Implantátumom van, mire figyeljek?

2023. április 18.

A nőknek a mellek önvizsgálata a havi kötelező rutin része kell, hogy legyen. A helyesen végzett önvizsgálattal kapcsolatban sok a tévhit, azonban van egy általánosan elfogadott módszer, amit segíthet: „három ujjal az ujjakat egyenese tartva (nem hajlítva) egy határozott nyomással a mell felszínét több helyen megnyomni”- hangzik az orvosi vélemény. A mellimplantátummal rendelkezőknek azonban még figyelmesebbnek kell lenniük, amikor a melleiket vizsgálják, mert az implantátum széleit is figyelembe kell venni az önvizsgálat során.

mammográfia

Az önvizsgálat mellett orvossal is ellenőriztetnie kell a melleit. „Implantátumok esetén is tudunk mammográfiát végezni, ugyanolyan fontos a vizsgálat az implantátummal rendelkező nők számára is.  Ezeknél a modern eljárásoknál a kompresszió mérsékeltebb és az implantátumokat röntgen asszisztensek annyira vissza tudják helyezni, hogy az implantátum ne legyen komprimálva, így csak az előtte lévő mell állományt vizsgáljuk. Az implantátumot viselő hölgyek ugyanolyan mértékben lehetnek érintettek bármely emlőt érintő betegséggel kapcsolatban, tehát számukra ugyanolyan fontos hogy részt vegyenek a vizsgálatokon.” - hívja fel a figyelmet Dr. Fülöp Rita, a Dr. Rose Magánkórház radiológusa.

Milyen jelek segíthetnek az eltérések felismerésében?

Az implantátum megkeményedése

Ha az implantátum enyhe vagy erősebb megkeményedését érzékeli, minél előbb keresse fel plasztikai sebészét. Az enyhe keményedés jelentheti, hogy a mellimplantátum elkezdett betokosodni. A betokosodás jellemzően normális és természetes folyamat segít az implantátum helyzetének és stabilitásának fenntartásában. Azonban előfordulhat, hogy a betokosodás túlzott mértékű, ami miatt az implantátum még keményebbé és rugalmatlanabbá válik, kényelmetlenséget vagy fájdalmat okoz. Ebben az esetben a betokosodást kezelni kell, ami sok esetben az implantátum cseréjét jelenti.

Az implantátum elmozdulása

Akár enyhébb, akár észrevehetőbb elmozdulásról van szó, a mellimplantátumot meg kell mutatni plasztikai sebészének, hogy megnyugtassa Önt a természetes műtétet követő folyamatokról, vagy megoldást javasoljon az elmozdulás korrigálására.  

Fájdalom és kellemetlenség

A műtétet követően általában 3-4 hónappal később a pácienseink már szinte el is felejtik, hogy mellnagyobbító műtéten estek át. Az implantátumok viselését teljesen megszokják. Azonban ha ennyi idő elteltével még mindig fájdalmat és kellemetlen érzést tapasztal, keresse fel orvosát.

Aszimmetrikus implantátumok vagy az implantátum méretének megváltozása

A műtétet követően ritkán jelentkező panasz a mellimplantátum körül felgyűlt savó, az úgynevezett „seroma”. Az esetek döntő többségében jóindulatú elváltozásról van szó, de érdemes kivizsgáltatni, mert nagyon ritkán rákos megbetegedést is jelenthet. Ha ilyen aszimetrikus elváltozást észlel testén, mielőbb keresse fel orvosát, aki segít a probléma megoldásában.

Puha vagy kemény csomók

A mellek önvizsgálata során, ha bármilyen kemény vagy puha csomót észlel, azonnal keresse fel plasztikai sebészét, orvosát.

Bőrelváltozások

Figyelje melle bőrét! A bőr elváltozásait is azonnal meg kell mutatnia orvosának. Bármilyen gödröcske, kitágult pórus, pirosság vagy bőrön megjelenő kiütések eltérést jelenthetnek, amiről ki kell kérnie orvosa véleményét.

A mellbimbó változásai

Figyelje mellbimbóját! A mellbimbó érzékeny terület. A mell felületei között elsőnek jelzi, ha bármi elváltozás történik a testben. A mellbimbó váladékozása, vagy felületének esetleg színének megváltozása esetén forduljon orvoshoz.

Forrás: https://www.newbeauty.com/signs-to-get-breasts-checked-implants/