Sérvműtétek

Sérvnek nevezzük azt, mikor valamelyik belső szerv a normál anatómiai helyzetéből, üregéből veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül kitüremkedik. A sérvek leggyakrabban a hasfalat érintik.

A sérv kialakulása tünetmentesen, vagy húzó, feszülő, tompa fájdalmat járhat, ezzel együttesen jelenik meg kisebb-nagyobb kiboltosulás az érintett területen. A kiboltosulás nagysága változhat. A sérvtartalom legtöbbször visszahelyezhető a hasüregbe a sérvkapun keresztül. Kezelés nélkül viszont fennáll a sérvkizáródás veszélye.

Kizáródás során a sérvtartalom nem tud visszajutni a hasüregbe, ezáltal sérülhet a kizáródott bélszakasz vérellátása, sürgősségi helyzet alakulhat ki az életet veszélyeztető bélelhalás veszélyével, mely csak halaszthatatlan, akut műtéttel kezelhető.

A sérv fajtái és kialakulása

A sérvek fajtáit a következőképp csoportosítjuk:

 • hasfali sérv
 • lágyéksérv
 • köldöksérv
 • combsérv

A hasfali sérvek döntő többsége lágyéktáji sérv, egyéb területet érintő sérvek például a köldöksérvek, a köldök körüli sérvek, illetve a korábbi műtétek következményeként kialakult sérvek. A sérv veleszületett eredetű is lehet, de vannak hajlamosító állapotok is, mint az elhízás, nehéz fizikai munka vagy a terhesség. Emellett hasi műtétek hegében is kialakulhatnak sérvek, főként abban az esetben, ha gyógyulás során sebfertőzés lép fel. 

A lágyéksérvek férfiaknál gyakoribbak, a sérv a here leszállása során képződött csatornán keresztül alakul ki. Amikor a bélszakasz a herezacskóban helyezkedik el, akkor heresérvről beszélünk. Nőknél valódi lágyéksérvvel ritkábban találkozunk, a combsérvek gyakoribbak. A hasi sérv kimutatása általában fizikai vizsgálattal történik, de a hasi ultrahang, CT- és MRI-vizsgálat is kimutatja a sérvek jelenlétét.

A sérv tünetei és következményei

Bár kezdetben többnyire nem okoz panaszokat, idővel a lágyéksérv tünetei közé sorolható az égő, szúró, éles fájdalom, melyet elsősorban a hashártyára és a bélfodorra gyakorolt húzó erő okoz.

 • A lágyéksérvek az idő előrehaladtával növekedhetnek, és esztétikai panaszokat okoznak. 
 • A sérvtömlő felett a bőr időközben elvékonyodhat, elhalhat, spontán sipolyt képezve. 
 • A hasfali sérvek valós veszélye a sérvkizáródás, melynek során a sérvkapun keresztül korábban mozgó sérvtartalom a sérvtömlőben kizáródik, a szövetek ödemássá válnak. 
 • Kezdetben ez az ödéma a tartalom visszahelyezését követően megszűnhet, azonban ilyen esetben az eltelt időintervalumtól függően a visszahelyezett tartalom életképessége nem garantált, azaz bélelhalás alakulhat ki.
 • Az idő előrehaladtával azonban a belek vénás keringése zavart szenvedhet, majd a bélfali vizenyő növekedésével az artériás keringés is sérül, definitív bélelhalás alakulhat ki, melynek során baktériumok, toxinok és szabad gyökök szabadulnak föl lokális majd az egész szervezetet érintő fertőzést, véráramfertőzést, végül halált okozva.

A hasi sérvműtét típusai

A sérvek sebészi betegségek, a sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes vázrendszer megerősítésére különböző megoldások léteznek, melyet egyénre szabottan határozunk meg. Így a megközelítés módja (nyitott vagy laparoszkópos sebészeti műtét), a háló mérete és típusa egyénileg kerül meghatározásra. 

Nyitott sérvműtét

A nyitott sérvműtét során az érintett terület felett ejtett metszéstből történik az ellátás. A sérvtömlőt felszabadítjuk a környezetéből, majd megnyitás mellett vagy anélkül a sérvtartalmat visszahelyezzük a hasüregbe. Szükség esetén eltávolítjuk a felesleges szöveteket, majd direkt varratsorral zárjük, és/vagy polypropilene háló beültetésével fedjük a sérvkaput. A beavatkozást altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. Az eljárás egyénenként, a sérv nagyságától és súlyosságától függően változhat. Amennyiben egy sérvműtét kapcsán háló beültetés is történik, minden esetben antiboitikum profilaxis szükséges, amit pácienseink már a műtőben megkapnak. 

Kizáródott lágyéksérv műtét

Kizáródott lágyéksérv esetén szintén nyitott sérvműtétre kerül a sor, amelyet altatásban végzünk, az eljárás a sérvtömlő eléréséig hasonló. A sérvtömlőbe kizárt sérvtartalom életképességét felmérjük, amennyiben szükséges, az elhalt csepleszt (a hashártyának a gyomorhoz menő lemezei), bélszakaszt eltávolítjuk. A hasfalat varrattal egyeztetjük, ilyenkor a háló használata nem mindig lehetséges. A hasfalban szívódraint (Redon) hagyunk vissza.

Laparoszkópos lágyéksérvműtét

A nyitott hasi sérvműtéten kívül léteznek alternatívák, mint például a laparoszkópos lágyéksérvműtét, amelynek során 3 kis bemetszésen át egy kamerával ellátott optikát vezetünk be, az így nyert kép egy nagy felbontású monitoron láthatóvá válik, ill. két segédcsatornát használunk a műtét elvégzésé céljából. Mivel a laparoszkóppal végzett sérv műtét során nem történik hasfali szétválasztás, így kisebb a műtét utáni fájdalom, kevesebb a hasfali fertőzés és lerövidül a kórházi tartózkodás, valamint a hasfal megerősödése is hamarabb következik be.

Műtét után kialakult hasfali lágyéksérv

Műtét után kialakult hasfali sérvek, ill. köldök körüli sérvek esetében, szintén nyitott sérvműtétre kerül a sor, amely eljárás a sérvtömlő eléréséig hasonló. A sérvtömlő ellátása után, a hasfalat varrattal egyeztetjük, a hálót az izomréteg alá vagy fölé helyezve (onlay, sublay). A hasfalban szívódraint (Redon) hagyunk vissza.

A sérvműtét utáni időszak

Lágyéksérv műtét után egy éjszakát töltenek pácienseink fekvőbeteg-osztályunkon. A másnapi hazatérés után néhány hétig fontos a fizikai kímélet, majd fokozatos mozgás és kímélő életmód javasolt. Néhány hetet követően pácienseink visszatérhetnek normál életviteléhez. A seb gyógyulása kb. 7 napot vesz igénybe. Felszívódó varratot használunk, emiatt varratszedés nem szükséges. Teljes panaszmentesség laparoszkópos beavatkozások esetén 1-2 hét alatt, egyéb esetekben kb. 4-6 hét múlva várható.

Az otthoni időszakban rendszerint nem szükséges a kórházban felhelyezett kötés cseréje. A sebet 5 napig nem érheti víz. A kötést megrongálódás vagy átvérzés esetén száraz fedőkötéssel lehet cserélni. Az esetek többségében nincs szükség speciális rehabilitációra, elegendő a kímélő életmód. 

A műtét utáni kontrollvizsgálat 1 hét után esedékes. A gyulladáscsökkentőt, és a trombózis profilaxist az orvos által meghatározott ideig kell folytatni. Betegeink zöme az első kontroll idején rendszerint már panasz és tünetmentes. 

A lágyéksérv műtét utáni szövődmények előfordulása ritka, kialakulásuk a kísérő betegségektől, illetve alkati sajátosságoktól függenek, többségük pedig gyógyszeres kezelésre megszűnik, és csak ritka esetekben lehet szükség újabb műtétre.

Sérvműtét árak

Aktuális árainkat megtalálja az árak menüpont alatt. 

MIÉRT DÖNTSÖN A DR. ROSE MAGÁNKÓRHÁZ MELLETT? 

 • Felkészült szakorvosok, modern diagnosztikai és terápiás eszközök.  Sebészeti ellátásunk célja a betegek átfogó ellátása, a legmagasabb szintű kezelések, valamint a gyors és hatékony rehabilitáció biztosítása.
 • Személyre szabott ellátás. Szakrendeléseinken minden egyes páciensünknek egyedi kezelési tervet állítunk össze, figyelembe véve az egyéni igényeket, állapotot és célkitűzéseket.
 • Empatikus, emberközpontú hozzáállás. Szakorvosaink mindvégig szem előtt tartják a páciensek komfortérzetét és biztonságát, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy támogató és megnyugtató környezetet teremtsenek számukra a gyógyulás teljes folyamata alatt.
 • Prémium színvonalú fekvőbeteg részleg. 3 műtő és 24, minden igényt kielégítő betegszoba – 33 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő exkluzív környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.
 • Gyors és tervezhető időpontok. Az első szakorvosi konzultációtól számított 1-2 héten belül biztosítunk időpontot a szükséges beavatkozásra.