Ortopédiai szakrendelés

Ortopédia szakrendelésünk a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozik. A mozgásszervi betegségek körébe tartoznak többek között a végtagok csontjainak, ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerincet és a csigolyákat körülvevő lágyrészek elváltozásai.

Legyen szó bármilyen mozgásszervi panaszról, kiváló ortopéd szakorvosaink a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások és eszközök segítségével állítják fel a pontos diagnózist. A kiértékelt vizsgálati eredmények fényében szükség esetén – az ortopédia teljes spektrumát lefedve – kitűnő aneszteziológiai és műtői háttérrel biztosítunk műtéti ellátást, továbbá komplex terápiás és rehabilitációs lehetőségeket is. 

ORTOPÉDIAI SZAKRENDELÉS

Az ortopédia a tartó – és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozik. A mozgásszervi betegségek körébe tartozik a végtagok csontjainak, ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc – és a csigolyákat körülvevő lágyrészek elváltozásai. Az ortopéd szakorvos a kezeléshez konzervatív – tehát nem műtéti –, és műtéti eljárásokat is egyaránt alkalmaz. Napjaink mozgásszegény életmódja, az ülőfoglalkozásúak magas aránya miatt egyre korábban jelentkeznek a gerinc és az egyéb mozgásszervrendszeri panaszok. Gyakran, ezek az elváltozások még nem járnak fájdalommal, azonban érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, hogy a későbbi komolyabb panaszok megelőzhetőek legyenek.

MIKOR FORDULJUNK ORTOPÉD SZAKORVOSHOZ?

Minden olyan mozgásszervi panasz esetén érdemes szakorvoshoz fordulni, amelyek mozgásbeszűküléssel, ízületi folyadékgyülemmel és/vagy tartós fájdalommal járnak. Leggyakrabban:

  • Akut és krónikus gerincfájdalom esetén. A gerincfájdalom mögött számos probléma állhat - a gerincferdüléstől kezdve a porckorongsérven át egészen a lumbágóig. Szerencsére a műtétek többsége korai felismeréssel és a hatékony kezelés megkezdésével elkerülhető, ehhez azonban fontos idejében felkeresni az ortopéd szakorvost. Magánkórházunkban megvizsgáljuk a gerince állapotát, majd a megfelelő kezelési terv felállításával segítünk a gyógyulásban.
  • Akut és krónikus ízületi fájdalmak, mozgásbeszűkülések esetén. Az ízületek rendszeres karbantartást igényelnek, ellenkező esetben fájdalom és mozgáskorlátozottság is felléphet. Azonban a mozgásszegény életmód mellett az ízületek túlterhelése is panaszokhoz vezethet, ezért ha ízületi fájdalommal küzd, először is meg kell találnunk a probléma forrását. Orvosaink az előzetes állapotfelmérést követően személyre szabott kezelési terv felállításával segítik a gyógyulást.
  • Ízületi instabilitások, sportsérülések észlelésekor. Sajnos időnként még az igazán alapos bemelegítés és a legszigorúbb odafigyelés ellenére is megtörténnek a sportbalesetek. Habár általában csak egyszerű izomhúzódásról van szó, de bizonyos esetekben részleges vagy teljes izomszakadás is megkeserítheti a sportolók életét. Ilyenkor a legfontosabb a rehabilitáció minél hamarabbi elkezdése a sérült izmok és ízületek gyors regenerálódása érdekében. Célunk, hogy Ön minél hamarabb visszatérhessen a mozgáshoz, és minimalizáljuk a jövőbeli sportsérülések esélyét.
  • Reumás megbetegedések következtében kialakult deformitások esetén. A reuma kifejezés alatt a különböző mozgásszervi megbetegedéseket értjük. Ezek a problémák nemcsak fájdalmat és nehézkes mozgást okozhatnak, hanem akár súlyos deformitásokat is eredményezhetnek. Kezeletlen reuma vagy hosszan tartó gyulladás esetén látványos deformitások jöhetnek létre, ráadásul az ízületek is erősen roncsolódhatnak. Ortopéd szakorvosainkkal segítünk a probléma feltérképezésében és teljes körű, hatékony kezelésében is.
  • Statikai vagy tartási rendellenességek okozta fájdalmak miatt. A hanyag tartás, a gerincferdülés, a lapos vagy éppen domború hát egy idő után fájdalmat okozhatnak. Éppen ezért fontos a rendellenesség korrigálása, illetve a helyes testtartás alapelveinek elsajátítása. Akár ülő vagy álló munkát végez, pontosan megtanítjuk Önnek a gerincet kímélő testtartási formákat. Szakembereink segítségével lépésről lépésre csillapítjuk a fájdalmat és segítjük a gyógyulást.
  • Járászavarok észlelésekor. Az egyik leggyakoribb járászavar a sántítás, amelyet az ágyéki gerinc vagy az alsó végtagok fájdalma, illetve születési rendellenesség és ízületi instabilitás is előidézhet. Első lépésként mindig a járászavart kiváltó okot keressük meg, ezután pedig egyénre szabott kezelési tervet állítunk össze. Részletesen elemezzük a járását, így még azokat a mozgásszervi megbetegedéseket is észrevehetjük, amelyek egyelőre nem okoznak fájdalmat, idővel viszont már megkeseríthetik a mindennapjait.
  • Izomfájdalmak, íngyulladások és más lágyrészpanaszok esetében. Gyakran egy óvatlan mozdulat is izomfájdalmat vagy íngyulladást okozhat, de az is lehet, hogy a háttérben komolyabb mozgásszervi betegség áll fenn. Ortopédiai szakrendelésünkön fényt derítünk a panaszokat eredményező okokra, és személyre szabott kezelési tervvel segítünk a gyógyulásban.

MI TÖRTÉNIK AZ ORTOPÉD VIZSGÁLAT ALATT?

A szakvizsgálat során a szakorvos először alaposan kikérdezi a pácienst a veleszületett vagy öröklött betegségeiről, esetleges műtéteiről és a családban előfordult betegségekről. Ezt követően a jelenlegi panaszokról kérdez: a fájdalom erősségéről, gyakoriságáról, pontos helyéről, fennállásának idejéről, és, hogy köthető-e bármilyen aktivitáshoz vagy időszakhoz. Ezután a panaszos testrész fizikai vizsgálata következik. A szakorvos először szabad szemmel megtekinti az adott testrészt, hogy látható-e bármilyen elváltozás, majd az érintett végtag működését, stabilitási és terhelési viszonyait ellenőrzi. Amennyiben a pontos diagnózis felállításához szükséges, a szakorvos további vizsgálatokat rendelhet el: MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?

Az ortopédiai szakvizsgálat fizikai részének elvégzéséhez a panaszos testrészt szabaddá kell tenni, így érdemes olyan ruházatban érkezni, mely könnyen le- és felvehető. A páciens az első konzultációra hozza el az összes korábbi orvosi dokumentációját, különös tekintettel az ortopédiai vizsgálatok eredményeit. Képalkotó vizsgálatok esetében mind a leletet, mind a képanyagot hozza magával.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Felkészült szakorvosok, modern diagnosztikai eszközök. Ortopédiai szakrendelésünkön célunk a betegek átfogó ellátása, a legmagasabb szintű kezelések biztosítása.
  • Személyre szabott ellátás. Minden egyes páciensünkkel alaposan átbeszéljük a panaszait, figyelünk a kórtörténetükre és a szükségleteikre. Ezáltal átfogó képet kapunk az egészségi állapotukról és az esetleges kockázati tényezőkről, ami alapján az egyéni betegigényeknek megfelelő terápiás tervet alakítunk ki.
  • Empatikus, emberközpontú hozzáállás. Ortopédiai szakrendelésünkön mindvégig szem előtt tartjuk pácienseink kényelmét és bizalmát. Munkatársaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellemes és biztonságos környezetet teremtsenek, ahol a betegek nyugodtan megoszthatják panaszaikat, és feltehetik kérdéseiket.

Mozgásszervi panaszokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.