Szemészet

A szemészet a szem felépítésével, működésével és betegségeivel foglalkozó szakterület. A szemészet vizsgálja és kezeli a szem fénytörési hibáit  és a szemgolyó betegségeit.

Számos szembetegség esetében a korai felismerés kiemelt fontossággal bír: apró korrekciókkal, gyógyszeres kezelésekkel megelőzhető, hogy a tünetek súlyosabbá váljanak, és a későbbiekben akár komolyabb látáskárosodást eredményezzenek vagy drasztikusabb beavatkozást igényeljenek.

Mikor érdemes szemészhez fordulni?

  • Látásromlás
  • Vörös, gyulladt szem  
  • Rendszeres szemszárasság vagy könnyezés
  • Elváltozás a szem bármely részén
  • Gyakori fejfájás
  • Kancsalság
  • Életkortól függő szűrővizsgálat
  • Gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat

Mi történik a szemészeti vizsgálat alatt?

A szemvizsgálat nem jár fájdalommal, de a viszonylag erős fényt kibocsátó vizsgálóeszközök hasznalátát a fényérzékeny személyek nehezebben tűrik. A vizsgálat során felmérjük a beteg aktuális látóélességét, függetlenül a beteg panaszaitól. A szem rétegeinek alaposabb vizsgálatát a szakorvos biomikroszkóppal (réslámpával) végzi el. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, amit a szakorvos határoz meg a látott kép alapján. A vizsgálat minden esetben a kapott eredmények megbeszélésével és a további teendők tisztázásával zárul. Amennyiben társszakterületek bevonására is szükség van, a Dr. Rose Magánkórház készséggel segít megszervezi az elérhető további szakorvosi vizsgálatokat is, így Önnek nem szükséges a további szakorvosok és helyszínek keresésével bajlódnia, mindent egy helyen elérhet.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Szemészeti vizsgálatra különösebb előkészület nem szükséges. Egyes esetekben szükség lehet pupillatágításra (pl. magasvérnyomásbetegség, cukorbetegek szemészeti szűrése). Ebben az esetben a vizsgálatot követő 3 órában autót nem lehet vezetni.

A kontaktlencsét viselő pácienseinket megkérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben érkezzenek és előtte legalább 8 órát ne viseljék kontaktlencséjüket. A vizsgálat elvégzése után a kontaktlencse visszahelyezhető.

Szemüveget viselő pácienseinket megkérjük, hogy mind a távol mind a közeli szemüvegeiket is hozzák magukkal a vizsgálatra!