Proktológia

A proktológia a béltraktus utolsó 20 cm-ével, a végbéllel foglalkozó tudomány. Betegségei közül leggyakoribb az aranyérbetegség, a végbélrepedés és a végbéltáji fájdalom. Ezen túl a proktológia betegségei közé tartoznak a jó-és rosszindulatú daganatok, polipok, vérrög okozta panaszok, végbéltáji bőrelváltozások, tályogok, sipolyok, fertőző nemi betegségek okozta tünetek, illetve a gyulladásos bélbetegségeknek (IBD) a béltraktus ezen szakaszán megnyilvánuló formái. A végbéltáji fájdalom hátterében gyakran a záróizom és kismedencei izomzat működési zavara áll.

Milyen panaszok esetén érdemes proktológushoz fordulni? 

Proktológiai vizsgálatot végbéltáji tünetek esetén és szűrővizsgálatként is ajánlott elvégeztetni. A következő panaszok esetén mindenképpen forduljon proktológushoz:

 • Az aranyerek stádiumuktól függően okozhatnak kezdetben fájdalommal nem járó, friss, csöpögő, végbéltáji vérzést, később kifordulva a végbélből váladékozást, viszketést, bőrirritációt. Végső stádiumban, kizáródva a végbélnyíláson keresztül tűrhetetlen fájdalommal járnak, mely azonnali műtéti beavatkozást igényel.
 • A végbéltáji berepedések székelés során fellépő éles, szúró, égő jellegű fájdalommal járnak, friss vérzéssel kísérve.
 • A záróizom illetve a kismedencei izomzat elégtelen működése, diszfunkciója során a székelést követően fellépő, sokszor egész nap fennálló, égő, nyomó, kisugárzó fájdalmak esetén.
 • A végbélből történő váladékozás hátterében megbújhatnak daganatok, gyulladásos vastagbél betegségek, polipok, de nem ritkán a szexuális úton terjedő nemi betegségek (STI) is okozhatnak ilyen jellegű tüneteket.
 • Hirtelen kialakuló, pár nap alatt többszörösére növekvő, feszítő, nyomó jellegű panaszokat okozó, végbéltáji duzzanat hátterében sokszor diagnosztizálhatunk tályogot, vérrögöt.

További panaszok, amelyek esetén szintén ajánlott proktológust felkeresni:

 • véres széklet,
 • hasmenés,
 • végbél környéki viszketés,
 • végbéltáji váladékozás, netán vérzés,
 • végbélfájdalom, duzzanat,
 • szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül,
 • idegentest érzése a végbéltájékon.

A proktológia esetében meglehetősen kényes, intim területet érintő betegségekről van szó, ezért elengedhetetlen hangsúlyozni a mielőbbi szakorvosi vizsgálat és a helyes diagnózis felállításának fontosságát, melyet követően egyénre szabott kezelést tudunk felállítani. Elhanyagolva ugyanis a végbéltáji betegségek előre nem látható szövődményeket, kellemetlenségeket tudnak okozni, nem beszélve az esetleges félelem, bizonytalanság okozta szorongásról, mely további megbetegedéseket okozhat.

Az alábbi esetekben tünet nélkül is fontos a proktológiai vizsgálat:

 • ismert családi érintettség van daganatos megbetegedések tekintetében,
 • HPV fertőzést követően, mely rákos folyamatokat indíthat el a végbél körül.

Végbélrák esetében minél előbb feltárásra kerül a betegség, annál nagyobb a gyógyulási esély.

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia? 

Aranyér 

Az aranyér a végbélnyílás belső és külső részén is kialakulhat. Lényegében egy értágulatról van szó, ami belső aranyér esetén többnyire fájdalommentes ugyan, de a székletürítésnél tapasztalható vérzés a meglétét jelezheti. A külső aranyér tünete lehet a székelés közben érzett viszketés, fájdalom, és olykor vérzés is. Az aranyeret okozhatja túlzott erőlködés, egészségtelen táplálkozás, súlygyarapodás, kötőszöveti gyengeségek, hormonális változások, mint például terhesség esetén.

Végbélsipoly (fistula) 

A végbél környékén jelentkező feszítő fájdalom, illetve az időnként megjelenő gennyes, véres váladékozás könnyen jelezheti végbélsipoly kialakulását. Kiválthatja gyulladás, idegentest okozta sérülés, perforáció, de Crohn-betegség, vagy tályog következménye is lehet. A sipoly nem más, mint a természetes testüregek kóros összeköttetése és ezek kivezetése a test felszínére.

Végbélrepedés (fissura) 

Végbélrepedés esetén a végbél nyálkahártyáján keletkezik repedés, mely égő, csípő, súlyosabb esetben pedig intenzív maró, görcsös fájdalommal is jelentkezhet. Emellett vérzés is kísérheti a fájdalmat. A végbélrepedés kialakulhat akár erős hasmenés következtében, de felfázás, gyulladás, székrekedés is okozhatja. Továbbá szülési trauma következményeként is jelentkezhet.

Milyen okai lehetnek a proktológiai megbetegedéseknek? 

Az alábbi okok hajlamosító tényezőként léphetnek fel a proktológiai megbetegedések mögött:

 • fizikai megerőltetés - nehéz fizikai munka, mely a hát-, valamint a hasizmot veszi leginkább igénybe,
 • székelési problémák - hasmenés, székrekedés,
 • túlsúly - az elhízás okozta nagyobb hasüregi nyomás miatt a végbélben található erek túlzott nyomásnak lehetnek kitéve,
 • hosszan tartó köhögés,
 • ülőmunka, mozgásszegény életmód,
 • egészségtelen táplálkozás - túlzott fűszeres, csípős ételek fogyasztása,
 • genetikai hajlam a kötőszöveti gyengeségre,
 • stressz,
 • terhesség.

Mi a proktológiai vizsgálat menete? 

A proktológiai vizsgálat a páciens kórelőzményének felvételével kezdődik: a szakorvos alaposan kikérdezi jelenlegi panaszairól, korábbi betegségeiről, esetleges sérüléseiről. Valamint a rendszeresen szedett gyógyszereiről, allergiájáról, a családban előforduló megbetegedésekről, illetve életviteléről.

Ezt követően a vizsgálat a páciens bal oldalfekvő helyzetében, hashoz felhúzott lábakkal történik kezdve első lépésben a végbéltájék megtekintésével. Ezt követi az ujjal történő betapintás, melyből egyrészt következtethetünk a végbélben elhelyezkedő kóros képletek, illetve fájdalom jelenlétére, másrészt a végbélzáró izom és a medencefenék izomzatának működésére is.

Mindezek után az anoscopnak nevezett eszközzel a végbél alsó 8-10 cm-es szakaszát tekinti át a proktológus, különös figyelmet fordítva a nyálkahártya elváltozásaira, a belső aranyerek állapotára illetve a nemi úton történő fertőző betegségek (STI) okozta elváltozásokra. A teljes vizsgálat körülbelül 10 percet vesz igénybe, és ugyan kellemetlen, de fájdalommentes.

Milyen vizsgálatokat végezhet a proktológus? 

Az anamnézis felvétele után az alábbi vizsgálatokat végezheti el.

Rektális digitális vizsgálat 

Az ujjal történő vizsgálat során számos betegség kizárható, vagy éppen igazolható. Elengedhetetlen része a diagnosztikai folyamatnak. A vizsgálat során a proktológus körbetapintja a vizsgált területet bármilyen elváltozást, rendellenességet keresve.

Tükrözéses vizsgálatok 

A végbéltükrözés nem az ismert kamerás módszerrel történik, és altatásra sincs szükség. A vizsgálat során egy merev csövet vezet a szakorvos a végbélbe, amely némi külső világítás segítségével segít belátni a végbél belső felületét. Méret szerint két eszközt különböztetünk meg:

 • anoszkóp: ezzel a műszerrel a végbél alsó szakaszát lehet belátni, hossza 6-12 cm.
 • rektoszkóp: a rektoszkóp a végbél felső szakaszába is betekintést enged, hossza 20-25 cm.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra? 

A proktológiai vizsgálat semmiféle bélelőkészítést, hashajtást, beöntést nem igényel, mivel normális esetben a bél vizsgált szakasza teljesen üres, így elegendő a vizsgálat előtti, aznapi egyszeri széklet. Fontos, hogy a konzultációra minden korábbi orvosi dokumentációt hozzon magával, mely segíti az orvos tájékozódását.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

 • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Proktológia szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a szűrővizsgálatokat.
 • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nem csak a kórelőzményekre és a családban előfordult proktológiai megbetegedésekre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
 • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig empátiával és türelemmel fordulunk betegeinkhez, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

Proktológiai panaszok vagy a betegség megelőzés céljából végzett szűrővizsgálatokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.