Gyermekbőrgyógyászat

Csecsemő- és gyermekkorban a bőr sérülékenyebb, gyakrabban jelentkeznek rajta bőrelváltozások és különféle fertőzések. Napjainkban egyre több az érzékeny bőrű gyermek, így bizonyos bőrbetegségek kifejezetten a gyermekkorra jellemzők.

Mikor, milyen panaszokkal érdemes gyermek bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni?

  • A gyermekek számára kiemelt fertőzésveszélyt jelentenek a közösségek, a bölcsőde, az óvoda, az iskola. Itt terjed például az ótvar, mely helyi kezeléssel, fertőtlenítős lemosással és antibiotikum kezeléssel gyógyítható.
  • Növekvő gyakoriságú a gyermekkori ekcéma előfordulása is. Az ekcéma kialakulásának oka lehet örökletes, de közrejátszhatnak benne egyes allergének is. A betegség kezelése helyileg történik, és törekedni kell a baktériumos felülfertőződés megelőzésére is.
  • Uszodákban, tornaöltözőkben fertőzheti meg a gyermeket a vírusos szemölcs, ennek egyik formája az uszodaszemölcs.
  • Csecsemőkorban nem ritka a seborrhoeás dermatitisz, melynek tünete a fejbőrön, az arcon és a fülön megjelenő hámló bőrréteg.
  • Hirtelen jelentkező allergiás bőrtünet például a csalánkiütés. A jellegzetes vörös foltok okozója a bőr ereinek kitágulása és áteresztővé válása. A kiütést legtöbbször valamilyen szervezetbe jutott anyag vagy kórokozó okozza, ilyen lehet pl. a bélférgesség, vagy egyes gyógyszerek, de endogén, belső szervi okai is lehetnek, illetve fizikai tényezőkre is kialakulhat csalánkiütés.
  • Gyakori csecsemő- gyermekkori betegségek: pelenka dermatitisz, éranyajegyek, festékes anyajegyek, atopiás dermatitisz, ótvar (impetigo), vírusos szemölcsök (talpi szemölcs, lapos szemölcs, uszodaszemölcs), a bőr gombás fertőzései, herpesz fertőzés, pattanásos bőr, illetve allergiák.

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat alatt?

A Dr. Rose Magánkórházban a fenti kórképek klinikai diagnosztikáját gyakorlott szakorvosok végzik és a betegségeknek megfelelően a legkorszerűbb gyógyszeres, vagy életmód kezeléseket alkalmazzák.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Korábbi leleteket feltétlenül hozzák magukkal, a gyermekeket könnyen öltöztethető ruházatban célszerű a vizsgálatra hozni.