Endoszkópia

Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok orvosi javaslat alapján történnek, ezért általában konzultáció előzi meg a vizsgálatokat.

GASZTROENTEROLÓGIAI ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOK

  • Gasztroszkópia – gyomortükrözés
  • Kolonoszkópia – vastagbéltükrözés

Az endoszkóp olyan orvosi eszköz, mellyel közvetlenül betekinthetünk az üreges szervek, illetve testüregek belsejébe. Az endoszkóp egy flexibilis, száloptikás eszköz, amely az egyik végén kisméretű kamerával van felszerelve. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota. Léteznek merev és hajlékony eszközök, használhatóak diagnosztikus és terápiás célra egyaránt.

Az endoszkópos vizsgálatok kényelmes körülmények között, nagyrészt anesztézia alkalmazásával zajlanak, így fájdalommentesek. A terápiás endoszkópia nagy része műtétnek minősül, műtőben, érzéstelenítés vagy altatás mellett végezzük. A beavatkozás jellemzően nem jár mellékhatásokkal, ritka esetben felléphet a torok kiszáradása, köhögés, esetleg enyhe vérzés.

MIKOR, MILYEN PANASZOK ESETÉN VÉGEZNEK ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOT?

Amennyiben a páciens tünetei között szerepel a visszatérő hasi fájdalom, hányás, vérzés vagy a vérszegénység, akkor a diagnózis felállításához belgyógyász szakorvosunk endoszkópos vizsgálatot írhat elő. Endoszkóppal a gyomor- és bélrendszer olyan apró elváltozásai is felfedezhetők, amelyek más módszerekkel könnyen diagnosztizálatlanok maradnának.

MI TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT ALATT?

Gasztroszkópia - gyomortükrözés menete

A gasztroszkópia olyan vizsgálat, melynek során egy endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) juttatnak a szájon át a felső emésztőrendszerbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél (a vékonybél első részének) nyálkahártyáját.

A gasztroszkópia során, ha az orvos kóros eltérést vagy gyulladt területet észlel, vehet egy kis darab szövetmintát (biopsziát) szövettani elemzésre, tenyésztésre, baktérium jelenlétének kimutatására.

Gasztroszkópia alkalmas fekélybetegség, gyulladás, esetleges vérzésforrás felderítésére. Pontosabban ismeri fel a gyulladást, fekélyeket, kóros elváltozásokat, mint a beavatkozással nem járó eljárások (pl. röntgen, UH, MR stb).  Lehetővé teszi biopszia, tenyésztés vételét, polypok, jóindulatú növedékek eltávolítását, szűkületek tágítását, helyi vérzéscsillapítást.

A gyomortükrözés éhgyomorra végezhető. A vizsgálatot a torok helyi érzéstelenítővel való bepermetezése előzi meg. A cső a nyelőcsőbe jut, a légutakat szabadon hagyja, ezért nem zavarja a légzést. Az eljárás jól tolerálható, bár, kis kellemetlenséggel, büfögéssel járhat. Ennek elkerülésére a vizsgálat altatásban is végezhető.  Anesztéziát követően, mivel a reflexeket és a józan ítélőképességet a kapott gyógyszer ronthatja, 24 órán keresztül nem lehet járművet vezetni. Altatásban végzett gasztroszkópia után néhány órás kórházi megfigyelés szükséges. Néhány órán keresztül torokfájás állhat fenn, rövid ideig tartó puffadás jelentkezhet. A kórházból való távozása után folytathatja a szokásos étrendjét.

Kolonoszkópia – vastagbéltükrözés menete

A kolonoszkópia a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti. Az endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) a végbélen keresztül végig vezetik a vastagbélen a vékonybéllel való találkozásig. A vizsgálat során a bél üregének feltágításához kis mennyiségű levegő befúvására lehet szükség, melynek során a hasban nyomásérzés, illetve görcsök jelentkezhetnek. Ezen kellemetlenségek elkerülésére a vizsgálat altatásban is végezhető.  Anesztéziát követően, mivel a reflexeket és a józan ítélőképességet a kapott gyógyszer ronthatja, 24 órán keresztül nem lehet járművet vezetni. Altatásban végzett gasztroszkópia után néhány órás kórházi megfigyelés szükséges. Néhány órán keresztül hasi feszülés, rövid ideig tartó puffadás jelentkezhet. A kórházból való távozása után folytathatja a szokásos étrendjét

A kolonoszkópos vizsgálatok alkalmazhatók a vastagbél gyulladásos állapotainak diagnosztizálására, a vastagbél falán elhelyezkedő polipok eltávolítására, illetve szöveti mintavétel elvégzésére. Segítségével felderíthetőek esetleges vérzések forrásai, gyulladásos folyamatok, anatómiai eltérések, valamint diagnosztizálhatók a vastagbél és végbél daganatai. A vastagbélben előforduló polypok ritkán vérezhetnek, de nagyrészt teljesen tünetmentesek, ezért szükséges felismerésük céljából a vastagbél tükrözés szűrővizsgálatként történő időszakos elvégzése.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?

Gasztroszkópia – gyomortükrözés esetén

A vizsgálat éhgyomorra végezhető el, így a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni és előtte 3 órával nem szabad inni. Tejet, tejtermékeket lehetőleg aznap kerülni kell. A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat reggelén a szokásos módon be kell venni.

Véralvadást befolyásoló gyógyszerek a vizsgálat előtt orvosi utasítás alapján elhagyandók, vagy helyettesítendők. (kezelőorvos, illetve altató orvos tanácsai alapján)

Kolonoszkópia – vastagbéltükrözés esetén

A vizsgálat éhgyomorra végezhető el, a vizsgálat előtt 3 órával nem szabad már folyadékot fogyasztani sem. A vizsgálatot megelőző napon béltisztítást kell végezni a kapott hashajtó típusú gyógyszerrel a megadott utasítások alapján.

A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat reggelén a szokásos módon be kell venni.

Véralvadást befolyásoló gyógyszerek a vizsgálat előtt orvosi utasítás alapján elhagyandók, vagy helyettesítendők. (kezelőorvos, illetve altató orvos tanácsai alapján)

Előkészítés vastagbél tükrözéshez

A vizsgálatot megelőző napon reggelizni bármit szabad. Délben már csak folyékony, pépes és rostszegény ételt szabad enni. Pl.: üres levest, krumplipürét, tojást, stb. Ezután a vizsgálatig szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A délutáni folyadékbevitel nincs korlátozva.

Este 7-kor meg kell inni a Picoprep/citrafleet egyik adagját egy pohár vízben feloldva (megvárva, amíg kihűl), majd utána 2,5-3 l folyadékot el kell fogyasztani.

A vizsgálat napján reggel 6-kor a Picoprep másodiik adagját hasonló képpen kell elfogyasztani, és 9-10 óráig kell 2,5-3 l folyadékot (víz, tea, gyümölcslé) meginni.  A cél az, hogy a végén már csak folyadék távozzon a belekből.

Fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz, tea,  üdítő ital, üres leves,  gyümölcslé, reggel kávé tej nélkül!

Kerülendő: rostos paradicsomlé, céklalé!!!

A vizsgálat előtt 3 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani.