Alsó törzsplasztika

Az évek múlásával – főleg nők esetében – a testsúly ingadozása, a terhesség, egyes műtéti beavatkozások vagy a mozgáshiány miatt a törzs alsó részének bőre megereszkedik, izomzata meggyengül, egyes esetekben a sport sem segít a problémán. Az alsó törzsplasztika azonban látványos testkontúr javulást ér el a has, csípő és hát területén.

Mikor indokolt az alsó törzsplasztika?

Nagyobb fogyás vagy a terhesség után a bőr nem mindig képes visszahúzódni és egyes testtájakról szinte lehetetlen eltűntetni a zsírpárnákat. Hogy ezt az állapotot orvosoljuk, ajánlott az alsó törzsplasztika, mely a felesleges bőr és zsírszövet eltávolításával, a szövetek megfeszítésével ér el eredményt ezekben az esetekben, ismét tónusossá téve a hasat és eltűntetve a csípőtájéki zsírpárnákat, illetve az úgynevezett kötényhasat.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg Önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a törzsplasztika műtét mellett dönt. Tájékoztatja a szükséges korrekciókról és a plasztikai beavatkozás menetéről is. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így az alsó törzsplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket az alsó törzsplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet az alsó törzsplasztika műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

Az altatásban végzett alsó törzsplasztika során sebészünk a műtéti bemetszést a törzsre merőlegesen, nagyjából a csípő – az alsónemű - vonalában ejti meg. Ezután először a hátsó törzsfalon és a fenék felett kezdi meg kimetszeni a felesleges bőrt és zsírszövetet, majd kétoldalt a derékon folytatja, végül pedig a hasfalon végzi el a beavatkozást, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt pedig eredeti, anatómiai helyzetében rögzíti. Végül behelyezi a váladék elvezetésére szolgáló drain csöveket, melyek a hasfalban és a fenék felső részén 5-7 napon át maradnak bent. Plasztikai sebészünk mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségektől. A teljes beavatkozás átlagosan 4-6 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás

Az alsó törzsplasztika után önnek két éjszakát kell eltöltenie Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális fűzőt – melyet mi biztosítunk az Ön számára – négy héten át szükséges viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. 
Ugyan az alsó törzsplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.