Radiológia

A radiológia különféle képalkotó eljárásokat (röntgen, ultrahang, MRI, CT, Izotóp) felhasználó orvostudományi szakág, melyet főképpen diagnosztikus céllal alkalmaznak. A radiológiai képalkotó diagnosztika alapvető feladata és klinikai gyakorlati célja a képeken látható jelek és a mögöttük meghúzódó kóros eltérések közötti összefüggések feltárása. Radiológiai osztályunkon a vizsgálatok a legkorszerűbb digitális röntgen készülékek, a hagyományos eljárásokon kívül tomoszintézisre és sztereotaxiás mintavételre is alkalmas mammográf, valamint felsőkategóriás ultrahangkészülékek segítségével zajlanak. A korszerű, kitűnő minőségű eszközök alkalmazása mellett radiológus orvosaink szakértelme és tapasztalata döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért kórházunkban kizárólag magasan képzett, megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező munkatársak várják a pácienseket. Mivel a radiológia alapvetően konziliáris tudomány, így klinikusaink által előzetesen megfogalmazott szakmai kérdések, indikációk a célzott vizsgálataink eredményességét és értékelhetőségét jelentősen segítik. Radiológiai felvételeink digitálisan elérhetőek szakorvosaink számára, pácienseink részére CD-n biztosítjuk a felvételeket.

Milyen diagnosztikai módszerek érhetők el a Dr. Rose Magánkórházban?

1. Röntgenvizsgálat

Napjainkban rutinszerűen alkalmazott, megfelelő orvosi indikáció alapján végzett, ionizációs sugárzás előállításával történő képalkotó vizsgálat. Elsősorban vázrendszerünk (csontok-ízületek), mellkasi szerveink (tüdőszűrés, gyulladás, műtét előtti kivizsgálás), valamint bizonyos sürgősségi mellkasi-hasi kórképek megítéléséhez használjuk. Előkészületet nem igényel, fájdalommentes.

Az érintett testrész szabaddá tétele után mozdulatlan állapotban általában 2 irányú röntgenfelvételt készítünk. Megfelelő indikáció esetén, a törvényileg előírt sugárvédelmi szabályok maximális figyelembe vétele és alkalmazása mellett a vizsgálat veszélytelen. A  várható információ hasznosabb lehet a beteg egészsége szempontjából mint a sugárterhelés kockázata. Digitális röntgen készülékünk alacsonyabb sugárdózis mellett csökkenti a páciensek felesleges sugárterhelését, miközben magas felbontású, pontosabb, kiváló képminőséget biztosít. Vizsgálat előtt feltétlenül jelezze kezelő orvosának, ha fennáll terhesség lehetősége vagy szoptat!

2. Mammográfia

Hazánkban a 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. Az emlőrákszűrésben a lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfia az egyetlen tudományosan igazolt eljárás. Intézetünkben csúcstechnológiás direkt digitális mammográfiás készüléket használunk. A vizsgálatot a ciklus első felében, azaz a menstruáció első napját követő 15 napon belül javasolt elvégezni.

A vizsgálat során az emlőket két irányból kompresszió alá helyezzük, majd felvételeket készítünk. Intézetünkben komplex emlőszűrést végzünk. Mammográfia + fizikális vizsgálat +ultrahang vizsgálat történik. Szükség esetén 3 dimenziós tomoszintézis, biopszia (vékony és vastagtűs), valamint sztereotaxiás mintavétel is történik. 35 éves kor felett az ultrahangvizsgálat a mammográfiát nem helyettesíti. Plasztikai műtéti beavatkozás előtt 30 év felett komplex emlőszűrést végzünk.

3. Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang magas frekvenciájú hangnyalábok összessége, mely a testünkön áthaladva a szövetek határfelületéről visszaverődik. A képalkotás a hangnyalábok visszanyeréséből származó számítógépes képfeldolgozás során válik lehetővé. Fájdalmatlan, veszélytelen, korlátlan számban ismételhető szűrésre vagy klinikai indikáció alapján célzott vizsgálatra alkalmas. A vizsgálattal diagnosztizálható belgyógyászati, sebészeti, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ér, ízületi, perifériás ideg problémák sok esetben még a konkrét panaszok megjelenése előtt megjeleníthetők, ezért szűrővizsgálatként is kiválóan alkalmazható.

A páciens az érintett terület szabaddá tételét követően a vizsgálóágyon fekszik. A testrész géllel való bekenése után a szakorvos a transzducer segítségével a vizsgált régiót a képernyőn megjeleníti és arról felvételeket készít. A vizsgálatot követően az eredmény megbeszélése és vizsgálati lelet készül.

Hogyan érkezzen ultrahang vizsgálatra?

 A hasi és kismedencei vizsgálatra fel kell készülni!

 • éhgyomorral kell érkezni (a vizsgálat előtt 6 órás éhezés szükséges)
 • telt hólyag szükséges (a vizsgálatot megelőzően szénsav mentes víz fogyasztható)

 A vizsgálatok nagy része azonban előzetes felkészülést nem igényel. 

Cukorbeteg páciensek az időpont egyeztetésnél jelezzék betegségüket hogy munkatársaink a legmegfelelőbb időpontot tudják biztosítani!

Intézetünkben elérhető ultrahang vizsgálatok

 • Hasi kismedencei ultrahang
 • Nyaki erek vizsgálata
 • Nyaki lágyrész vizsgálat
 • Pajzsmirigy ultrahang
 • Perifériás Doppler vizsgálat (vénás, artériás)
 • Lágyrész ultrahang
 • Ízületi ultrahang (az érintett régió tekintetében előzetes 2 irányú röntgen felvétel szükséges)
 • Perifériás ideg vizsgálat (az érintett régió 2irányú röntgen felvétele, ENG vizsgálati eredmény és klinikai indikáció, valamint  előzetes dokumentáció, műtéti leírás szükséges)
 • Csecsemőszűrés: koponya, has, csípő
 • Magzati ultrahang, 4D magzati ultrahang

Kapcsólódó blogbejegyzések