

Ha a melle drasztikusan megnagyobbodott, vagy a tapintása megváltozott, egy percig se halogassa az orvos felkeresését. Szintén ajánlott azonnali vizsgálaton részt venni, ha a mellbimbó váladékozik, vagy a hónalj környéki nyirokcsomó mérete megváltozik, és a csomó tapinthatóvá válik.

Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, azonban a részletes vizsgálatok során pontosan fény fog derülni a fennálló problémára. Habár az esetek többségében csak hormonális vagy genetikai eredetű gond okozza a mellek megnagyobbodását, az emlőrák sem zárható ki a lehetséges okok listájáról. Inkább előzze meg a bajt idejében, és forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház szakképzett orvosaihoz.

MI TÖRTÉNIK AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓN?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. A vizsgálatot követően a plasztikai sebész pontosan elmagyarázza a műtét menetét és megmutatja, hol fognak elhelyezkedni a szükséges bemetszések. Végül átbeszélik az esetleges kizáró okokat és a lehetséges szövődményeket.

FELKÉSZÜLÉS A MŰTÉTRE 

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a gynecomastia előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, szükség esetén EKG és röntgenfelvételek, valamint mell ultrahang készítését is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a gynecomastiára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a gynecomastia műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

MI TÖRTÉNIK A MŰTÉT ALATT? 

Az altatásban végezett beavatkozás során sebészünk a műtéti bemetszést a mellbimbó udvara körül ejti meg. Esetenként szükség lehet T-vonalú bemetszésre, azaz a mellbimbó udvara körül, és onnan kiindulva függőlegesen az úgynevezett emlőárok irányában egy vízszintes metszéssel befejezve. Ezután távolítja el a zsírszövetet és a mirigyállomány egy részét, valamint szükség esetén a felesleges bőrrészt, de akár zsírleszívást is alkalmaz a területen. Mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. A teljes beavatkozás 1,5 órát vesz igénybe.

MIT ÉRDEMES TUDNI A GYNECOMASTIA KEZELÉSE UTÁNI GYÓGYULÁSRÓL ÉS REGENERÁLÓDÁSRÓL? 

A gynecomastia után ön egy éjszakát tölt el Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorítókötést – melyet mi biztosítunk az ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a gynecomastia műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

GYNECOMASTIA ÁRA 

Aktuális árainkat megtalálja az árak menüpont alatt. 

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Tapasztalt plasztikai sebészekkel várjuk. Sebészeink az gynecomastia területén kiemelt szakértelemmel rendelkeznek, magánkórházunkban  a legjobb kezekben lesz.
  • Minden páciensünk számára személyre szabottan segítünk. Miután a konzultációnk során megismertük a céljait, a szükséges vizsgálatokat követően orvosi stábunkkal egyéni kezelési tervet készítünk.
  • Munkánkat a türelem és az empátia jellemzi. Az első találkozásunktól kezdve a beavatkozás napján át egészen a kontrollvizsgálatokig a legnagyobb odafigyeléssel és gondoskodással állunk rendelkezésére.
  • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

A gynecomastia mellkisebbítő plasztikai beavatkozással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.