Diabetológia

A diabetológia a szénhidrát háztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség (diabetes mellitus) megelőzésével, kezelésével és annak szövődményeivel foglalkozó orvosi tudományág. A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegségnek számít. A tüneteit komolyan kell venni, mert kezelés nélkül súlyos szövődményei lehetnek.

A cukorbetegség kialakulásának okai 

A cukorbetegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), esetleg mindkettő. Inzulin hiányában, vagy az inzulinhatás romlása esetén a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik, majd számos egyéb következményes anyagcserezavar alakul ki. Ezek együttesen okozzák a fő tüneteket.

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent, kialakulása nincs korhoz kötve, bármely életkorban felléphet. Az akut (hipoglikémia, ketoacidosis) és krónikus (szemészeti, vese, idegrendszeri és kardiovaszkuláris) szövődmények nagyban ronthatják az életkilátásokat és az életminőséget.

A cukorbetegség típusai 

Cukorbetegség esetében a WHO az alábbi típusokat jelöli meg:

 • 1-es típusú diabétesz
 • 2-es típusú diabétesz
 • Terhességi diabétesz
 • Ritka diabétesz formák

Gyermek- és ifjúkorban jórészt 1-es típusú, felnőttkorban döntően 2-es típusú diabétesz a jellemző. A cukorbetegséget megelőző állapotokat együttesen prediabétesznek nevezik, melynek jelentősége a megelőzésen van, ugyanis ekkor a kórfolyamatok még nagyrészt visszafordíthatók.

Becslések szerint Magyarországon jelenleg a felnőtt lakosság hozzávetőlegesen 15%-a szenved a fent felsorolt cukoranyagcsere zavar valamelyikében. Gyermek- és serdülőkorban mintegy 4000-4200 kezelt cukorbetegről szólnak az adatok, azonban nem ismert a még fel nem fedezett esetek száma és a megelőző állapot, az úgynevezett prediabétesz gyakorisága sem hazánkban.

Mi a különbség az egyes diabétesz típusok között? 

A terápia meghatározásában elengedhetetlen a diabétesz típusának pontos ismerete. Az egyes cukorbetegség típusok között a legnagyobb különbség a kialakulásuk oka. Míg az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség következménye, addig a 2-es típusú rendszerint az egészségtelen életmód eredménye, a terhességi diabéteszt pedig leginkább a hormonok megváltozott működése okozza. Mindegyik típus esetében fontos, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a betegséget, és alkalmazni kell a megfelelő kezelési formát!

1-es típusú diabétesz 

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében egy autoimmun betegségről van szó: az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, ez a folyamat pedig inzulinhiányhoz vezet. Ennek következtében felborul a vércukorszint a szervezetben. A betegség ugyan nem visszafordítható, de helyes kezeléssel, inzulin injekció vagy pumpa alkalmazásával jól kezelhető.

2-es típusú diabétesz 

A 2-es típusú diabétesz esetében a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelően egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezáltal inzulinrezisztencia lép fel. Rendszeres vércukorszint ellenőrzéssel, testmozgással, egészséges táplálkozással, életmódbeli változtatásokkal és bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel, inzulinterápiával visszaszorítható az állapot.

Terhességi diabétesz 

Cukorbetegség a terhesség ideje alatt is kialakulhat. A másnéven gesztációs diabétesz okozója az áldott állapot okozta hormonális elváltozások lehetnek. Ez az állapot rendszerint csak a terhesség ideje alatt áll fenn. A baba születése után normalizálódik az egészségi állapot. Azonban amint kiderül, hogy terhességi diabéteszről van szó, fontos, hogy azonnal megkezdődjön a megfelelő kezelés. Szigorú diéta és súlyosabb esetben pedig inzulinterápiára is szükség lehet.

Ritka diabétesz formák 

Ide sorolható az úgynevezett monogénes diabétesz (MODY), mely egy ritka genetikai elváltozás eredménye, aminek következtében születéstől fogva fennállhat a cukorbetegség. Rendszerint 1-es típusú diabéteszként kezelendő. Hasonlóan ritka típus a pankreatogén diabétesz, amely más betegség szövődményeként alakulhat ki. Ilyenek lehetnek az egyes gyulladásos betegségek, rák, ciszta, netán a hasnyálmirigy műtéti eltávolítása. Általában inzulinterápiával kezelhető.

Mikor érdemes diabetológushoz fordulni? 

 • Diabétesz gyanú esetén: kóros szomjúság, kimerültség, látászavarok, testsúlycsökkenés, gyakori nagyobb mennyiségű vizeletürítés, visszatérő gombás fertőzések, zsibbadó végtagok, lassan gyógyuló sebek
 • Laboratóriumi vizsgálat alkalmával bármikor észlelt magas vércukor érték esetén
 • Ha a terhesség során magas vércukor érték igazolódott
 • Szűrővizsgálat miatt, amely javasolt túlsúly, elhízás, magas vérzsír vagy magasvérnyomás esetében bármely életkorban
 • 45 év felett rendszeres szűrővizsgálat céljából
 • Családban előforduló cukorbetegség esetén
 • Már kialakult, ismert gyermek-, vagy felnőttkori 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegség esetén vércukorbeállítás és rendszeres kontroll céljából
 • A legújabb, korszerű diagnosztikus és terápiás lehetőségek alkalmazása érdekében
 • Folyamatos glukózmonitorozás (CGMS) megvalósítása, eredmények kiértékelése céljából
 • Hordozható inzulinpumpa kezelés alkalmazása, terápiás hatásfokának javítása érdekében
 • A cukorbetegség szövődményeinek gyanúja, illetve kivizsgálása céljából

Mi történik a diabetológiai vizsgálat alatt? 

Diabetológiai konzultáció során a diabetológus szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a meglévő panaszaival kapcsolatban: tájékozódik életmódjáról, táplálkozási szokásairól, amennyiben szükséges a családban előforduló cukorbetegségről is. Áttekinti a kórelőzményeket és a friss leleteket, az esetleges kiegészítő szakvizsgálatok alapján felméri a páciens jelenlegi állapotát.

Ezt követi egy alapos fizikális vizsgálat, valamint vérnyomás-, pulzusmérés és vércukormérés, mely ujjbegyből történik. A kapott eredmények alapján további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a szakorvos az esetleges szövődmények kizárása céljából. Inzulinnal kezelt betegek esetében a folyamatos glukóz monitorozás (CGMS) és az otthoni vércukor eredmények, valamint a laboratóriumi HbA1c eredmények alapján a terápiás beállítás és annak “finomhangolására” is lehetőség van.

Inzulinpumpa kezelés esetén a megfelelő bázis és bolusadagolás meghatározása, a módosítás lehetőségeinek megválasztása fontos eleme a terápiának. Nagy hangsúlyt fektet a Dr.Rose Magánkórház a gyógyszeres kezelés mellett az életmód terápia alkalmazására, mely a fizikai aktivitás (testedzés, sport) és a korszerű táplálkozás (étrendi terápia) gyakorlatának kialakítását jelenti. A diabetológus specialista munkáját a magánkórházban dietetikus, szakápoló segíti és a szövődmények vonatkozásában a társszakmák képviselői (szemész, nefrológus, ideggyógyász, kardiológus) is folyamatosan rendelkezésre állnak.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra? 

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra érkezni a diabetológia szakrendelésre. Fontos, hogy a páciens az összes korábbi dokumentációját, és az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját, valamint otthoni vércukormérési eredményeit, illetve amennyiben rendelkezésre áll, a CGMS eredményeit hozza magával.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

 • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Diabetológia szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a szűrővizsgálatokat.
 • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nem csak a kórelőzményekre és a családban előfordult cukorbetegségre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
 • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig empátiával és türelemmel fordulunk betegeinkhez, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

Diabéteszre utaló panaszok vagy a betegség megelőzés céljából végzett szűrővizsgálatokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.