STANDARD csomag

A Standard foglalkozás-egészségügyi csomagunk a következő szolgáltatásokat tartalmazza: 

Foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálat:

 • Anamnézis felvétel (családi, munkahelyi kórelőzmény)
 • Fizikális vizsgálat (bőr, nyirokcsomók, has, vénák)
 • Romberg teszt (balesetveszélyes munkakörben)
 • Munkapszichológiai kérdőív kitöltése, értékelése (monitoros munkakörben)
 • Látásvizsgálat (közel-távollátás, színlátás vizsgálat)

Diagnosztikai vizsgálatok:

 • Vérnyomás mérés
 • Pulzus és vér-oxigén szint mérés (pulzoximetria)
 • Vércukor mérés (éhomi, ujjbegyből történő mintavétel)

Foglakozás-egészségügyi csomagjaink felár ellenében kérhetők mellkas röntgennel és szemészeti szakvizsgálattal is.

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLATOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE

Foglalkozás-egészségügyi orvosi alapvizsgálat

2 fontos részből áll. Először egy általános állapotfelmérő vizsgálatból, melynek során a családi és egyéni kórelőzmény, valamint a korábbi és jelenlegi munkakörülmények, esetleges panaszok részletes kikérdezése, és általános fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés történik. A fentiek alapján a dolgozó egészségügyi állapota és vizsgálati eredményei, valamint a munkaköri kockázatai (fizikai, kémiai, biológiai, pszichés, képernyős, stb.) ismeretében – melyek a dolgozó kikérdezésből és munkahelyről hozott, kitöltött Beutalás a Munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra nyomtatványból derülnek ki – mérlegeli az orvos, hogy az adott dolgozó az adott egészségi állapotában alkalmas-e az adott munkakörben, az azzal járó megterhelésekkel, az egészséget nem károsító, biztonságos munkavégzésre. Ha a döntéshez szükséges, további vizsgálatokat, szakvéleményt kérhet. Mindezek alapján állítja ki az elsőfokú Munkaköri orvosi alkalmassági véleményt: Alkalmas /Ideiglenesen nem alkalmas /Nem alkalmas; esetleg Alkalmas valamilyen korlátozással.

Pulzoximetria

Egy ujjra csíptethető eszköz, melynek segítségével gyorsan és könnyen mérhető a vér oxigéntelítettsége és az aktuális pulzusszám. A működés során az ujjat egy LED fényforrás világítja meg infravörös fénnyel, és a kis készülékben lévő fotodetektor méri az ujjon átjutó fény intenzitását, mely alapján kalkulálja az értékeket. A vér O2-telítettsége normálisan 96% felett van, míg a dohányosoknál, krónikus tüdő- és szívbetegséggel élőknél akár 90% körülire is csökkenhet.

Szemészeti vizsgálat

 • Látásvizsgálat: a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során az orvos mindig elvégzi a rendelet szerinti szem és látás alapvizsgálatát (látásélesség távolra, közelre, színlátás). Ha ennek során bármilyen problémát, rendellenességet észlel, akkor a dolgozót szemészeti szakvizsgálatra irányítja.
 • Szemészeti szakorvosi vizsgálat (orvos által): A szem betegségeivel foglalkozó szakorvosi terület. A szemészeti szűrővizsgálat célja a látásélesség vizsgálata mellett a panaszt még nem okozó kóros állapotok (pl. szürkehályog, zöldhályog, retina-betegségek, stb.) lehető legkorábbi felismerése és kezelése, illetve más szakterületek orvosainak (pl. belgyógyász, ideggyógyász) kérésére véleményezzük a szemfenéki erek állapotát, esetleges betegségek kizárására, az alkalmazott kezelés hatékonyságának megítélésére. 
 • Szemészeti szakvizsgálat (optometrista által): Az optometrista a látás vizsgálatára speciális felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, aki tudásával az orvos és az optikus közötti áll. Alapvető erőssége a látásélesség vizsgálata, annak korrigálása, szemüveg felírása, de vizsgálja a szem és a látórendszer rendellenességeit is. Szemfenéki erek állapotát részletesen nem vizsgálja, betegséget nem kezel. Fő feladatai:
  • Szemvizsgálatot végez: Látásproblémák és rendellenességek meghatározása érdekében gépekkel és próbalencsével felméri a látásélességet és rögzíti az eltéréseket.
  • Látászavar korrigálására, éleslátás biztosítására szemüveget, optikai segéd-eszközöket (kontaktlencsét) ír fel, egyéb terápiákat javasol.
  • Ellenőrzést végez: Az elkészült szemüveggel történő éleslátást kontrollálja.
  • Megállapítja a fennálló szembetegséget: A vizsgálat során felismert szemészeti rendellenességgel kapcsolatban tanácsot ad a betegnek, szükség esetén szemész szakorvoshoz küldi.
  • Konzultál a szemész szakorvossal: Meghatározott eltérések esetén egyeztet a szemész szakorvossal, ha szükséges, további vizsgálatokra, kezelésre hozzá irányítja a pácienst.