Hasplasztika

Terhesség vagy egy komolyabb súlyváltozás miatt a has bőre zavaró mértékben megnyúlhat, petyhüdtté és ráncossá válhat, a hasfali izomzat meglazulhat, a középvonalban látható elődomborodás alakulhat ki. Korrekcióra a felesleges bőr- és zsírszövet műtéti eltávolításával van lehetőség, miközben elvégezhető a hasfal izmainak megfeszítése is. 

Mikor indokolt a hasplasztika?

A terhesség során meggyengült kötőszövet és a fogyás után megereszkedett bőr nem mindig regenerálódik, nagyban befolyásolják az alkati tulajdonságok és az életkor is. A lógó has nem csak esztétikai értelemben okozhat frusztrációt, de kényelmetlenné teheti a sporttevékenységet is, megnehezítheti a divatos öltözködést és önértékelési problémákat is okozhat. A hasplasztika lehetőséget nyújt a megereszkedett bőr és a felesleges zsírszövet eltávolítására, segítségével megszűnik a bőr lógása, a has ismét feszes és lapos lesz. Ön újból előveheti régi kedvenc ruháit és a strandon sem kell többé szégyenkeznie.

MIT JELENT A TELJES HASPLASZTIKA? 

Teljes hasplasztika választásával nagymértékű zsír- és bőrfeleslegtől szabadulhat meg. A műtét segítségével a köldök alatti és feletti rész egyaránt laposabbá válik. Plasztikai sebészünk a hasfal bőrének egészét mobilizálja, majd a bőrt a has rugalmasságának érdekében kifeszíti. A teljes hasplasztikát azoknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy a hasukon található zsírréteg és bőrfelesleg kifejezetten zavaró, és végre karcsú, lapos formát szeretnének elérni a beavatkozással.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg Önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Elmagyarázza a szükséges korrekciókat, illetve a különféle műtéti technikákat, valamint megmutatja azt is, hogy hol fognak elhelyezkedni a műtéti hegek.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a hasplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a hasplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a hasplasztikai műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

Hasplasztika során a plasztikai sebészünk az egyik csípőcsont irányából a másik felé, a köldök alatt elhaladva ejt hosszanti bemetszést, az úgynevezett bikini-vonalban. Ezután kimetszi a felesleges bőrt és zsírszövetet, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt eredeti anatómiai helyzetében rögzíti. Végül behelyezi a váladék elvezetésére szolgáló drain csöveket, melyek a hasfalban a plasztikai sebész által szükségesnek ítélt ideig - egy hétig vagy akár tovább - maradnak bent. Végül plasztikai sebészünk - az adott esettől függően - felszívódó vagy nem felszívódó varratokkal zárja le a műtéti területet. A teljes beavatkozás 2-3 órát vesz igénybe.

Gyógyulás, regenerálódás hasplasztika után

A hasplasztika után önnek egy éjszakát kell majd eltöltenie a Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet, ám azt javasoljuk, három héten át még felsőtörzsét alápolcolva aludjon, álló helyzetben pedig enyhén hajlott tartást vegyen fel. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorító ruhát – melyet mi biztosítunk az Ön számára – nyolc héten át szükséges viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 3-6 hónap múlva, a bőr alattiak nagyjából 1 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a hasplasztikai műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

MIRE SZÁMÍTHAT A HASPLASZTIKA UTÁN 8 HÉTTEL? 

8 héttel a beavatkozás után már elhagyhatja a speciális szorító ruha viselését. Ebben az időszakban már túl van a nehezén, és apró lépésenként visszatérhet a régi kerékvágásba. Azonban a hasra irányuló, intenzív edzéshez még mindig érdemes óvatosan hozzáállni, nehogy felrepedjenek a varratok. Szerencsére a kevésbé megterhelő mozgásformák már nem fognak gondot jelenteni, ezért újból megengedett a sportolás. Ha fizikai munkát végez, szintén tanácsos fokozatosan kezdeni, és folyamatosan figyelni, hogy nem feszül-e túlságosan a has izomzata.

HOGYAN GYORSÍTHATJA FEL A GYÓGYULÁS FOLYAMATÁT? 

Először is pihenjen sokat, és próbálja minimálisra szorítani a hasfal terhelését. Az első hetekben kerülje a sportolást és még a legkisebb fizikai munkavégzést is, hiszen egyetlen rossz mozdulat is fájdalmat okozhat, illetve a varratok felszakadását is előidézheti. Igyon sok folyadékot, hogy a szervezete hidratálásával minél hamarabb regenerálódjon az érintett terület. Szedjen C-vitamint és cinket, illetve szelént is, hiszen a vitaminok és az ásványi anyagok szintén elősegítik a gyorsabb felépülést. A műtét utáni időszakban tapasztalható, izomlázszerű fájdalom pozitívumnak tekinthető, ugyanis jelzi, hogy a gyógyulás szakaszába lépett. Ez a hasi fájdalom szerencsére napról napra enyhülni fog, és néhány hét után teljes mértékben megszűnik.

MIKOR VÁLIK LÁTHATÓVÁ A HASPLASZTIKA EREDMÉNYE? 

Ugyan a végleges eredményre néhány hónapot szükséges várni, de a pozitív változás már 2-3 hét után látszódik. A műtét okozta hegek napról napra halványabbá válnak, majd szinte teljesen el is tűnnek. A szabad szemmel épphogy csak látható hegeket fürdőruhával könnyedén elfedheti, így még a strandon sem fogja senki észrevenni azokat.

MIT ÉRDEMES TUDNI A MŰTÉT UTÁNI KONTROLLVIZSGÁLATRÓL? 

Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 3-6 hónap múlva, a bőr alattiak nagyjából 1 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a hasplasztikai műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

MENNYIBE KERÜL EGY HASPLASZTIKA MŰTÉT? 

Magánkórházunkban a hasplasztika ára 1.450.000 Ft-tól indul. Természetesen a pontos árat a személyes konzultációnk után tudjuk megállapítani, így Önnek is egyedi árajánlatot készítünk, amelyet ha elfogad, hozzá is látunk a szükséges vizsgálatok és a műtét időpontjának kitűzéséhez.

MIÉRT DÖNTSÖN A BEAVATKOZÁS MELLETT? 

Ha a hasfalán található bőrréteg vagy zsírfelesleg zavarja a mindennapokban, mindenképpen érdemes aktívan tenni ellene. Akár esztétikai szempontból okoz kellemetlenséget, akár a sportolást és az öltözködést nehezíti meg, a magánkórházunkban végzett modern műtéti eljárásnak köszönhetően végre búcsút inthet a kényelmetlen napoknak. Hasplasztika segítségével megszűnnek az esetleges önértékelési problémák, és visszatér a régi, egészséges önbizalma. Akár már el is szánta magát a beavatkozás mellett, vagy még csak érdeklődni szeretne a várható végeredménnyel kapcsolatban, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!