Szemészet

A szemészet olyan szakterülete az orvoslásnak, mely a szemet és ezzel együtt a látást érintő elváltozások, megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Többek között vizsgálja és kezeli a szemet érintő fénytörési hibákat (rövid-, távollátás), a szemgolyó betegségeit (gyulladások, zöld-, szürkehályog, stb.), és minden olyan rendellenességet, amely érinti a szem, valamint a látás épségét.

Szakrendeléseinkre nem csak a tünetek megjelenésekor, észlelésekor szükséges ellátogatni, hiszen számos szembetegség esetében a korai felismerés kiemelt fontossággal bír. Időben felismert probléma esetén apró korrekciókkal, gyógyszeres kezelésekkel megelőzhető, hogy a tünetek súlyosabbá váljanak, és a későbbiekben akár komolyabb látáskárosodást eredményezzenek, vagy drasztikusabb beavatkozást igényeljenek.

Milyen panaszokkal érdemes szemészhez fordulni? 

A leggyakoribb elváltozások közé tartozik a rövid-, illetve a távollátás, a szürke-, vagy a zöldhályog, de ide sorolható a kötőhártya-gyulladás is. A szem egészséges működése sokunk számára egy természetes állapot, így a legtöbben csak akkor fordulnak szakemberhez, ha valamilyen tünetet észlelnek. Azonban ahogy az egészséget érintő egyéb területeken is, a látás esetében is javasolt rendszeresen ellátogatni rutin szemészeti vizsgálatra.

A szemünk egészségével akkor is foglalkozni kell, ha nem tapasztalunk semmilyen problémát. Fontos tudni, hogy a rendszeres szemészeti szűrésekkel olyan betegségek is feltárhatók, melyek jelenleg nem okoznak panaszokat, de idővel komoly látásromláshoz, ezzel pedig az életminőség gyengüléséhez is vezethetnek. Egyes betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás fokozott kockázatot jelent, így az ezen betegségek bármelyikével élőknek különösen fontos legalább évente egyszer megvizsgáltatni szemük állapotát, mindkét betegség szövődményei ugyanis súlyos látásromlást eredményezhetnek.

A látás az egyik legfőbb értékünk. Ha nem látunk jól, vagy bármilyen egyéb, a szemet érintő panasszal állunk szemben, az könnyen akadályozhatja a mindennapi tevékenységeket. Egyes tünetek esetén, mint például a fejfájás, talán nem is gondolunk arra, hogy látásproblémák is meghúzódhatnak a háttérben.

Ilyen esetekben ajánlott szemész szakorvost felkeresni 

 • Látásromlás: a látásromlás a látóélesség csökkenését jelenti, amely lehet részleges vagy teljes, és számos eltérő ok húzódhat meg mögötte
 • Látászavar: homályos, foltos látás, látótérkiesés, vibrálás
 • Vörös, gyulladt szem
 • Rendszeres szemszárasság vagy könnyezés
 • Elváltozás a szem bármely részén: pupilla rendellenesség, ernyedt vagy megvastagodott szemhéj, retina problémák, sárga szemek stb.
 • Gyakori fejfájás: a fejfájás jelezhet gyulladást, látásromlást, de zöldhályogot is
 • Fényérzékenység: ezt okozhatja szaruhártya kopás, kötőhártya-gyulladás, de a szem túlzott szárazsága is
 • Kancsalság, vagy más néven szemtengelyferdülés: jellemzően gyermekkorban kezdődik
 • Rejtett kancsalság: látszólag a szemek teljesen egészségesek, mégis fennáll a két szem együttműködésének zavara
 • Kötőhártya-gyulladás
 • Zöldhályog, más néven glaukóma, mely kezelés nélkül vakságot is okozhat
 • Tompalátás: akkor alakul ki, ha a szemből nem érkezik az agyba megfelelően éles kép
 • Farkasvakság: a beteg gyenge látásviszonyok között (pl. szürkületben, félhomályban) rendkívül rosszul lát
 • Életkortól függő szűrővizsgálat: az első vizsgálatokat érdemes 6-9 hónapos kor között végezni, 6 éves kortól pedig legalább évente egyszer
 • Ismert látásproblémák: a szűrővizsgálatok akkor sem elhanyagolhatók, ha már kezelés alatt állunk, például szemüveggel vagy kontaktlencsével élünk
 • Gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat

Milyen vizsgálatokra kerül sor a Dr. Rose Magánkórház szemészeti szakrendelésén? 

Látásvizsgálat 

A vizsgálat során a szemészünk felméri a beteg látásélességét, azaz, hogy mennyire éles képet lát távoli és közel lévő tárgyakról. A vizsgálat magában foglalja a szem dioptriájának mérését is, amely a szem optikai erejét jellemzi, és befolyásolja a beteg távollátását vagy rövidlátását. Szükség esetén a szemész további vizsgálatokat végez el, panaszok esetén pedig annak megfelelően jár el. A rendszeres szemészeti kontroll segít az időben történő diagnózisban és a látásproblémák megfelelő kezelésében.

Látótér vizsgálat 

A látótér vizsgálat olyan kiegészítő vizsgálat, amely egyes szembetegségek korai felismeréséhez és diagnosztizálásához nélkülözhetetlen. A vizsgálat segít időben felismerni a zöldhályogot, a retina elváltozásait, illetve egyes neurológiai megbetegedéseket is.

Röviden a térnek azt a részét nevezzük látótérnek, amelyet a szemmel egy pontra fixálva egyszerre belátunk. A látótér vizsgálat során megkülönböztetünk egymástól perifériás és centrális látóteret.

 • Perifériás látótér: a perifériás látótér a környezetben való tájékozódást segíti, általa érzékeljük a színeket és a mozgást.
 • Centrális látótér: a centrális látótér teszi lehetővé az éleslátást, a színárnyalatok megkülönböztetését és az arcfelismerést.

Milyen szembetegségek esetén szükséges a látótér vizsgálat? 

A látótér vizsgálat az alábbi betegségek, elváltozások diagnosztizálásához és gyógyításához szükséges:

 • Zöldhályog (glaucoma)
 • A látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségek
 • A szem keringési zavarai
 • Az érhártyát és az ideghártyát érintő gyulladásos folyamatok, tumorok
 • A látóideg gyulladásos betegségei
 • A látóideg keringési és toxikus megbetegedései
 • Örökletes szembetegségek
 • Hivatásos jogosítvány megszerzése / meghosszabbítása esetén

Hogyan történik a látótér vizsgálat? 

A látótérvizsgálat egy speciális készülékkel történik, az úgynevezett periméterrel.  A vizsgálat során azt a területet vizsgáljuk, amit a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát. Mindkét szemen külön-külön feltérképezésre kerül a látótér számítógép segítségével.

A vizsgálat különösen fontos, ha a páciens olvasószemüveget is használ – ilyen esetben az egyik szemet le kell takarni, majd a páciens a fejét az álltartóba kell, hogy helyezze. Fontos, hogy a vizsgálat alatt az érintett csak a középső jelzőfényre nézzen.

A perifériás látótérben itt-ott, felváltva villannak fel pontok, melyeket úgy kell jelezni a páciensnek, hogy nem néz a vizsgálatot végző orvos felé. A gép egyes pontokat többször is ellenőriz, majd ugyanezt a folyamatot ismétli meg a másik szemen is.

A látótér vizsgálat eredményeként színes kép rajzolódik ki, mely megjelöli azokat a részeket, ahol látótérkiesés vagy a látótér érzékenységének csökkenése áll fenn. A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető.

A vizsgálatnak semmiféle mellékhatása nincs és teljesen fájdalommentes.

Mi történik a szemészeti vizsgálat alatt? 

A szemvizsgálat nem jár fájdalommal, de a viszonylag erős fényt kibocsátó vizsgálóeszközök használatát a fényérzékeny személyek nehezebben tűrik. A vizsgálat során felmérjük a beteg aktuális látóélességét, függetlenül a beteg panaszaitól. A szem rétegeinek alaposabb vizsgálatát a szakorvos biomikroszkóppal (réslámpával) végzi el. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, amit a szakorvos határoz meg a látott kép alapján.

A vizsgálat minden esetben a kapott eredmények megbeszélésével és a további teendők tisztázásával zárul. Amennyiben társszakterületek bevonására is szükség van, a Dr. Rose Magánkórház készséggel segít megszervezi az elérhető további szakorvosi vizsgálatokat is, így nem szükséges a további szakorvosok és helyszínek keresésével bajlódnia, minden egy helyen elérhető. Egyes beavatkozásokat akár helyben is elvégzünk, kisebb műtétek, árpa és egyéb gyulladásos betegségek kezelése, stb.

Hogyan érkezzen a szemészeti vizsgálatra? 

Szemészeti vizsgálatra különösebb előkészület nem szükséges. Egyes esetekben szükség lehet pupillatágításra (pl. magasvérnyomás betegség, cukorbetegek szemészeti szűrése). Ebben az esetben a vizsgálatot követő legalább három órában nem szabad autót vezetni, így érdemes a hazajutásáról előre gondoskodni, és kísérőt hozni magával a vizsgálatra.

A kontaktlencsét viselőknek javasolt a vizsgálatra szemüvegben érkezni és előtte legalább nyolc órát kontaklencse nélkül tölteni. A vizsgálat elvégzése után a kontaktlencse visszahelyezhető. Szemüvegesek esetében pedig fontos, hogy mind a távol, mind a közeli szemüvegeiket is hozzák magukkal a vizsgálatra.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

 • Teljeskörű szemészeti szolgáltatást nyújtunk. Szemészeti szakvizsgálatunkon a  pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat biztosítjuk.
 • Magasan képzett szakorvosi csapattal dolgozunk. Szemészeti szűrővizsgálataink minden a szemet és a látást érintő fontos területre kiterjednek. A lehető legpontosabb diagnózis felállítása, és a hatékony kezelés a célunk. Komplex probléma esetén konzílium keretében döntünk a kezelések megfelelő menetéről, a szükséges vizsgálatokról, terápiákról.
 • Exkluzív környezet. Kiváló orvosaink, sok éves szakmai tapasztalattal és maximális empátiával várják több mint 40 szakterületen. Szakrendelési időpontjainkkal rugalmasan alkalmazkodunk pácienseink időbeosztásához.

Szempanaszok vagy megelőzés céljából végzett vizsgálatokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.