Endokrinológia

Az endokrinológia az orvostudomány azon ága, amely a belső elválasztású mirigyek betegségeivel és rendellenességeivel foglalkozik. Az endokrin mirigyek közé tartozik többek között az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a petefészkek és a herék. Az általuk termelt hormonok a véráram útján jutnak el a test különböző részeibe és fejtik ki a hatásukat. A hormonrendszerünk működése az egész szervezetünkre hatást gyakorol, így a megváltozott hormontermelés számos szervünk működését befolyásolja.

Felkészült endokrinológus szakorvosaink a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel végzik a különféle hormonproblémák és hormonzavarok felderítését és gyógyítását. 

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni? 

A hormonális rendszerhez kapcsolódó panaszok sok esetben általánosak és nehezen megfoghatóak. Ha azonban ezek a problémák huzamosabb ideje fennállnak, esetleg súlyosbodnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Az endokrinológus szakorvos feladata eldönteni, hogy a panaszok hátterében hormonális eltérés, életmódbeli vagy más ok állhat.

A belső elválasztású mirigyek zavarai miatt kialakuló tünetek rendkívül szerteágazóak lehetnek, számos testi funkciót érinthetnek. A leggyakoribb panaszok, amelyekkel érdemes endokrinológushoz fordulni, egyebek mellett a következők lehetnek:

 • Kóros hajhullás és bőrelváltozások, pattanások, mitesszerek kialakulása
 • Nem megmagyarázható hízás vagy fogyás
 • Fáradékonyság, akár 8-10 óra alvást követően
 • Éjjeli álmatlanság
 • Hangulatingadozás, rossz közérzet, pánik, depresszió, folyamatos szívdobogásérzés
 • Kóros hasmenés vagy székrekedés
 • Nemi működés zavarai: menstruációs rendellenesség, termékenységi problémák, hőhullámok, impotencia
 • Gyakori csonttörés
 • Vesekőképződés
 • Cukorbetegség
 • Magas vérnyomás, kóros vérzsírérték

Milyen betegségekkel foglalkozik az endokrinológia? 

Pajzsmirigyproblémák 

A leggyakoribb pajzsmirigyproblémák közé tartozik a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis), illetve -túlműködés (hipertireózis). Előbbi lehet veleszületett, de szerzett formában is előfordulhat autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás miatt, vagy pajzsmirigy-eltávolítást követően. A pajzsmirigy-alulműködés egyebek mellett fáradtságot, súlygyarapodást, étvágytalanságot, székrekedést, hideg érzést vagy akár rossz közérzetet, depressziót is okozhat. A pajzsmirigy túlműködése általában autoimmun betegség miatt jön létre, jellemző tünetei között pedig a megnagyobbodott pajzsmirigy, a nyugtalanság, szorongás, a súlyvesztés, a gyors szívverés és a hiperaktivitás is szerepel. Pajzsmirigygyulladást baktériumok, vírusok is kiválthatnak, de sok esetben autoimmun okra vezethető vissza – ilyenkor az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigy sejtjeit, ami hosszabb távon pajzsmirigy-alulműködést vagy -túlműködést is eredményezhet. A pajzsmirigygyulladás egyéb tünetei lehetnek a fáradtság, a láz, a nyakfájdalom, a súlyváltozás, vagy a hangulatzavarok. A pajzsmirigyproblémák kezelése magában foglalhat gyógyszeres terápiát, radiojód-kezelést, vagy műtéti beavatkozást is.

A mellékpajzsmirigy betegségei 

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó oldalán található szerv, ami a parathormon termeléséért felelős, továbbá szerepet játszik a kalcium- és foszforháztartás szabályozásában. A mellékpajzsmirigynél is előállhat túlműködés vagy alulműködés. Előbbi a vér kalciumszintjének emelkedésével jár, ami miatt a csontok törékennyé válnak, de a szívre vagy a vesére is káros hatással van. Ennél ritkább mellékpajzsmirigy alulműködése, ami leginkább a mellékpajzsmirigy eltávolításakor vagy sérüléskor fordul elő. Az alulműködés alacsony kalciumszintet eredményez a vérben, ez pedig tartós izomgörcsöket, izom-összehúzódást vagy zsibbadást okozhat. A mellékpajzsmirigy kezelésének részeként fontos a kalcium- és a D-vitamin-pótlásról is gondoskodni, a túlműködés esetén műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

Az agyalapi mirigy betegségei 

Az agyalapi mirigy, azaz a hipofízis a hormonális rendszer fő mozgatórugója, működésének zavarát a leggyakrabban daganat okozza. A hipofízis jóindulatú daganata, azaz az adenoma nem rákos képlet, ugyanakkor a hormonháztartást negatívan befolyásolja. Ennek következtében számos tünetet okozhat, így például krónikus fejfájást, testsúlyváltozásokat, izomgyengeséget, látászavarokat, hormonális egyensúlyhiányt, pigmentációs rendellenességeket, illetve növekedési problémákat is. Az adenoma diagnózisához képalkotó vizsgálatokra (CT-re, MR-re) van szükség, kezelése pedig gyógyszeres terápiát, szükség esetén műtéti beavatkozást igényel. A hipopituitarizmus a hipofízis elégtelen működését jelenti, ami a hormonok alacsony szintjét okozza, ez pedig olyan változatos tünetekkel jár, mint a fáradtság, a libidó csökkenése, a súlyváltozások vagy az alacsony vérnyomás. A hipopituitarizmus kezelése során általában hormonpótló terápiára kerül sor.

Mellékvese-betegségek 

A mellékvese betegségeinek hátterében számos ok állhat, így például daganatos megbetegedések, fertőzések, öröklött rendellenességek, de akár az agyalapi mirigy elégtelen működése is okozhat mellékvesezavarokat. Az olyan betegségek, mint a Cushing-szindróma vagy a Conn-szindróma a mellékvese túlműködését eredményezik, és olyan panaszokat okozhatnak, mint a fokozott testsúlygyarapodás, a fáradtság, a magas vérnyomás, a csontritkulás, a menstruációs zavarok, a gyakori vizelés, a hányinger vagy az átmeneti bénulások. A mellékvese elégtelen működése vezethet az Addison-kór kialakulásához, ami leginkább fiatalkorban vagy a középkorúaknál jelentkezik. Kiváltó okai között megemlíthető a stressz, az autoimmun betegségek, de akár bizonyos fertőzések, mellékvese-daganat vagy cukorbetegség is állhat mögötte. Az Addison-kór kezeléséhez egész életen át tartó hormonpótlás szükséges.

Milyen vizsgálatokat végzünk szakrendelésünkön? 

Laborvizsgálatok 

Az endokrinológiai szakrendelésen végzett laborvizsgálatok célja az endokrin rendszer működésének és a hormonháztartás egyensúlyának felmérése, a rendellenességek diagnosztizálása, kiértékelése. Ennek érdekében a panaszok tükrében szükséges lehet többek között a pajzsmirigyhormonok (TSH, T3, T4), az inzulin, a kortizol, a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron), a mellékvesehormonok (kortizol, aldoszteron) és más endokrin mirigyek hormonjainak mérése is. Szakorvosaink a laboratóriumi eredményeket összevetik a páciens tüneteivel és kórtörténetével, hogy pontos diagnózist és személyre szabott terápiát javasolhassanak.

Képalkotó vizsgálatok 

Bizonyos esetekben szükséges lehet képalkotó vizsgálatok elvégzése is a mirigyek szerkezetének, elváltozásainak vagy daganatainak felmérése céljából. Az ultrahangvizsgálat olyan, nem invazív és teljesen fájdalommentes képalkotó eljárás, amely az endokrin daganatok, a pajzsmirigy, a mellékvese vagy az agyalapi mirigy problémáinak felderítésére is alkalmas. Használatával szakorvosaink a pajzsmirigy méretére, alakjára, szerkezetére, az esetleges göbök, ciszták jelenlétére is következtethetnek, valamint a pajzsmirigygyulladás vagy más elváltozások felderítését is elvégezhetik. Amennyiben az ultrahangvizsgálat eredménye nem teljesen informatív, vagy ha részletesebb képek szükségesek a diagnózis és a kezelési terv kidolgozásához, másodlagos vizsgálatként olyan fejlett diagnosztikai módszereket is alkalmazunk, mint az MRI vagy a CT. Ezekkel pontosabban meghatározhatjuk a mirigyek szerkezetének elváltozásait, és a szöveti differenciálásban – például a daganatok és az egészséges szövetek megkülönböztetésében – is eredményesebbnek bizonyulnak.

Mi történik az endokrinológiai vizsgálat alatt? 

Az első endokrinológiai vizsgálat során a szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a panaszairól, korábbi betegségeiről, és áttanulmányozza a korábbi leleteit, zárójelentéseit és egyéb hozott orvosi dokumentációit. Ezután következnek a fizikai vizsgálatok: az orvos hormonvizsgálatokat és egyéb célzott laborvizsgálatokat kér, szükség esetén pedig képalkotó vizsgálatokra – ultrahangra, CT-re, MR-re – is sor kerül. Az eredmények kiértékelését követően a szakorvos javaslatot tesz a kezelés menetére, illetve amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendel el.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra? 

Endokrinológiai szakvizsgálatra feltétlenül hozza magával korábbi egészségügyi dokumentációit és a szedett gyógyszerek listáját. A vizsgálatra nem kell éhgyomorra jönni.

MIÉRT DÖNTSÖN A DR. ROSE MAGÁNKÓRHÁZ MELLETT?

 • Kiemelt tapasztalattal rendelkezünk az endokrinológia területén. Szakorvosaink mélyrehatóan ismerik az endokrin eredetű betegségeket és azok kezelési lehetőségeit. 
 • Személyre szabott ellátást nyújtunk minden páciensünknek. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás szakaszig végig kiemelt figyelmet fordítunk a betegigényekre, és az egyedi körülményeknek megfelelően határozzuk meg az adekvát kezelési módszert.
 • Türelemmel és empátiával fordulunk pácienseinkhez. A szakmai felkészültség mellett az emberközpontú hozzáállás is kiemelt érték számunkra. Kollégáink gondoskodnak a páciensek komfortérzetéről a vizsgálatok alatt, és részletes tájékoztatást adnak a diagnózissal és a lehetséges kezelési metódusokkal kapcsolatosan is.

A hormonális rendszerrel összefüggő panaszaival forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.