Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Jót és rosszat is tud tenni a koleszterin

Szervezetünk minden sejtjében megtalálható nagyon fontos alkotó vegyület: a koleszterin, amely részt vesz bizonyos hormonok, az epesavak és a D-vitamin szintézisében is. Dr. Voloncs Bernadett, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus főorvosa nyilatkozott a témával kapcsolatban.

Kopásos eredetű gerincbetegségek kezelése

A kopásos eredetű vagy más néven degeneratív gerincbetegségek második helyet foglalnak el a táppénzes napok számát tekintve hazánkban. Dr. Erbszt András ortopéd szakorvos, gerincsebész, a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa ismerteti a kezelési lehetőségeket.

Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. Az éves szűrővizsgálatok segítségével az időben felismert és eltávolított rosszindulatú elváltozások nagyon jól gyógyíthatóak, ezzel szemben a későn felismert esetekben akár áttétképződésig is juthat a kialakult rosszindulatú folyamat. A bőrrák megelőzéssel kapcsolatos praktikus tanácsokat Dr. PhD Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza foglalja össze.

Hüvelyszárazság: megnehezíti a párkapcsolatot, de van megoldás

A hüvelyszárazság nem betegség, hanem leggyakrabban a menopauzával együtt járó természetes folyamat része, a kellemetlen tüneteket azonban érdemes orvosolni. Hüvelyszárazságot okozhat valamilyen betegség is, ezért nem árt tisztázni: természetes folyamatról, vagy betegség okozta tünetről van-e szó. Mindenesetre fontos leszögezni: van megoldás a panaszokra. A témáról Dr. Balogh Illés Gyula, a Dr. Rose Magánkórház endokrinológus, nőgyógyásza beszél tabuk nélkül.

A mellrákszűrés vizsgálati módszerei

Hazánkban a 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. A Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést végzünk: Mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében.

A szemszárazság nem csak az idősebbeket érintheti

Míg korábban idősebb korhoz volt köthető a szemszárazság, manapság egyre gyakrabban fordul elő, és egyre fiatalabbaknál jelentkezik a szemszárazság. Kellemetlen tünetekkel jár: mintha valami belement volna valami a szemünkbe, nehéznek érezzük a szemhéjunkat, a szemünket pedig fáradtnak. Sokszor égő érzés és homályos látás is kíséri a tüneteket.

Viszketés, égő fájdalom, hólyagok – tudnivalók a bőrallergiáról

Védőrétegként óvja szervezetünket az ártalmas környezeti hatásoktól bőrünk, amelyet tekinthetünk legnagyobb szervünknek. Az egyre szaporodó, irritációt okozó anyagok allergiát okozhatnak bőrünkön is. A bőrallergia okairól, tüneteiről és terápiájáról kérdeztük Prof. Dr. Baló József Mátyás bőrgyógyász, allergológust, klinikai immunológust, laboratóriumi szakorvost, a Dr. Rose Magánkórház orvosát.

A rekonstruktív sebészet és az esztétikai sebészet kapcsolata

Érdeklődésének középpontjában a laparoszkópos sebészet és a mikrosebészet áll melyekkel kapcsolatban több nemzetközi és hazai továbbképző tanfolyamon és sebészeti kurzuson vett részt. Kiemelt területe a rekonstruktív sebészet, azon belül is az onkoplasztika, aminek köszönhetően a daganatos betegek esetében egy időben nyílik lehetőség a daganat eltávolítására és az érintett terület helyreállítására. Dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebészt kérdeztük pályájának alakulásáról.