Ortopédiai szakrendelés

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozik. A mozgásszervi betegségek körébe tartoznak többek között a végtagok csontjainak, ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerincet és a csigolyákat körülvevő lágyrészek elváltozásai.

Legyen szó bármilyen mozgásszervi panaszról, kiváló ortopéd szakorvosaink a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások és eszközök segítségével állítják fel a pontos diagnózist. A kiértékelt vizsgálati eredmények fényében szükség esetén – az ortopédia teljes spektrumát lefedve – kitűnő aneszteziológiai és műtői háttérrel biztosítunk műtéti ellátást, továbbá komplex terápiás és rehabilitációs lehetőségeket is. Foglaljon időpontot online, és bízza magát a Dr. Rose Magánkórház csapatának szakértelmére!

ORTOPÉDIAI SZAKRENDELÉS

Az ortopédia a tartó – és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozik. A mozgásszervi betegségek körébe tartozik a végtagok csontjainak, ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc – és a csigolyákat kürölvevő lágyrészek elváltozásai. Az ortopéd szakorvos a kezeléshez konzervatív – tehát nem műtéti –, és műtéti eljárásokat is egyaránt alkalmaz.
Napjaink mozgásszegény életmódja, az ülőfoglalkozásúak magas aránya miatt egyre korábban jelentkeznek a gerinc és az egyéb mozgásszervrendszeri panaszok. Gyakran, ezek az elváltozások még nem járnak fájdalommal, azonban érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, hogy a későbbi komolyabb panaszok megelőzhetőek legyenek.

MIKOR FORDULJUNK ORTOPÉD SZAKORVOSHOZ?

Minden olyan mozgásszervi panasz esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, amelyek mozgásbeszűküléssel, ízületi folyadékgyülemmel és/vagy tartós fájdalommal járnak. Leggyakrabban:

  • Akut és krónikus gerincfájdalom esetén
  • Akut és krónikus ízületi fájdalmak, mozgásbeszűkülések esetén
  • Ízületi instabilitások, sportsérülések észlelésekor
  • Reumás megbetegedések következtében kialakult deformitások esetén
  • Statikai vagy tartási rendellenességek okozta fájdalmak miatt
  • Járászavarok észlelésekor
  • Izomfájdalmak, íngyulladások és más lágyrészpanaszok esetében

MI TÖRTÉNIK AZ ORTOPÉD VIZSGÁLAT ALATT?

A szakvizsgálat során a szakorvos először alaposan kikérdezi a pácienst a veleszületett vagy öröklött betegségeiről, esetleges műtéteiről és a családban előfordult betegségekről. Ezt követően a jelenlegi panaszokról kérdez: a fájdalom erősségéről, gyakoriságáról, pontos helyéről, fennállásának idejéről, és, hogy köthető-e bármilyen aktivitáshoz vagy időszakhoz. Ezután a panaszos testrész fizikai vizsgálata következik. A szakorvos először szabad szemmel megtekinti az adott testrészt, hogy látható-e bármilyen elváltozás, majd az érintett végtag működését, stabilitási és terhelési viszonyait ellenőrzi. Amennyiben a pontos diagnózis felállításához szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat rendelhet el: MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?

Az ortopédiai szakvizsgálat fizikai részének elvégzéséhez a panaszos testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes olyan ruházatban érkezni, mely könnyen le- és felvehető. A páciens az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel az ortopédiai vizsgálatok eredményeit. Képalkotó vizsgálatok esetében mind a leletet, mind a képanyagot hozza magával.