Miért elengedhetetlen az anyajegyszűrés a nyári hónapok után?

2024. szeptember 24.

Az idei nyáron több rekordot produkált az időjárás, a hőmérséklet meghaladta a 41 fokot is, ezzel megdőlt a napi legmagasabb hőmérséklet rekordja. A meteorológiai szolgálat folyamatosan arra kért mindenkit, hogy fokozottan védekezzünk az extrém napsugárzás által okozott leégés ellen, hiszen normál bőrtípusnál már 15–20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ami növelheti a bőrrák kialakulásának esélyét. A nyár utáni időszak kifejezetten alkalmas az évente javasolt anyajegyszűrésre. Ha időben fel tudjuk ismerni az anyajegyek rosszindulatú változását, akkor a sebészi megoldással megakadályozható az elfajulás és az akár halálos áttétképződés is.

Anyajegyszűrés nyár után

A szakmai protokoll szerint évente legalább egyszer érdemes bőrgyógyászati szűrésen részt venni, akik pedig fokozottabb rizikócsoportba tartoznak (nagyon világos bőrű, vörös hajú és leégésre hajlamosak), számukra akár évente kétszer is javasolt a vizsgálat. A vizsgálat időtartama függ az anyajegyek számától és szerkezetétől, de alapvetően rövid idő alatt elvégezhető. Amennyiben a bőrgyógyász bármilyen elváltozást észlel, további vizsgálatokat rendelhet el, és javasolhatja az anyajegy eltávolítását. Az őszi-téli hónapok ideálisak erre, hiszen ilyenkor könnyebb elkerülni a napfényt, amely a sebgyógyulás szempontjából fontos. 

Milyen elváltozásokra kell figyelnünk?

Új anyajegyek megjelenésén kívül a meglévők változása is mindig figyelmeztető jel. A szemmel is jól látható elváltozások esetében feltétlenül szükséges szakember segítségét kérni. Az önvizsgálat lényeges része a megelőzésnek, melyet az „ABCDE” szabályon keresztül tudunk helyesen elvégezni. Ez alapján megismerhetjük, milyen jelekre kell odafigyelni:

  • A – Asymmetry (aszimmetria): Az anyajegy egyik fele eltér a másiktól.
  • B – Borders (szélek): Szabálytalan vagy elmosódott szélek.
  • C – Color (szín): Ha többféle szín jelenik meg egy anyajegyben, az is figyelmeztető jel lehet.
  • D – Diameter (átmérő): 6 mm-nél nagyobb átmérőjű anyajegyekre különösen figyelni kell.
  • E – Evolving (fejlődés, változás): Ha az anyajegy mérete, színe vagy alakja megváltozik, az valamilyen elváltozásra utalhat.

Miért fontos a rendszeres anyajegyszűrés?

  • Korai felismerés: A bőrrák különösen alattomos, hiszen sok esetben tünetmentes, vagy csak vizuális tüneteket mutat. Az anyajegyszűrés lehetőséget ad a korai elváltozások észlelésére, így minimalizálva a daganatos megbetegedések kockázatát.
  • Szakértői értékelés: Az önvizsgálat is fontos, de a rendszeres orvosi vizsgálat nélkülözhetetlen. Amennyiben bármi elváltozást találunk, akkor haladéktalanul keressük fel a bőrgyógyász szakorvost. 
  • Az anyajegyek változékonysága: Az anyajegyek az évek során változhatnak, újak is megjelenhetnek, ami miatt legalább évente egyszer érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, különösen akkor, ha valakinek világos a bőre, sok anyajegye van, vagy családi kórelőzményben bőrrák szerepel. Az utóbbi esetben a félévente történő ellenőrzés is indokolt.

Az anyajegyszűrés menete

A Dr. Rose Magánkórházban a legmodernebb technológia áll rendelkezésünkre, hogy az anyajegyeket követni tudjuk. Vizsgálat során a teljes testet lefotózzuk, hogy először makró, azaz átnézeti képben rögzítsünk az adott helyzetet, vagyis hogy a páciensnek a vizsgálat során hány és milyen méretű  anyajegye van. Az egyes anyajegyeket tovább tudjuk vizsgálni az úgynevezett dermatoszkópos fejjel, amely 10-20, akár 50 szeres nagyítást is lehetővé tesz számunkra.  A nagyítás segítségével olyan struktúrákat látunk, amelyek szakmailag segítik az orvost, hogy a képlet jóindulatú, kérdéses vagy pedig esetleg rosszindulatú. Így a megfelelő kezelés időben elkezdhető. Az analízist egyéb programok is segítik mesterséges intelligencia felhasználásával, méret, forma és strukturális különbségekre hívják fel a figyelmünket és ezáltal megerősíthetik az orvos véleményét a további teendőkre vonatkozóan.

A bőrrák kockázati tényezői

A bőrrák kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti. Összegyűjtöttük a kiemelten veszélyeztetett csoportba sorolható tényezőket, életmódbeli szokásokat:

  • Fokozottabb rizikócsoportba tartozók: nagyon világos bőrű, világos szemű, vörös hajú és leégésre hajlamos emberek, akik érzékenyebbek a napsugárzás káros hatásaival szemben. 
  • Életmódbeli szokások: a rendszeres napozás, a szolárium használata, valamint az olyan életmód, amely során valaki rendszeresen hosszú időt tölt a napon (például kültéri munka közben), tovább fokozza a rizikót. 
  • Gyerekkori napégések száma: akik gyerekkorukban hólyagos napégést szenvedtek el, szintén veszélyeztetettek. 
  • Családi előzmények: ha a családban már előfordult bőrrák, különösen melanoma, abban az esetben még nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszeres szűrővizsgálatokra és az önvizsgálatra.
  • Gyenge immunrendszerrel rendelkezők: azok, akiknek immunrendszere valamilyen okból legyengült, szintén hajlamosabbak a bőrrákra.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében a rendszeres szűrésen kívül?

A rendszeres anyajegyszűrés és az önvizsgálat mellett számos dologgal védekezhetünk a bőrrák ellen. A legfontosabb az UV-sugárzás elleni védekezés: lehetőleg mindig használjunk 30-as, erős napsugárzás esetén 50-es faktorszámú fényvédőt, viseljünk napvédő ruházatot, valamint kerüljük a napon való tartózkodást a legerősebb napsugárzás idején, 10 és 16 óra között. A szolárium használata szintén jelentősen növeli a bőrrák kockázatát, így ezt is érdemes mellőzni. Az árnyékban tartózkodás, UV-szűrős napszemüveg és takaró ruházat viselése szintén segíthet a károsodások megelőzésében. Az immunrendszer erősítése is segíthet a bőr daganatos elváltozásainak megelőzésében. Az egészséges étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stresszkezelés, a dohányzás kerülése, valamint a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű folyadék fogyasztás mind hozzájárulhat a bőr egészségének megőrzéséhez.
Figyeljünk bőrünk változásaira, és azonnal forduljunk orvoshoz, ha gyanús elváltozást tapasztalunk.

A rendszeres anyajegyszűrés az egyik leghatékonyabb módja a bőrrák megelőzésének. Fontos, hogy az éves vizsgálaton kívül is figyeljük a bőrünk változásait, védjük bőrünket az erős napsugárzástól és a legkisebb gyanú esetén is forduljunk szakemberhez. Az időben felismert bőrrák jól kezelhető, így a szűrővizsgálat életet menthet.