Allergológia

Elsősorban az állati, növényi fehérje fragmentumok vagy allergének hatására immunrendszerünk károsodhat, ilyenkor alakul ki az immunrendszer túlzott és kóros működése, amely allergiás megbetegedésekhez vezet. A reakció attól függően, hogy milyen szervrendszert érint, okozhat légúti, bőrgyógyászati illetve gyomor- bélrendszeri tüneteket. Allergológiai szakrendelésünkön ezen betegségcsoportok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk.

A felső légúti allergia, az allergiás rhinitis

Gyermekek és fiatal felnőttek megbetegedése, de az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk vele a idősebb életkorban is. Az allergiás rhinitis lehet szezonális, ilyenkor korán virágzó fák, füvek és gyomnövények váltják ki a tüneteket, az egész évben jelentkező panaszokat házipor, állati szőrök, penészgombák okozhatják.

Mikor forduljunk allergológushoz? Mikor gondoljunk rá?

  • Kétoldali vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orr, torok- és szemviszketés, könnyezés
  • Köhögés, nehézlégzés
  • Tartós, rendszeresen visszatérő orrdugulás
  • Allergiás rhinitis kivizsgálása
  • Az allergológiai vizsgálat része a gondos anamnézis felvétele. A rhinitis típusától és súlyosságától függően fül-orr-gégészeti szakvizsgálat ajánlott.  Az allergiás nátha, az esetek egyharmadában asztmával, míg az allergiás asztma kétharmadában allergiás rhinitissel kombinálódik.
  • A prick-teszt az első vonalbeli diagnosztikus módszer. A bőrpróba a légúti allergiában szenvedő betegek bőrében lévő specifikus IgE ellenagyag kimutatására szolgál. A leggyakoribb allergének tisztított, hígított kivonatának 1-1 cseppjét az alkar hajlító oldalára csöpögtetjük a pozitív kontroll (hisztamin) és negatív kontroll (fiziológiás sóoldat) felhelyezése mellett. A bőrt a cseppeken keresztül lándzsával megkarcoljuk, majd 15-20 perc múlva értékeljük a reakciót.  A bőrpróbát lehetőleg tünetmentes állapotban végezzük el.  Nem végzünk prick tesztet: akut betegségben, lázas infekció esetén, súlyos asztmás állapotban, terhesség, szoptatás alatt, kiterjedt bőrgyógyászati elváltozások (ekcéma, psoriasis), bizonyos gyógyszerek  (antihisztamin, szisztémás szteroid, antidepresszánsok, trankvillánsok) tartós szedése esetében.
  • Szérum specifikus IgE meghatározása javasolt, ha a bőrpróba a fenti okok valamelyike miatt nem végezhető el, fiatal gyermekkorban, ha az allergén súlyos reakciót vált ki, vagy ellentmondás van a klinikai kép és a prick teszt eredménye között. Kötelező elvégezni a specifikus immunterápia előtt. A specifikus IgE vizsgálat biztonságos, precíz, nem függ a bőr reakciójától illetve gyógyszerszedéstől.
  • A két vizsgálati módszer azonos értékű! Nehézlégzés, köhögés tünete miatt társszakmák konziliuma- pulmonológia, gastroenetrológia is szóba jöhet.                                                                                     

Ételallergia és étel intolerancia

Ételekkel kapcsolatos panaszok esetében fontos a nagyon alaposan felvett anamnézis.

A valódi IgE medialt reakciók tünetei az ételek elfogyasztása után perceken és egy órán belül alakulnak ki a tünetek - urticaria, angioödéma, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, rhinitis, bronchitis, bronchospasmus - lehetnek.

IgE mediált reakció az orális allergia szindróma (OAS) is. Ilyenkor egy előzetesen pollenérzékeny betegnél keresztreakció zajlik le, melyet bizonyos gyümölcs/zöldség/fűszer allergén vált ki a száj körüli régióban.

Nem IgE mediált étellel kapcsolatos reakciók többféle mechanizmussal jöhetnek létre, felnőtt korban az ételintolerancia-reakciók (laktóz, hisztamin, egyéb biogén aminok, adalékanyagok) igen gyakoriak, ezeket nagyon sokféle pathomechanizmus (enzimműködési hibák, aciditáseltérések, gyomor-bél nyálkahártya gyulladásos folyamatai) alapozhatják meg, válthatják ki, vagy erősíthetik fel.

Mikor forduljunk szakorvoshoz?

Bőrtünetek közül a gyorsan kialakuló urticaria, angioödéma, illetve atópiás dermatitis fellángolása, vagy az OAS jeleként fellépő-ajak, nyelv panaszok típusosak lehetnek.
Amennyiben a kórtörténet és a tünetek alapján IgE mediált folyamat felmerül, a mindennapi gyakorlatban szérum specifikus IgE meghatározása vagy prick teszt elvégzése indokolt.
Az allergológus szakorvos a  vizsgálat alapján javasolhatja a gastroenterológiai, bőrgyógyászati konziliumot.
Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Első konzultációra kérjük hozza el a korábbi szakorvosi leleteit. A prick tesztet tünetmentes időszakban, antihisztamin (AH) szedése nélkül végezzük. Amennyiben a beteg AH szed, azt a vizsgálat előtt 3 nappal korábban fejezze be. A szérumspecifikus IgE vizsgálathoz nem kell éhgyomor és az eredményt az  AH szedése nem befolyásolja. Emésztőszervi és bőrgyógyászati panaszoknál javasoljuk az ételnapló vezetését.