Gyermekpulmonológia

Gyermekkorban a légzőrendszer betegségei kiterjedhetnek a felső- és az alsólégutakra, lehetnek veleszületett és szerzett betegségek.

Mikor, milyen panaszokkal érdemes gyermek pulmonológust felkeresni?

Leggyakrabban a légutak vírusos, vagy bakteriális eredetű gyulladásaival (nátha, torokgyulladás, krupp, hörghurut, tüdőgyulladás) találkozunk, ezek képezik a leggyakoribb kórképeket. Légúti gyulladásos betegségek az újszülöttkortól a felnőttkorig bármilyen életkorban előfordulhatnak, azonban életkoronként más és más kórokozókat kell számításba venni. Újszülött és csecsemőkorban a fejlődési rendellenességekkel (hörgőszűkület), örökletes betegségekkel (cisztás fibrózis) is számolnunk kell, azonban a későbbi életkorokban, a kisded és kisiskolás kortól az allergiás és nem allergiás eredetű asztma válik fokozatosan a leggyakoribb betegséggé. Emellett a serdülőkorban a felső légutak allergiás betegsége (szénanátha) is egyre gyakoribb, mely egyéb szervek allergiás kórállapotaival (szem, bőr) is társulhat.

Milyen vizsgálati lehetőségek vannak a gyermek pulmonológia területén?

A légúti betegségek diagnosztikája nem egyszerű feladat, ugyanis a leggyakoribb tünetek, mint az elhúzódó köhögés, nehézlégzés, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség hátterében számos betegség (krónikus gyulladás, fertőző góc, reflux-betegség, szívbaj, asztma) és kiváltó környezeti tényező (allergia, dohányfüst, légszennyezés) állhat. A pontos diagnózis felállítása érdekében a születési körülmények és a családi előfordulás ismerete, a kiváltó tényezők lehetséges feltérképezése alapvető fontosságú. Intézetünkben részletes laboratóriumi (allergológiai, immunológiai) kivizsgálásra, illetve eszközös diagnosztikára (légzésfunkció) és képalkotó eljárások (rtg, CT) alkalmazására van lehetőség.

Kezelési lehetőségek

A kezelés a felállított diagnózis függvényében más és más. Akut fertőzéses eredetű légút betegségek esetén antibiotikus és/vagy tüneti terápiára (porlasztás, nyákoldás, hörgőtágító kezelés) lehet szükség. Krónikus légúti tünetek esetében az esetleges alapbetegség gyógyítása (pl. reflux), illetve leggyakoribb esetben az asztma hosszú-távú kezelésére, gondozására kerül sor. Ennek kapcsán tartós inhalációs gyulladásellenes kezelésre (rohamok megelőzése) és esetileg alkalmazott hörgőtágító gyógyszerek (hörgőtágító roham oldók) alkalmazására kerül sor. Allergiás háttér esetében antiallergiás készítményeket használunk. A gyógyszeres kezelések mellett kiemelkedő fontosságú a nem gyógyszeres, életmódra vonatkozó ajánlások (allergének, dohányfüst) követése, életmód tanácsadás.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Kérjük, hogy a betegséggel, panaszokkal kapcsolatos korábbi dokumentációt hozzák magukkal.