Mellrekonstrukció

A mellrekonstrukciós műtét során a sebész saját szövettel és/vagy implantátummal újraépíti a teljesen vagy részlegesen eltávolított mellformát. A rekonstrukciós folyamat mellplasztika beavatkozások sorozatából állhat és tartalmazza az implantátum beültetését, valamint a mellbimbó és a bimbóudvar helyreállítását is. 
 

Mi a mellrekonstrukció?

A mellrekonstrukciós műtét során a sebész saját szövettel és/vagy implantátummal újraépíti a teljesen vagy részlegesen eltávolított mellformát. A rekonstrukciós folyamat mellplasztika beavatkozások sorozatából állhat és tartalmazza az implantátum beültetését, valamint a mellbimbó és a bimbóudvar helyreállítását is. 

Mikor indokolt a mellrekonstrukció?

A mellrekonstrukció legtöbbször rosszindulatú daganat vagy baleset miatti teljes vagy részleges melleltávolítás (masztektómia) miatt szükséges. A beavatkozás előnye, hogy a műtét után nő az önbizalom és nincs szükség a külső protézist tartalmazó melltartó viselésére. A rekonstrukciós folyamat beavatkozások sorozatából is állhat, lényege, hogy az elveszített szöveteket, illetve velük együtt a mell térfogatát is pótolni kell. A helyreállító műtét során a cél egy új mellforma kialakítása, illetve a meglévőhöz való minél nagyobb hasonlóság elérése. Az emlőrekonstrukciót el lehet a betegség miatti melleltávolítással egy műtétben is végezni, ebben az esetben a beavatkozást össze kell hangolni az onkológiai kezeléssel. A mellrekonstrukció helyreállítja a nőiesség szimbólumát és megteremti a testi-lelki harmóniát. A megújult külső önbizalom növekedéssel és nőiesebb kisugárzással párosul, ami életük minden területére pozitív kihatással van. 

Mi történik az első konzultáción?

A konzultáció során plasztikai sebészünk felméri az ön aktuális állapotát és tapasztalatai, valamint referenciái – valamint az ön igényei - alapján a lehető legjobb eredményt hozó megoldást javasolja, elmagyarázza, milyen mellplasztikát, műtét sorozatot tart szükségesnek az ön esetében. Ezután megmutatja a különféle implantátumokat és kiválasztják az ön számára legmegfelelőbb méretet és típust, illetve meg is mutatja a műtét utáni várható eredményt. Magánkórházunkban jelenleg a Mentor és Motiva márkájú implantátumokat használjuk, melyek vezető amerikai gyártók FDA, illetve CE minősítésű termékei. A Mentor implantátumok élethosszig tartó garanciával rendelkeznek, míg a Motiva termékek szabadalmaztatott nanotechnológiás SilkSurface® felülettel készül a még nagyobb biztonság érdekében. Az implantátumok - formájukat tekintve -, lehetnek kerek vagy csepp anyagúak, texturált felszínűek, de a legnagyobb biztonságot és legjobb minőséget biztosítják.

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a mellrekonstrukció előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat, szükség esetén EKG és röntgenfelvételek, valamint ultrahang és mammográfia készítését is. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a mellrekonstrukcióra. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a mellrekonstrukciós műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Mi történik a műtét alatt?

Mellrekonstrukciós műtétre minden esetben altatásban kerül sor. A megfelelő műtéti technikát plasztikai sebészünk az ön adottságait, mellszerkezetét figyelembe véve fogja kiválasztani, hiszen a mellrekonstrukciós műtétek igen különbözőek lehetnek, az egyszerűbb, rutin beavatkozásoktól kezdve, egészen az összetett műtétsorozatokig, így minden esetben egyedi elbírálást és műtéti tervet igényelnek. Mellrekonstrukció során az eltávolított szövetek pótlása történhet saját szövettel, illetve korszerű és biztonságos szilikon implantátummal, vagy ezen megoldások kombinációjával. Egyszerűbb esetekben az implantátum a mell alatt ejtett néhány centiméteres metszésen keresztül vagy bimbó körüli, félkörív alakú bemetszésen át helyezhető be. A mellimplantátum a meglévő mirigyállomány vagy a mellizom alá is kerülhet. A mellrekonstrukció során az előző műtéti hegek eltávolítására és a torzító sérülések korrigálására is sor kerül. A mellbimbó és bimbóudvar helyreállítás 3-6 hónappal a mell kialakítása után javasolt, amikor a szövetek és az implantátum elnyerték végleges formájukat, helyüket és nem igényelnek további beavatkozást. A bimbót az új szövetek felhasználásával, az ellenoldalival szimmetrikus helyen alakítjuk ki. Plasztikai sebészünk - szükség esetén - speciális technikákat alkalmaz a legjobb eredmény elérésének érdekében. Ilyen megoldás például az LD, illetve a TRAM lebenyforgatás. E két módszer során a test más részeiről forgatják át a mellre a bőrszövetet, az LD során a hátról, míg a TRAM lebenyforgatás esetén a hasról pótolják a hiányzó szöveteket. A megfelelő eredményért plasztikai sebészünk használhat továbbá speciális eszközöket, expandert, illetve Tio2Mesh hálót is. A kombinált, saját szövettel és implantátummal történő mellrekonstrukció nagy tapasztalatot igénylő beavatkozás, melynek minden egyes lépését a tervezéstől a hegek helyének meghatározásáig plasztikai sebészünk részletesen átbeszéli önnel a beavatkozást megelőző konzultációk során. A mellrekonstrukció időtartalma esetenként különböző, 1,5-4 órát vesz igénybe. 

Gyógyulás, regenerálódás

A mellrekonstrukciót követően – a legtöbb esetben - két éjszakát el kell töltenie Magánkórházunkban, hogy kényelmes és kellemes környezetben pihenjen a műtét utáni első éjszaka és biztonságos körülmények között kezdje meg a lábadozást. Másnap reggel plasztikai sebészünk megvizsgálja a beavatkozás helyét, a műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A mellrekonstrukciós műtét után 4 héten át speciális melltartót kell viselnie, ezt mi biztosítjuk az ön számára. A műtétet követő két hétben kerülni kell minden megerőltető fizikai tevékenységet, de ennek letelte után fokozatosan visszatérhet mindennapi teendőihez, a harmadik hét után könnyű testmozgás már végezhető. A beavatkozás után két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, napozást és a szauna használatát. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6 hónap, míg a belső hegek 2 év alatt gyógyulnak be teljesen. A heggyógyulás elősegítése érdekében hegkezelő krémek használata javasolt. Ugyan a mellrekonstrukciós műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.
A mellrekonstrukció után vékony hegvonal marad a bőrön, néhány látható és nem látható helyen. A műtéti hegek maradandóak, de az idő múlásával fokozatosan halványodnak. A mell végleges formáját fél-egy év után nyeri el.