Diabetológia

A diabetológia a szénhidrát  háztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség (diabetes mellitus) megelőzésével, kezelésével és annak szövődményeivel foglalkozó orvosi tudományág.

A cukorbetegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) esetleg mindkettő. Inzulinhiányban vagy az inzulinhatás romlása esetén  a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik és számos egyéb következményes anyagcserezavar alakul ki. Ezek együttesen okozzák a fő tüneteket. A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent, minden életkorban felléphet, az akut (hipoglikémia, ketoacidosis) és krónikus (szemészeti, vese, idegrendszeri és kardiovaszkuláris) szövődmények nagyban rontják az életkilátásokat és az életminőséget.

Cukorbetegség esetében a WHO ajánlása szerint megkülönböztetünk

 • 1-es típusú diabéteszt
 • 2-es típusú diabéteszt
 • Terhességi diabéteszt
 • Ritka diabetes formákat

Gyemek- és ifjúkorban jórészt 1-es típusú, felnőttkorban döntően 2-es típusú diabetes a jellemző. A cukorbetegséget megelőző állapotokat együttesen prediabétesznek nevezzük, melynek jelentősége a megelőzésben van, ugyanis ekkor a kórfolyamatok még nagyrészt megelőzhetők vagy visszafordíthatók. Becslések szerint Magyarországon jelenleg a felnőtt lakosság hozzávetőlegesen 15%-a szenved valamelyik - fent felsorolt – cukoranyagcsere zavar egyikében. Gyermek- és serdülőkorban mintegy 4000-4200 kezelt cukorbetegről tudunk, azonban nem ismert a még fel nem fedezett esetek száma és a megelőző állapot, az un. prediabetes gyakorisága sem hazánkban.

Mikor érdemes diabetológushoz fordulni?

 • diabétesz gyanú esetén: kóros szomjúság, kimerültség, látászavarok, testsúlycsökkenés, gyakori nagymennyiségű vizeletürítés, visszatérő gombás fertőzések, zsibbadó végtagok, lassan gyógyuló sebek
 • laboratóriumi vizsgálat alkalmával bármikor észlelt magas vércukor érték esetén
 • terhesség során magas vércukor érték igazolódott
 • szűrővizsgálat miatt, amely javasolt túlsúly, elhízás, magas vérzsír vagy magasvérnyomás esetében bármely életkorban
 • családban előforduló cukorbetegség esetén
 • már kialakult, ismert gyermek-, vagy felnőttkori 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegség esetén vércukorbeállítás és rendszeres kontroll céljából
 • a legújabb, korszerű diagnosztikus és terápiás lehetőségek alkalmazása érdekében
 • folyamatos glukózmonitorozás (CGMS) megvalósítása, eredmények kiértékelése céljából
 • hordozható inzulinpumpa kezelés alkalmazása, terápiás hatásfokának javítása érdekében
 • a cukorbetegség szüvődményeinek gyanúja, illetve kivizsgálása céljából

Mi történik a diabetológiai vizsgálat alatt?

Diabetológiai konzultáció során a diabetológus szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a meglévő panaszaival kapcsolatban: tájékozódik annak életmódjáról, táplálkozási szokásairól, és amennyiben szükséges a családban előforduló cukorbetegségről is. Áttekinti a kórelőzményeket és a friss leleteket, az esetleges kiegészítő szakvizsgálatok alapján felméri a páciens jelenlegi állapotát. Ezt követi egy alapos fizikális vizsgálat, valamint vérnyomás, pulzus mérés és vércukormérés ujjbegyből. A kapott eredmények alapján további szakorvosi vizsgálatokat rendel el esetleges szövődmények kizárása céljából. Inzulinnal kezelt betegek esetében a folyamatos glukóz monitorozás (CGMS) és az otthoni vércukoreredmények, valamint a laboratóriumi HbA1c eredmények alapján a terápiás beállítás és annak “finomhangolására” is lehetőség van. Inzulinpumpa kezelés esetén a megfelelő bázis és bólusadagolás meghatározása, a módosítás lehetőségeinek megválasztása fontos eleme a terápiának. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyógyszeres kezelés mellett az életmód terápia alkalmazására, mely a fizikai aktivitás (testedzés, sport) és a korszerű táplálkozás (étrendi terápia) gyakorlatának kialakítását jelenti. A diabetológus specialista munkáját a Dr. Rose Magánkórházban dietetikus, szakápoló segíti és a szövődmények vonatkozásában a társszakmák képviselői (szemész, nefrológus, ideggyógyász, kardiológus) is folyamatosan rendelkezésre állnak.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra érkeznie. Fontos, hogy az összes korábbi dokumentációját, és az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját, valamint otthoni vércukormérési eredményeit, illetve amennyiben rendelkezésre áll, a CGMS eredményeit hozza magával.