Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Kellemetlen tünetek – húgyúti fertőzés

Hiába kutatjuk az angol szótárban a felfázás szó szerinti megfelelőjét, nem fogjuk megtalálni. A mindennapi szóhasználatban gyakran elhangzó felfázás kifejezés helyett a hólyaghurut, vagy az alsó húgyúti fertőzés a helytálló. A Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa, Dr. Varga József válaszol a sok nőt érintő tünetekkel kapcsolatos kérdésekre.

Menedzserszűrések nem csak menedzsereknek

A menedzserszűrést először a multinacionális cégek ajánlották vezető beosztású munkatársaiknak, hogy a nagy terhelésnek, stressznek kitett dolgozók egészségét szűrővizsgálatokkal biztosítsák. Napjainkban a betegségmegelőzés egyik legfontosabb része, az évenkénti átfogó szűrővizsgálat, amely bármilyen munkakörben és élethelyzetben javasolt. Dr. habil. Lelbach Ádám a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, gasztroenterológusa szerint az egészséges táplálkozás mellett, a fizikailag aktív életmód és a betegségek szűrése, korai felismerése a hosszú élet egyik titka.

Napozzunk okosan!

Ismét itt a nyár, a szabadság, strandolás, napozás felhőtlen időszaka. Készüljünk fel a nyárra úgy, hogy bőrünk ne szerezzen maradandó emlékeket. Miközben élvezzük a nyarat és a különböző kültéri aktivitásokat, muszáj védenünk bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Az amerikai Mayo Klinika kutatása szerint az USA-ban a bőrrák a leggyakrabban előforduló ráktípus, évente több mint 2 millió esetet diagnosztizálnak, minden 5. amerikai élete során bőrrák lakul ki. Sajnos ezek az arányok a világ többi országában is hasonlóak. A megelőzés lépéseit Dr. PhD Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza foglalja össze.

Mikor segíthet a pszichiáter?

Szerző: Dr. Lakatos László, pszichiáter

Egyre többen érdeklődnek a pszicho kezdetű témák iránt, de néha ma is összekeveredik a közgondolkodásban, hogy mivel is foglalkozik a pszichiáter, mi a különbség pszichológus és pszichiáter között. Az alapképzésben van a fő különbség, mert pszichológus végzettséget a tudományegyetemek bölcsészkarán lehet szerezni, pszichiáter végzettséget pedig az általános orvostudományi képzést követő szakvizsgaként szerezheti meg egy orvos. A pszichológusok egy része klinikai szakpszichológusi szakvizsgát szerez, és ők ezt követően pszichoterapeuta képzésben is részt vehetnek, amivel valamilyen pszichoterápiás módszert sajátítanak el.

Kötelező és ajánlott védőoltások gyerekeknek

Az első védőoltás szabadalma Edward Jenner angol sebészhez kötődik, aki egy véletlen folytán fordult az oltóanyaggal való kísérletezés felé, melynek eredménye az 1798-ban általa feltalált himlő elleni védőoltás lett. Az első kötelező, himlő elleni védőoltást 1876-ban vezették be Magyarországon. 1967-ben megközelítőleg még 10 millió embert fertőzött meg a betegség, majd az ezt követő vakcinázási akció eredménye, hogy a himlő mára már világszerte felszámolt fertőző betegségnek számít.

Az epikután vizsgálatról

A beteg és az allergológus közös feladata azoknak a tényezőknek az azonosítása, amelyek a beteg (feltehetőleg, valószínűleg vagy akár biztosan) allergiás eredetű panaszait kiváltják, emellett azoknak a szituációknak a felderítése is, amelyekben a kontaktus létre jön. A pontos meghatározást nehezíti, hogy allergiát kiváltó anyagaink nagy része több összetevőből áll és ritka eset az, mikor minden összetevőről pontos információk állnak rendelkezésre. Az epikután vizsgálattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa foglalja össze.

Mellrákszűrés a Dr. Rose Magánkórházban

Hazánkban az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos betegsége, a mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A rendszeres szűrővizsgálatnak kiemelt szerepe van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. A mellrák szűréssel kapcsolatos legfontosabb információkat Dr. Németh Ildikó Radiológia részlegvezető főorvos foglalja össze.

Radiológiai vizsgálatok várandósság idején

A várandós időszakban is előfordul, hogy radiológiai vizsgálatra van szüksége a kismamának. Minden betegségnek, elváltozásnak megvan a maga adekvát diagnosztikai módszere, ezért a vizsgálatok megválasztását minden esetben bízzuk a radiológus szakorvosra. A különböző képalkotó vizsgálatok megalapozott indokkal, szakorvosi javaslatra történjenek, a részleteket dr. Németh Ildikó radiológus szakorvostól tudhatjuk meg.

Pollenallergiás megbetegedések kezelése a koronavírus járvány alatt

Hazánk éghajlati és földrajzi viszonyai alapján három fő pollenszezont különíthetünk el, amely időjárástól függően február végétől október végéig terjednek. A korán virágzó fák szezonja után a fűfélék pollenje uralkodik a légtérben, az arra érzékenyekben megkezdődtek a panaszok. A koronavírus járvánnyal egy időben zajló pollenallergiával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Ph.D. Krasznai Magdolna, a Dr. Rose Magánkórház fül-orr-gégész, allergológus szakorvosa válaszol.