A Dr. Rose Magánkórház orvosainak nyári ajánlásai

2024. július 2.

A forróság, az erős napfény, a fokozódó pollenterhelés miatt a nyár extra megterhelést jelent szervezetünkre. Kis odafigyeléssel megelőzhetőek és enyhíthetőek a nyári időszak hatásai. A Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász, fül-orr-gégész, kardiológus és urológus szakorvosainak javaslatait foglaltuk össze.

Napozás

TARTSUK BE A NAPOZÁS SZABÁLYAIT

Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász

Figyeljünk bőrünk és szemünk védelmére nyaralás alatt is. Déli órákban - amikor az UV terhelés a legerősebb - vonuljunk árnyékba, tartsuk a mediterrán országokban már jól bevált sziesztát.

Használjuk fényvédő krémeket, legalább 30-as faktorszámút (SPF30), gyermekek bőrét azonban 50-es krémmel védjük. Figyeljünk arra, hogy hatásuk strandoláskor, sportoláskor a verejtékezés, bőrázás miatt gyorsan csökkenthet, ezért kétóránként ismételjük a krémezést.  Városnézés, túrázás alkalmával fényvédelmet biztosít az UV szűrős, vagy jól fedő len, pamut ruha is. A fejbőr, szem védelmére is figyeljünk kalap, napszemüveg viselésével. Érzékeny, világos bőrű személyeknek, gyermekeknek, azoknak, akik munkájuk vagy életmódjuk miatt sokat tartózkodnak a szabadban, valamint akiknek az immunrendszerük gyengült egy alapbetegség miatt, különösen fontos a napozás szabályainak betartása.

GYEREKEK FÉNYVÉDELME

Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász

Kicsi gyerekeknél, újszülötteknél lehetőség szerint kerüljük a direkt napfényt, érdemesebb árnyékban tartani a piciket. Fontos az is, hogy a fejüket egy kis kalappal, a szemüket esetleg napszemüveggel védjük, ha kivisszük őket mégis a napra, félárnyékba. Ahogy a felnőtteknél, úgy a kicsiknél is el kell kezdeni bőr napfényhez szoktatását. Ugyanis nem a naptól kell védenünk magunkat és a naptól kell félnünk, hanem a napégésektől – hangsúlyozza Dr. Csitos Ágnes.

Ha az UV-index 5-ös vagy afölötti tartományba esik, akkor napos időben már szükséges fényvédő krémet is használni. Ezek közül pedig nyilván olyat kell választani, ami legalább 30-as, 50-es faktorszámú, ugyanis ezek szűrik ki kellőképpen az UVB-fénysugarakat, és emiatt megfelelően erős védelmet biztosítanak a bőr számára – ajánlja a bőrgyógyász. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a speciális krémeket 2-3 óránként újra és újra rá kell kenni a bőrre megfelelő mennyiségben. 

Egy újszülöttnél, egy egész kicsi gyereknél jobb a fizikai szűrős fényvédő krémet alkalmazni, ami azt jelenti, hogy ténylegesen lemázoljuk a bőrt, és maga a fizikai szűrő veri vissza a napfény sugarait. Azért érdemes erre figyelni, mert a kémiai szűrőknek lehet allergizáló hatása, a fizikai szűrőknél nincs ilyen tapasztalat, ezek stabilabbak, és ezért biztosan megadják a fényvédelmet. Sajnos használatuk kellemetlenebb, mert jobban ragad, jobban tapad, valóban lemázolja a bőrt – teszi hozzá. 

A POLLENALLERGIA TÜNETEINEK MEGJELENÉSE ELŐTT KEZDJÜK MEG A MEGFELELŐ GYÓGYSZEREK HASZNÁLATÁT

Dr. Krasznai Magdolna fül-orr-gégész, allergológus

A pollenszezon érkeztével az arra érzékenyek nehéz hetek elé néznek, ha nem készültek fel időben a nyár második felében menetrendszerűen érkező tünetekre. Figyeljük a pollenjelentést, lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban, tervezzük a nyaralásunkat ennek megfelelően. Viseljünk maszkot, szemüveget, használjunk pollenszűrőt, mossunk rendszeresen hajat, orrot, arcot! Megfelelő étkezéssel elkerülhetjük a keresztreakciókat. Pollenallergiánk tünetei (vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés) megjelenése előtt kezdjük meg a megfelelő gyógyszerek használatát. Orrdugulás hátterében számos betegség állhat, emiatt mindenféleképpen szakorvosi, fül-orr-gégészeti kivizsgálás ajánlott. Orrdugulás a többi tünettel együtt szezonális pollenallergia esetében is jelentkezhet, de perenniális, azaz egész évben panaszt okozó háziporatka, állati szőrök esetében gyakran az orrdugulás a fő tünet. A pollenallergia hatékony kezelése érdekében töltsük le a MASK-airt!

RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK A VÉRNYOMÁST ÉS A PULZUST

Dr. Solymos Mónika kardiológus

A tartós hőség az egészséges szervezetet megterheli, a szívbetegeknek pedig még nagyobb kihívást jelent az alkalmazkodás.

Jól beállított vérnyomás esetén is előfordulhat, hogy a nagy meleg okozta értágulás, fokozott izzadás és elektrolit vesztés jelentős vérnyomásingadozást eredményez, emiatt szükséges lehet a gyógyszeres terápia módosítása, kezelőorvos előírása alapján. Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és kerüljük a szervezetet túlzottan igénybe vevő fizikai tevékenységeket. Rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomást és a pulzust! Kóros értékek vagy panaszok - rossz közérzet, szédülés, gyengeség, fejfájás, mellkasi panaszok, nehézlégzés, lábdagadás - esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Legyünk tehát óvatosabbak, tartsuk be a szabályokat, fokozottan monitorozzuk magunkat és panasz esetén időben forduljunk orvoshoz!

FOGYASSZUNK KELLŐ MENNYISÉGŰ FOLYADÉKOT

Dr. Málik Viktor urológus

Nyáron különösen fontos ügyelnünk arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. A legjobb, ha ez a folyadék hideg, cukor- és koffeinmentes. Testünk hidratáltságát a legegyszerűbben a vizelet színének figyelésével ellenőrizhetjük: ha a vizelet áttetsző, akkor megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk. Meleg időben ez akár napi 3-4 liter is lehet. Vesekövességben vagy visszatérő fertőzésekben szenvedőknek különösen fontos a fokozott folyadékbevitel, mivel ebben az időszakban gyakrabban jelentkezhetnek a tüneteik.

Nyáron a húgyhólyaghurut előfordulása is gyakoribb. Strandokon és vízparton különösen figyeljünk a megfelelő hidratálásra, és alkoholfogyasztás esetén is igyunk sok vizet! Nőknek fontos, hogy hosszabb vízben tartózkodás után alaposan törölközzenek meg és cseréljenek fürdőruhát, hogy elkerüljék a felfázást.

Ha vizelési panaszok jelentkeznek – például fájdalmas vagy véres vizelet, hirtelen vizelési ingerek, alhasi fájdalom vagy bűzös vizelet –, forduljunk orvoshoz. Érdemes vizeletvizsgálatot végezni, és szükség esetén minél hamarabb elkezdeni a kezelést.

USZODASZEMÖLCS: NE HAGYJUK KEZELETLENÜL

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász

Gyakori főleg a gyerekeknél jelentkező uszodaszemölcs, ami egy színes gombostűfejhez hasonlít, amit vagy észrevesz a szülő, vagy nem. Jellemző módon, ha észre is veszik ezeket a kinövéseket, általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget ezeknek, mindaddig, amíg nem szaporodnak el annyira, hogy már orvoshoz kell fordulni.

A vírusos szemölcsök fertőzőek, ezért mielőbb meg kell szabadulni tőlük. Nem csak az érintett van veszélyben a továbbterjedés veszélye miatt, hanem a környezetét is megfertőzheti. 

A legfontosabb, hogy a beteg az otthoni kezelés megkezdése előtt forduljon szakorvoshoz, aki pontos diagnózist tud adni, ami után a kezelés meghatározása is sokkal könnyebb. Ha a beteg pontosan betartja az orvosi útmutatást, a szemölcsöknek nyoma sem marad – zárja le Dr. Nagy Katalin.