Plasztikai sebészet – egyre több a férfi páciens

2022. szeptember 6.

A férfiak is egyre gyakrabban keresik fel az esztétikai szakrendeléseket, és a szépségük megőrzéséért sok esetben hajlandók a plasztikai sebész kése alá is feküdni. A férfi szépészeti beavatkozások nyújtotta lehetőségeket Dr. Molnár Béla Ákos a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze foglalja össze.

ffiplasztika.jpg

Ezek a legkedveltebb kezelések

A plasztikai sebészetben egyre több a férfi páciensek száma, ma már több mint 5 százalék a férfiak aránya. Ahogy a nők, úgy a férfiak is érzékelik az idő múlását és nem akarnak öregnek, fáradtnak látszani. Ezért körükben főleg arcplasztikára és hasplasztikára van igény. Tehát gyakran választják az arcfiatalítást, a ránctalanítást, a fül-, az orr-, a szemhéjak korrekcióját. A kor előrehaladtával deréktáji zsírpárnák is megjelennek, a férfiak másik gyakori kérése ezek eltüntetése.

Amiben mások a férfi páciensek

Különbség a női páciensekhez képest, hogy a férfiak ritkán végeznek el magukon egynél több plasztikai beavatkozást. A sebészeti konzultáción már határozott  elképzelésük van, pontosan tudják, mit akarnak, és ha megkapják, nem járnak vissza megismételni a kezelést. Abban is eltérnek a két nem elvárásai, hogy a férfiak nem akarnak teljes változást, inkább egy meghatározott testtájékon javítást, korrekciót szeretnének. Sokkal tudatosabban, igaz hosszabb ideig készülnek a kezelésre, akár egy évbe is beletelik míg rászánják magukat.

Zsírleszívás, hasplasztika, bőreltávolítás

A felesleges hastájéki zsír eltávolítását sok férfi kéri. Ez az eljárás azonban gyakran a bőrt is érinti, hiszen a kezelés, sőt egy nagyobb sikeres fogyókúra után is megmaradhatnak a felesleges redők. A bőr rugalmassága nagyon egyedi, számos tényező befolyásolja. Általánosságban azonban elmondható, hogy 10-15 százalékos súlyvesztés, zsírleszívás esetén nincs szükség bőreltávolításra. Az ennél nagyobb fogyás, zsíreltávolítás után viszont nincs más módszer a megereszkedett alhasi illetve deréktáji bőr eltüntetésére. Az ilyen hasplasztikánál ugyan maradnak hegek, de rejtett helyeken. Fontos, hogy ilyen esetekben a páciensnek is tennie kell az eredményért, hiszen egy későbbi nagyobb hízással vagy fogyással tönkre teheti a hasplasztika sikerességét. 

Férfi mellplasztika

A férfiaknál is három életszakaszban nő a mell mirigyállománya: csecsemőkorban, serdülőkorban és időskorban, ennek alapvetően hormonális háttere van. Azonban jelentős hízásnál is nőhet a férfiak melle, ebben az esetben azonban nem a mirigyek, hanem a zsírszövet volumene lesz nagyobb. A mirigyállomány növekedésének más oka is lehet, például alkati sajátosság, különböző életmód tényezők, a női és férfi hormon arányának felborulását kiválthatja daganat is, illetve bizonyos gyógyszerek, anabolikus szteroidok is növelhetik a mirigyállományt. 
Ilyenkor meg kell találni az okot, természetesen, ha komoly betegség áll a háttérben azt kell kezelni, de az életmódból adódó okokat is előbb meg kell szüntetni. Csak ezután következhet a korrekció, a megnagyobbodott mirigyek eltávolítása illetve az érintett területeken a zsírleszívás. 

A tökéletesség iránti vágy

Vannak férfiak, akik sokat törődnek magukkal, sok esetben túl sokat is. Hiába koplalnak, illetve esznek egészséges ételeket, sportolnak, mégsem elégedettek önmagukkal. Közülük is egyre több keresi fel a plasztikai sebészeteket egy tökéletes külalakért. „Részletek korrekcióját természetesen vállaljuk, de teljes testet nem tudunk átalakítani, teljes izomzatokat nem tudunk implantátumokkal pótolni – mondja a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze – Ezek nagyon veszélyes beavatkozások, amikről általában lebeszéljük a pácienseket”.

Eddig tart egy terápia

A beavatkozások előtt nem kell sok időt szánni a felkészülésre. A számos kezelési lehetőség közül a többség, így például az arcfeltöltések, a botox-kezelések ambulánsan is elvégezhetőek, rövid megfigyelés után a páciens hazamehet. A nagyobb, altatásos beavatkozások után a biztonság érdekében egy napig benntartják a pácienseket. A műtéteket több hét rehabilitáció követi, például egy komplett hasplasztika után nagyon fontos hat hétig a fizikai kímélet, a haskötő, használata és a rendszeres kontrollvizsgálatok, melyeket az orvos előír. 

Lehetséges komplikációk

A legtöbb sebészeti beavatkozásnak hasonlóak a veszélyei: gyulladások, vérömlenyek és sebgyógyulási zavarok. Arcplasztikánál fontos az idegsérülések elkerülésére, de más régióknál is előfordulhatnak speciális komplikációk. „A mi feladatunk az, hogy ezektől megvédjük a pácienseinket!” – mondja a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze.

Fontos az életmódváltás

A plasztikai sebészet ma már egyre szélesebb skálán tud korrigálni de természetesen léteznek korlátok, például a hasi hájat, úgynevezett sörhasat nem lehet eltüntetni. „Amikor eljön hozzánk egy férfi páciens mindig elmondjuk, hogy természetesen mindent megteszünk érte, de neki is változtatnia kell” – mondja Dr. Molnár Béla Ákos – Ha a páciens változtat az életmódján, akkor együtt közösen el tudjuk érni a hosszú távú eredményt.