Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Post-COVID tünetek

2021 októberéig több mint 800 000 koronavírus fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Mára már mindannyiunk környezetében vannak a betegségen átesett családtagok, ismerősök, közülük pedig sajnos sokan tapasztalnak hónapokkal a betegség lezajlását követően is elhúzódó, Post-COVID tüneteket. Dr. Kiss-Dala Noémit, a Dr. Rose Magánkórház infektológusát kérdeztük a leggyakrabban előforduló, tartósan fennálló tünetekről és ezek gyógyításáról.

Hasplasztikai beavatkozás a várandósságot követően

A terhesség során meggyengült kötőszövet és a fogyás után megereszkedett bőr nem mindig regenerálódik, nagyban befolyásolják az alkati tulajdonságok és az életkor is. A lógó has nemcsak esztétikai értelemben okozhat frusztrációt, de kényelmetlenné teheti a sporttevékenységet is, megnehezítheti az öltözködést és önértékelési problémákat is okozhat. A hasplasztika lehetőséget nyújt a megereszkedett bőr és a felesleges zsírszövet eltávolítására, segítségével megszűnik a bőr lógása, a has ismét feszes és lapos lesz.

Ne féljünk a mammográfiától!

A mammográfia 1930-as évekbeli megjelenése óta gyors fejlődésen ment keresztül a diagnosztika ezen területe. Miközben egyre nyíltabban és egyre többet beszélünk a prevenció fontosságáról, még mindig sokan tartanak a vizsgálattól. A legújabb eszközfejlesztéseknek köszönhetően a vizsgálatok mára már sokkal gyorsabbak, pontosabbak és lényegesen kényelmesebbek, mint a korábbi években. Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház radiológusa Dr. Fülöp Rita beszél a modern mammográfiáról.

A mammográfiai vizsgálat megmentheti az életét!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak. Mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szám csökkenjen és a következő áldozat ne családunkból és ismerőseink közül kerüljön ki.

Három Hangody a Dr. Rose Magánkórházban

Prof. Dr. Hangody László édesapja általános sebész volt, három fia közül ketten; Dr. Hangody László Rudolf és Dr. Hangody György Márk ortopéd sebészek lettek. Sok orvos családban öröklődik a hivatás, de az mindenképpen ritkaság, hogy a műtétek egy részét apa és két fia együtt végezzék. A Dr. Rose Magánkórházban minden adott ahhoz, hogy a legmodernebb műtéti technikákat alkalmazva végezzék az ortopédiai műtéteket és a kutatás-innovációval kapcsolatos munkát. Professzor urat és fiait kérdeztük családról, sportról, szakmáról, tudományos munkáról és az ortopédia jövőjéről.

Endoszkópos bariátriai kezelés (ballonterápia)

Európában és hazánkban is egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent az elhízás. Az elmúlt évtizedben megháromszorozódott a túlsúlyos emberek száma, ha a tendencia tovább folytatódik, a kontinens népességének 20%-át fogja érinteni a túlsúlyosság. A fogyni szándékozók előtt számtalan lehetőség áll, az egyik ilyen jól alkalmazható, minimális invazív endoszkópos beavatkozással járó megoldás a gyomorballon terápia. A gyomorballon terápia tudományos hátterét Dr. Fuszek Péter a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusa foglalja össze.

Pollenallergia – miért fontos a kivizsgálás?

A parlagfű szezon érkeztével, az arra érzékenyek nehéz hetek elé néznek, ha nem készültek fel időben a nyár második felében menetrendszerűen érkező tünetekre. Szakértőnkkel, Dr. Krasznai Magdolnával a Dr. Rose Magánkórház allergológus szakorvosával a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a teszteléssel, gyógyszeres kezeléssel, immunterápiával kapcsolatban.

Tabuk nélkül az intim lézerről

Az inkontinencia mellett számos más problémára is megoldást nyújt az intim lézeres kezelés, segítségével akár elkerülhetünk műtéti beavatkozást, javíthatjuk életminőségünket. Az érintett korosztály szélesebb, mint gondolnánk. Az inkontinencia és a hormonális változás okozta kellemetlenségekre is hosszan tartó megoldást nyújthat az intim lézeres kezelés. Dr. Balogh Illés a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyásza válaszol a sokunkat érintő kérdésekre.

Kellemetlen tünetek – húgyúti fertőzés

Hiába kutatjuk az angol szótárban a felfázás szó szerinti megfelelőjét, nem fogjuk megtalálni. A mindennapi szóhasználatban gyakran elhangzó felfázás kifejezés helyett a hólyaghurut, vagy az alsó húgyúti fertőzés a helytálló. A Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa, Dr. Varga József válaszol a sok nőt érintő tünetekkel kapcsolatos kérdésekre.