Gyomortükrözés

A gasztroszkópia olyan vizsgálat, melynek során egy endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) juttatnak a szájon át a felső emésztőrendszerbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél (a vékonybél első részének) nyálkahártyáját.

MIKOR, MILYEN PANASZOK ESETÉN VÉGEZNEK ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOT?

Amennyiben a páciens tünetei között szerepel a visszatérő hasi fájdalom, hányás, vérzés vagy a vérszegénység, akkor a diagnózis felállításához belgyógyász szakorvosunk endoszkópos vizsgálatot írhat elő. Endoszkóppal a gyomor- és bélrendszer olyan apró elváltozásai is felfedezhetők, amelyek más módszerekkel könnyen diagnosztizálatlanok maradnának.

MI TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT ALATT?

A gasztroszkópia során egy endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) juttatnak a szájon át a felső emésztőrendszerbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél (a vékonybél első részének) nyálkahártyáját., ha az orvos kóros eltérést vagy gyulladt területet észlel, vehet egy kis darab szövetmintát (biopsziát) szövettani elemzésre, tenyésztésre, baktérium jelenlétének kimutatására.

Gasztroszkópia alkalmas fekélybetegség, gyulladás, esetleges vérzésforrás felderítésére. Pontosabban ismeri fel a gyulladást, fekélyeket, kóros elváltozásokat, mint a beavatkozással nem járó eljárások (pl. röntgen, UH, MR stb).  Lehetővé teszi biopszia, tenyésztés vételét, polypok, jóindulatú növedékek eltávolítását, szűkületek tágítását, helyi vérzéscsillapítást.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?

A gyomortükrözés éhgyomorra végezhető. A vizsgálatot a torok helyi érzéstelenítővel való bepermetezése előzi meg. A cső a nyelőcsőbe jut, a légutakat szabadon hagyja, ezért nem zavarja a légzést. Az eljárás jól tolerálható, bár, kis kellemetlenséggel, büfögéssel járhat. Ennek elkerülésére a vizsgálat altatásban is végezhető.  Anesztéziát követően, mivel a reflexeket és a józan ítélőképességet a kapott gyógyszer ronthatja, 24 órán keresztül nem lehet járművet vezetni. Altatásban végzett gasztroszkópia után néhány órás kórházi megfigyelés szükséges. Néhány órán keresztül torokfájás állhat fenn, rövid ideig tartó puffadás jelentkezhet. A kórházból való távozása után folytathatja a szokásos étrendjét.

A vizsgálat éhgyomorra végezhető el, így a vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni és előtte 3 órával nem szabad inni. Tejet, tejtermékeket lehetőleg aznap kerülni kell. A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat reggelén a szokásos módon be kell venni.

Véralvadást befolyásoló gyógyszerek a vizsgálat előtt orvosi utasítás alapján elhagyandók, vagy helyettesítendők (kezelőorvos, illetve altató orvos tanácsai alapján).

 

Kapcsolódó blogbejegyzések