Allergológia

Az allergia az immunrendszerünk túlzott reakciója a környezetünkben lévő, egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben. Az immunrendszer túlzott és kóros működése allergiás megbetegedésekhez vezet. A reakció attól függően, hogy milyen szervrendszert érint, okozhat légúti (alsó-,felső-), bőrgyógyászati illetve gyomor- és bélrendszeri tüneteket. 

A FELSŐ LÉGÚTI ALLERGIA, AZ ALLERGIÁS RHINITIS 

Az allergiás rhinitis a gyermekek és fiatal felnőttek megbetegedése, de az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk vele idősebb életkorban is. Az allergiás rhinitis az allergének típusa alapján lehet szezonális, ilyenkor a korán virágzó fák, füvek és gyomnövények váltják ki a tüneteket, az egész évben jelentkező panaszokat leggyakrabban a házipor, az állati szőrök, penészgombák okozhatják.

MIKOR AJÁNLOTT ALLERGIAVIZSGÁLATRA JELENTKEZNI? 

Allergiás rhinitis jellegzetes tünetei a kétoldali vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orr, torok- és szemviszketés, valamint a könnyezés.

A tünetek súlyossága alapján attól függően, hogy mennyire zavarják a napi aktivitást, a munkát, tanulást, alvást, sportolást az allergiás rhinitis lehet enyhe, közepes és súlyos fokú.

Asztmára utaló tünetek köhögés és nehézlégzés esetén pulmonológiai vizsgálat feltétlenül javasolt. Az allergiás nátha, az esetek egyharmadában asztmával, míg az allergiás asztma kétharmadában allergiás rhinitissel kombinálódik.

Jellegzetes tünetek esetében gondoljunk allergiás rhinitisre, főként, ha a családban allergiás megbetegedés ismert. Fontos a megfelelő kivizsgálás és a korszerű kezelés. A kivizsgálás része a gondos anamnesis felvétel, a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat és az allegológiai kivizsgálás.

Mi történik az allergiavizsgálat alatt? 

  • Az allergiavizsgálat prick bőrteszt és vagy szérum sepcifikus IgE meghatározásával történik.
  • A prick-teszt az első vonalbeli diagnosztikus módszer. A bőrpróba a légúti allergiában szenvedő betegek bőrében lévő specifikus IgE ellenanyag kimutatására szolgál. A leggyakoribb allergének tisztított, hígított kivonatának 1-1 cseppjét az alkar hajlító oldalára csöpögtetjük a pozitív kontroll (hisztamin) és negatív kontroll (fiziológiás sóoldat) felhelyezése mellett. A bőrt a cseppeken keresztül lándzsával megkarcoljuk, majd 15-20 perc múlva értékeljük a reakciót. Pozitív esetben viszkető, piros udvarral körülvett ödémás duzzanat alakul ki. A bőrpróbát lehetőleg tünetmentes állapotban végezzük el. Nem végzünk prick tesztet: akut betegségben, lázas infekció esetén, súlyos asztmás állapotban, terhességben, szoptatás alatt, kiterjedt bőrgyógyászati elváltozások (ekcéma, psoriasis), bizonyos gyógyszerek (antihisztamin, szisztémás szteroid, antidepresszánsok, trankvillánsok) tartós szedése esetében.
  • Szérum specifikus IgE meghatározása javasolt, ha a bőrpróba a fenti okok valamelyike miatt nem végezhető el, kisgyermek és idős korban, illetve, ha ellentmondás van a klinikai kép és a prick teszt eredménye között. Kötelező elvégezni a specifikus immunterápia bevezetése előtt. A specifikus IgE vizsgálat biztonságos, precíz, nem függ a bőr reakciójától illetve gyógyszerszedéstől.
  • A két vizsgálati módszer azonos értékű.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA? 

Első konzultációra kérjük, hozza el a korábbi szakorvosi leleteit. A prick-tesztet tünetmentes időszakban, antihisztamin (AH) szedése nélkül végezzük. Amennyiben a beteg antihisztamint szed, azt a vizsgálat előtt 3 nappal korábban fejezze be. A szérum specifikus IgE vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni és az eredményt az antihisztamin szedése nem befolyásolja.

Mi a teendő az egyéb allergiás megbetegedések esetén? 

ÉTELALLERGIA ÉS ÉTELINTOLERANCIA 

A valódi IgE medialt reakciók tünetei az ételek elfogyasztása után perceken és egy órán belül alakulnak ki a tünetek - urticaria, angioödéma, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, rhinitis, bronchitis, bronchospasmus - lehetnek.

IgE mediált reakció az orális allergia szindróma (OAS) is. Ilyenkor egy előzetesen pollenérzékeny betegnél keresztreakció zajlik le, melyet bizonyos gyümölcs/zöldség/fűszer allergén vált ki a száj körüli régióban.

Nem IgE mediált étellel kapcsolatos reakciók többféle mechanizmussal jöhetnek létre. Felnőtt korban az ételintolerancia-reakciók (laktóz, hisztamin, egyéb biogén aminok, adalékanyagok) igen gyakoriak, ezeket nagyon sokféle pathomechanizmus (enzimműködési hibák, aciditáseltérések, gyomor-bél nyálkahártya gyulladásos folyamatai) alapozhatják meg, válthatják ki, vagy erősíthetik fel.

Ételallergia, ételintolerancia panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológus vagy belgyógyász szakorvosaihoz.

Bőrallergia 

A bőrtünetek közül a gyorsan kialakuló urticaria, angioödéma, illetve atópiás dermatitis fellángolása, vagy az OAS jeleként fellépő-ajak, nyelv panaszok jöhetnek szóba. Bőrallergiás panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászaihoz.

MIÉRT DÖNTSÖN A DR. ROSE MAGÁNKÓRHÁZ MELLETT? 

      Felkészült szakorvosok, modern diagnosztikai eszközök. Allergológiai szakrendelésünkön célunk a betegek átfogó ellátása, a legmagasabb szintű kezelések biztosítása.

      Személyre szabott ellátás. Minden egyes páciensünkkel alaposan átbeszéljük a panaszait, figyelünk a kórtörténetükre és a szükségleteikre. Ezáltal átfogó képet kapunk az egészségi állapotukról és az esetleges kockázati tényezőkről, ami alapján az egyéni betegigényeknek megfelelő terápiás tervet alakítunk ki.

      Empatikus, emberközpontú hozzáállás. Allergológiai szakrendelésünkön mindvégig szem előtt tartjuk pácienseink kényelmét és bizalmát. Munkatársaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellemes és biztonságos környezetet teremtsenek, ahol a betegek nyugodtan megoszthatják panaszaikat, és feltehetik kérdéseiket.

Allergiás panaszokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.