Arcplasztika

Az évek múlásával az arcon megjelennek az öregedés jelei. Van, akinek a bőrén ráncok alakulnak ki, másnál az arc kontúrjai ereszkednek meg, vagy éppen a bőr alatti zsírszövet mennyisége csökken le látványosan. Mivel az öregedés okozta elváltozások egy idő után már nem javíthatóak kozmetikai, kozmetológiai, valamint esztétikai kezelésekkel, csak a plasztikai sebész által elvégzett arcplasztikai beavatkozásokkal lehet korrigálni az arcizmok és a bőr ernyedtségét.

Mikor indokolt az arcplasztika?

Már a negyvenes évek elején is tapasztalható, hogy az arcbőr hátrébb húzható és ekkor tűnnek elő a korábbi, fiatalos, feszesebb arcvonások. Ha látványos a különbség, vagy a mély ráncok esztétikailag zavaróvá válnak, esetleg az öregedés jelei csökkentik az önbizalmat, önértékelést, érdemes plasztikai sebészhez fordulni, aki a felesleges bőr eltávolításával és az arc izmainak helyreállításával feszesebbé teszi az arcvonásokat. A hegek miatt nem kell aggódni, hiszen azok teljesen rejtve maradnak. Az arcplasztika eredménye hosszan tart, de tartóssága egyéni adottságoktól függ.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk a személyes konzultáció során megvizsgálja önt, valamint megismerteti az alkalmazható technikákkal, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha az arcplasztikai műtét mellett dönt. Arról is tájékoztatja, hogy milyen korrekciókat javasol az ön számára, hiszen többféle arcplasztikai beavatkozás létezik. Egyénenként változó, hogy pontosan melyik módszerre van szükség, az függ a bőr szerkezetétől és állapotától, az ön életkorától és a megoldandó problémától is. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így az arcplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat is, illetve szükség esetén az egyéb vizsgálatokat (pl. EKG és röntgen) is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket az arcplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet az arcplasztikai műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják. 

Mi történik a műtét alatt?

Mivel az arcplasztikai műtét választott technikája függ a páciens életkorától, bőrének állapotától, ráncai mélységétől, általánosságban azt mondhatjuk, hogy 35-55 év között a köznyelven csak „kis arcfelvarrásnak” nevezett, a középső arcfélre vonatkoztatott korrekciót szoktuk alkalmazni (MACS Lift arcplasztika), 55 éves kor felett pedig valószínűleg már teljes arc- és nyakplasztikára is szükség lesz. A MACS Lift során a plasztikai sebész a fül előtt és a halántéktájon ejti meg a metszéseket, majd korrigálja a lecsúszott lágyrészeket, hozzájuk igazítva a megereszkedett mimikai izmokat is.
Ha teljes arcplasztikáról van szó, nem csak a fül előtt, de mögötte, valamint oldalt, a hajas fejbőrben is történik bemetszés. Ezután történik meg a középső arcfél izmainak visszahelyezése és rögzítése, majd a bőrfelesleg kimetszése. Ez a plasztikai műtét kombinálható szemhéjplasztikával és ráncfeltöltéssel is. Az altatásban végzett beavatkozás – teljes arcplasztika esetében – minimum 3, ha szemhéjplasztikával kell kombinálni, 4 órát vesz igénybe. Plasztikai sebészünk mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségektől.

Gyógyulás, regenerálódás

Az arcplasztikai műtét után önnek egy napot kell eltöltenie Magánkórházunkban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet. A speciális rögzítő kötést a következő hét napban kell majd viselnie. Az első két hétben fontos kerülnie minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan az arcplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.