Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Inzulinrezisztencia: szó sincs divatbetegségről

Bár népszerű téma manapság az inzulinrezisztencia (IR), mégsem tekinthető divatbetegségnek, sőt, inkább népbetegségről beszélhetünk Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa szerint. Nagyon sok embert érint, vélhetően többet, mint ahány cukorbeteg lehet, az utóbbiak száma a milliós nagyságrendet közelíti. Ezért is kiemelkedően fontos az IR korai felismerése, diagnosztizálása.

Plasztikai sebészet – egyre több a férfi páciens

A férfiak is egyre gyakrabban keresik fel az esztétikai szakrendeléseket, és a szépségük megőrzéséért sok esetben hajlandók a plasztikai sebész kése alá is feküdni. A férfi szépészeti beavatkozások nyújtotta lehetőségeket Dr. Molnár Béla Ákos a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze foglalja össze.

Pozitív pszichológia a mindennapjainkban

Életünk filmjének forgatása során mi magunk vagyunk az operatőrök. A körülöttünk zajló életeseményekből azok a jelenetek kerülnek a filmszalagra, melyeket mi választunk, amerre a kameránkat fordítjuk. A környezetünkben zajló pozitív hatások iránti nyitottság segítséggel tanulható. Azért kiemelkedően fontos a pozitív vagy kellemes események tudatosítása, mert ezek aktívan hozzájárulnak az érzelmi állapot stabilizáláshoz. Dr. Kopacz Erikát a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterét kérdeztük a különböző stresszkezelési technikákról.

Gyógyítható a stressz inkontinencia

Sokakat érint, mégis kevesen beszélnek róla, hiszen egy olyan intim betegségről van szó, amit gyakran még a hozzátartozóiknak sem mondanak el az érintettek. Pedig az inkontinencia egyik legnagyobb csoportját, a nőket érintő stressz inkontinenciát többféle módon is szinte tökéletesen meg lehet gyógyítani. Az enyhébb eseteket konzervatív kezeléssel, a súlyosabb eseteket műtétekkel teljesen panaszmentessé lehet tenni. Ez utóbbi terápiáról beszél Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész nőgyógyásza és páciense, aki saját tapasztalatait meséli el.

A túlzott izzadás kezelése

Legyen szó fontos tárgyalásról, szereplésről vagy csak a mindennapokról, a túlzott izzadás mindig kellemetlen. A probléma megjelenhet a tenyéren, talpon, illetve a hónaljban is, ugyanis itt van a legtöbb verejtékmirigy. A túlzott izzadással sokkal többen küzdenek mint gondolnánk férfiak és nők egyaránt. Az izzadást (hiperhidrózist) okozhatja stressz, bizonyos betegségek, gyógyszerek. A kellemetlen állapotot bőrgyógyász méri fel és ő tesz javaslatot a probléma kezelésére.

Gyógyszer nélkül is csökkenthetjük a koleszterin-szintünket

Bár a szervezet maga is termeli a koleszterint, ennek körülbelül egyharmadát befolyásolni tudjuk az életmódunk által, mondja Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ennek azért is nagy a jelentősége, mert elkerülhetjük a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedését, illetve az érelmeszesedést (ún. arterioszklerózist), amely az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktor.

A mindent megváltoztató orrplasztika

Az orr az arc egyik legfontosabb része, erősen meghatározza a tekintetet, az arc karakterét. Sokan nem elégedettek az orrukkal, túl nagynak, esetleg formátlannak gondolják. Az esztétikai okok mellett az egészségügyi okok sem elhanyagolhatók, hiszen sok esetben légzési problémákat old meg az orrplasztikai beavatkozás. A műtét célja, hogy az egészségügyi vagy esztétikai gondokat megszüntesse a plasztikai sebész és a vágyott orr formáját és funkcióját elérje.

Mit sportoljon a gyerek?

A szülők pontosan tudják, mennyire fontos, hogy gyermekük minél hamarabb elkezdje a rendszeres mozgást. Hiszen a sportolástól nagyobb lesz a gyerek önbizalma, több lesz az energiája, jobb a koncentrálóképessége, nem beszélve az az állóképességéről. De, hogy pontosan milyen egészségügyi hatása lehet a rendszeres mozgásnak, kinek, mikor, milyen sportág ajánlott, és netán lehet-e veszélye is, arra Dr. Dreissiger Imre, a Dr. Rose Magánkórház gyermek ortopéd szakorvosa, az MTK labdarúgócsapatának vezető csapatorvosa válaszol.

A genetika szerepe a mindennapok orvoslásában

A genetika szerepe egyre jelentősebb az orvostudomány területén, a különböző szakterületek genetikai vonatkozásait folyamatosan kutatják, a kutatások eredményeit pedig a mindennapi gyógyításban is alkalmazzák. Igaz ez a felnőttekre is, de különösen így van a gyermekgyógyászatban. Milyen konkrét esetekben, milyen betegségekben segíthet a genetika? Milyen vizsgálatokra, milyen terápiákra számíthat az, aki genetikushoz fordul? Mi a genetika jövője? Ezekről a kérdésekről osztja meg gondolatait Prof. Dr. Fekete György, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyásza, genetikusa.