Gasztroenterológia

A gasztroenterológia  az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozik.  Ide tartoznak a nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, máj és eperendszer betegségei.

 

Mikor, milyen panaszokkal érdemes gasztroenterológushoz fordulni?

Bármilyen esetben, amikor az emésztésünk, székelésünk megváltozik, hasi fájdalmat tapasztalunk, illetve étkezéssel kapcsolatos rossz közérzet esetén.

Az emésztőszervekkel kapcsolatos, leggyakrabban előforduló panaszok

  • gyomorégés,
  • puffadás,
  • hasmenés, székrekedés,
  • hasi fájdalmak,
  • fokozott bélkorgás,
  • rossz szájszag,
  • étkezés utáni teltségérzés.

Súlyosabb tünetek azonnali kivizsgálást igényelnek

  • hirtelen, jelentős mértékű fogyás,
  • nyelési zavar,
  • hányás,
  • erős hasi fájdalom,
  • fekete vagy véres széklet,
  • vashiányos vérszegénység,
  • sárgaság.

Mi történik a vizsgálat alatt?

Első és legfontosabb a panaszok részletes kikérdezése (anamnézis), a beteg általános vizsgálata. Ezt követően végezhető a vér, vizelet és széklet laboratóriumi, illetve mikrobiológiai vizsgálata, a hasi ultrahang-vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna endoszkópiája, tükrözése. Fontos kiegészítő eljárások a hagyományos röntgenvizsgálatok, a CT- és MR-vizsgálatok, valamint a kilégzéses vizsgálatok, étel érzékenységi és intolerancia vizsgálatok.

Napjaink az egyik legfontosabb feladata a betegségek megelőzése, szűrővizsgálatok végzése. A gasztroenterológia területén kiemelt hangsúllyal bír a vastagbélrák-szűrés, mivel a vastagbélrák ma hazánkban a daganatos halálozás egyik leggyakoribb oka. A rákmegelőző állapotokat idejében felfedezve maga a betegség is megelőzhető, a kezdeti stádiumban felismert elváltozás pedig megfelelően kezelve  jó eséllyel gyógyítható.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Hozza el a gasztroenterológiai kezelésekkel kapcsolatos orvosi leleteit, esetleges műtétek zárójelentéseit és ismertesse a korábban szedett gyógyszereinek listáját, valamint azok adagolását is a szakorvossal.