Gyermekkardiológia

Az újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban előforduló szívbetegségek leginkább veleszületettek, de lehetnek szerzettek is. A veleszületett fejlődési rendellenességek klinikai megjelenése és lefolyása a betegség típusától függően igen változatos lehet. Az eltérések nagy része enyhe, ami spontán vagy gyógyszeres kezelés mellett gyógyul, ugyanakkor lehetnek igen súlyos, ijesztő tünetekkel jelentkező, az élet első napjaiban sürgős szívműtétet vagy szívkatéteres beavatkozást igénylő állapotok is.

Mikor, milyen egyéb panaszokkal érdemes gyermek kardiológushoz fordulni?

  • Gyermekkorban a fentieken túl szerzett szívbetegségek is kialakulhatnak, pl. gyulladásos betegségek (szívburok, szívbelhártya, szívizom), valamint szívritmuszavarok.
  • Elhízás és a túlsúly miatti magas vérnyomás betegség is egyre több gyermek esetében kimutatható, mely akár gyógyszeres kezelést is igényel.
  • Bizonyos rendszer betegségek részeként is érintett lehet a szív- és a keringési rendszer pl. autoimmun kórképekben (rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus) ill. Kawasaki betegségben, ahol a szívizomzat és a szívburok gyulladása mellett a koszorúereken is kialakulhatnak maradandó elváltozások, amelyek az alapbetegség kimenetelét befolyásolják.

Mi történik a kardiológiai vizsgálat alatt?

Fontos a tünetek időben való felismerése és a korai diagnózis. Az időben megkezdett gyógyszeres vagy egyéb (katéteres vagy műtéti) kezelés javítja az életkilátásokat, de életmentő is lehet.

A Dr. Rose Magánkórházban tapasztalt szakorvosok végzik a szívultrahang vizsgálatokat, emellett a legkorszerűbb laboratóriumi, EKG és képalkotó diagnosztikai módszerek is rendelkezésre állnak a pontos diagnózis megállapítása és a megfelelő kezelések megválasztása érdekében.

Hogyan érkezzenek a vizsgálatra?

Kérjük, hozzák magukkal gyermekeik korábbi orvosi leleteit.