Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Proktológia - rendkívül fontos, hogy a páciensek félelem nélkül, bizalommal, mielőbb forduljanak orvoshoz

A proktológia a végbél utolsó 20 cm-ével foglalkozó tudomány. "A betegek nagyrésze általában azzal fordul hozzánk, hogy „aranyere” van. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a proktológiai vizsgálat kezdetén alaposan kérdezzük ki páciensünket a tünetekről, ezek jellegéről, időbeli lefolyásáról, mert ezek hiányában téves diagnózist állíthatunk fel." - cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház proktológusa Dr. Mocsári Diána foglalja össze a leggyakrabban előforduló betegségekkel és a vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókat.

Hogy szüntessük meg a munkahelyi rossz étkezési szokásainkat?

Az év elején legtöbbünk új célokat tűz ki maga elé. Fogadalmakat tesz, hogy mit fog idén másképpen csinálni, átgondolva a tavalyi évben elkövetett hibákat, kudarcokat. A leggyakoribb fogadalmak közt szerepel az életmódváltoztatás, a testtömegcsökkentés, a gyakoribb sportolás, a dohányzás elhagyása vagy az alkoholfogyasztás csökkentése. De vajon mi van akkor, ha a munkahelyünk összeesküszik ellenünk? Hogyan tudjuk a kitűzött céljainkat tartani, ha a külső hatások akadályoznak ebben? Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa segít az alábbi ötletekkel.

Őszintén a mellplasztikáról: "Fontos, hogy a test és a lélek harmóniába kerüljön"

Hazánkban még mindig az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás a mellnagyobbítás, a műtétek 90 százalékát ez teszi ki, de egyre nagyobb az igény a mellfelvarrásra is, sőt, sok esetben a kettő együtt is jár. A Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze, Dr. Sobor György mesélt nekünk a mellplasztikai beavatkozásokról, a tévhitekről és arról, hogyan készüljünk fel egy ilyen műtétre.

Koronavírusom van? Mit csináljak?

2020. márciusában hazánkban is megjelent a SARS-CoV-2 névre keresztelt új koronavírus, a vírus még most is jelen van, sok megbetegedést okoz, de a legtöbb esetben az előző évekhez képest jóval gyengébb lefolyással. Az akut betegség legjellemzőbb tünetei a láz, a száraz köhögés, a fáradékonyság, étvágytalanság, az izomfájdalom, a nehézlégzés, a szag- és ízérzés újkeletű zavara, ám gyakran fordul elő torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hasmenés, hányinger és hányás is. Ezek a panaszok a legtöbb embernél a gyógyulást követően maradéktalanul megszűnnek. Dr. Junger Évát a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosát kérdeztük a betegséggel kapcsolatos teendőkről.

Stresszmentes karácsony

Az év utolsó heteit és a karácsonyt mindannyian várjuk, de sokszor beárnyékolja a készülődést a felhalmozott feladatok véget nem érő listája, egy éppen kialakuló családi feszültség, vagy a kivitelezhetetlennek tűnő munkahelyi határidők. Amikor a stressz szintünk a csúcson jár, nehéz megpihenni vagy a karácsonyra hangolódni. Próbáljuk megelőzni a nehéz élethelyzeteket, vonjuk le a korábbi évek tanulságait, tervezzünk előre.

A kezelés, ami segít nőiesség megélésében

A nőiség megélése fontos dolog, hiszen általa kiegyensúlyozottak, boldogok leszünk és személyiségünk kiteljesedik. Ha azonban az évek múlásával megjelennek – az amúgy teljesen természetes – hüvelyi elváltozások, az kihathat egész életünkre. Nem kell azonban ebbe beletörődnünk, egy fájdalommentes intimlézer kezelés segít a problémán. Dr. Balogh Illést a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük a módszerről és a kezelésről.

Saját zsíros arcfeltöltés

A környezet az arcunkat figyeli meg először. Ez a testrészünk van legjobban kitéve a külvilágnak, testi-lelki állapotunk itt jelenik meg először. A megereszkedett arcbőr sok nőnek diszkomfort érzetet ad, ezekben az esetekben segíthet valamilyen feltöltő plasztikai vagy orvos-esztétikai beavatkozás. A sajátzsírral történő feltöltés biztonságos és természetes eredményt biztosít. A saját zsíros feltöltés az egyik legtermészetesebb plasztikai beavatkozás, hiszen testünk egyik kiválasztott területéről a hasznos anyagokat ültet át az orvos a feltölteni kívánt területbe.

Inzulinrezisztencia: szó sincs divatbetegségről

Bár népszerű téma manapság az inzulinrezisztencia (IR), mégsem tekinthető divatbetegségnek, sőt, inkább népbetegségről beszélhetünk Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa szerint. Nagyon sok embert érint, vélhetően többet, mint ahány cukorbeteg lehet, az utóbbiak száma a milliós nagyságrendet közelíti. Ezért is kiemelkedően fontos az IR korai felismerése, diagnosztizálása.