A rekonstruktív sebészet és az esztétikai sebészet kapcsolata

2022. április 19.

Érdeklődésének középpontjában a laparoszkópos sebészet és a mikrosebészet áll melyekkel kapcsolatban több nemzetközi és hazai továbbképző tanfolyamon és sebészeti kurzuson vett részt. Kiemelt területe a rekonstruktív sebészet, azon belül is az onkoplasztika, aminek köszönhetően a daganatos betegek esetében egy időben nyílik lehetőség a daganat eltávolítására és az érintett terület helyreállítására. Dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebészt kérdeztük pályájának alakulásáról.

Dr. Molnár Béla Ákos

Mióta van a pályán, hogyan került a plasztikai sebészet közelébe?

Lassan 20 éve vagyok plasztikai sebész. Ez egy véletlen történet, hogy plasztikai sebész lettem. Az akkori vezető sebész professzorom utasítására tettem le ezt a szakvizsgát, amire később rájöttem, hogy ez egy nagyon bölcs gondolat volt. Az általános sebészetben és a daganatos sebészetben is nagyon sokat tudtam használni. Az évek során megszerettem a plasztikai sebészetnek nemcsak a rekonstrukciós, hanem az esztétikai területét is. Így most már sebész és plasztikai sebész is vagyok.

Milyen műtéteket végez a leggyakrabban, mi a kiemelt szakterülete?

A plasztikai sebészet két nagy területe az esztétikai és a rekonstruktív sebészet. Nem lehet őket különválasztani, mert amikor esztétikai beavatkozást végzünk, akkor rekonstruálunk és amikor rekonstruktív sebészetben gondolkodunk - daganatok utáni helyreállítás esetén - akkor esztétikát is művelünk. Mindkettő nagyon fontos számomra. Viszonylag sok terület van az esztétikán belül, amit napi szinten használok. Természetesen van olyan is, ami nem tartozik a működési palettámba, de a fő terület, amit szívvel-lélekkel végzek: az a rekonstruktív sebészet és főleg az emlődaganat utáni helyreállító sebészet.

Mi alapján dönt egy beavatkozás elvégzéséről?

Harminc éve vagyok sebész számtalan sikerélmény van mögöttem és természetesen vannak kudarcok is. Kiemelni egy példát nem tudok, minden eset egyedi. Előfordulnak extrém kérések is, akár az esztétikán belül, akár egy nagy rekonstrukció előtt. Minden esetben fel kell mérni, hogy tudjuk-e teljesíteni a kérést, elképzelést. A konzultáció során születik meg a döntés, hogy tudjuk-e vállalni a beavatkozást vagy sem. Olykor muszáj nemet mondanunk egy-egy extrém kérés esetén. Felmérjük a lehetőségeket, mérlegelünk és ha úgy látjuk, hogy nem tudjuk a kérést teljesíteni, akkor nemet mondunk.

Mit jelent önnek a szépség a plasztikai sebészetben?

A szépséget nagyon nehéz definiálni, már többet megpróbálták pl.: Leonardo da Vinci „Aranymetszés” szabályai leírásakor. Ezekhez köthetjük ugyan, hogy mi a szépség, mit jelent szépnek lenni, de valójában  azt gondolom, hogy a szépség az, amikor harmóniát látunk. Nehéz megfogalmazni, hogy ez egy arc, egy testarány vagy a kisugárzás. Egyszerűen érzem, hogy így szép és harmonikus. Ha a konzultáció során úgy érzem, hogy a páciens megjelenése harmonikus és a találkozó alkalmával szépnek látom, és csak elrontanám az általam látott és tapasztalt szépséget, akkor lebeszélem a pácienst a műtétről.

Több éve dolgozik a Dr. Rose Magánkórházban, milyen feladatok motiválják a kórházi munkája során?  

A Dr. Rose-ban már 8 éve dolgozom, jól érzem itt magam, fontos számomra a stabilitás. Egyre több olyan területet találok, ami kihívás számomra és lehetőséget kapok ezek megvalósítására. Nagyon szeretek szépet, esztétikusat és harmonikusat alkotni, de természetesen a rekonstrukciós beavatkozások jelentik az igazi kihívásokat: akár daganatos betegségekről, fejlődési rendellenességről legyen szó, ezek a területek azok, amik igazán mozgatnak.