Infektológia

Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó orvostudományi szakterület. Ide tartoznak a baktériumok, vírusok, protozoonok, paraziták és gombák okozta megbetegedések. A fertőzések okozta panaszok azonban számos más betegség során is előfordulhatnak, így az infektológus fontos feladata a fertőzéses eredetű és a nem fertőzéses eredetű betegségek elkülönítése is.

Mikor érdemes infektológushoz fordulni?

  • Újkeletű, ám kórházi kezelést nem indokló, fertőzésre jellemző panaszok esetén.
  • Elhúzódó, fertőzésre jellemző panaszok esetén.
  • Állatokkal, rovarokkal történt kontaktus követően, pl. kullancscsípés után fellépő panaszok esetén.
  • Fertőző betegség lezajlását követően kiújuló vagy tartósan fennálló panaszok esetén.
  • Más szakterületek által kért mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek kiértékelése céljából.

Milyen betegségekkel foglalkozik az infektológia?

Fertőző betegségekkel, ám gyakorlatilag nincs olyan tünet, melyet ne okozhatna fertőző betegség, így mindig a kórlefolyás egészét kell szemlélni.

Mi történik az infektológiai vizsgálat során?

Az infektológiai kivizsgálás részletes kikérdezéssel kezdődik, mely során kitérünk a beteg korábbi betegségeire, gyógyszerelésére, életkörülményeire, korábbi oltásaira. Részletesen áttekintjük a betegsége lefolyását, az addig alkalmazott gyógyszerek hatását, valamint áttekintjük az addig elvégzett vizsgálatok eredményeit. Amennyiben szükséges, további laboratóriumi, mikrobiológiai, képalkotó vizsgálatokat kérünk, illetve más szakterületek specialistáinak szakvéleményét kérjük ki egy-egy szervrendszer működésével kapcsolatban. Ha fertőző betegségre van gyanú vagy fertőző betegség igazolódik, megkezdjük a megfelelő kórokozó-ellenes kezelést. A gyógyszerszedés során követjük a betegség lefolyását, szükség esetén követjük és kivizsgáljuk a betegség okozta elhúzódó panaszokat.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A páciens az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel a jelenlegi betegségével kapcsolatos vizsgálatok eredményeit és a mikrobiológiai vizsgálatok eredményeit. Amennyiben rendelkezésre áll, hasznos magával hoznia az oltási kiskönyvét is.