Gyermekgasztroenterológia

A gyermek gasztroenterológia a gyermekek gyomorbélrendszeri betegségeivel foglalkozó szakterület, melynek feladata az emésztőrendszer speciális kórállapotainak felderítése és kezelése.

A tünet megnyilvánulása nem mindig specifikus és széleskörű lehet, mint például fáradékonyság, rossz közérzet, étvágytalanság, etetési nehézség, regurgitáció, mellkasi fájdalom, nyeldeklés, hányás, hasfájás, széklet habitus és minőségbeli eltérés, akaratlan fogyás, alultápláltság, ritkábban láz, hőemelkedés. A panaszok olykor egyéb jellegű problémákkal is társulnak, mint például tartós nyálkahártya gyulladások, bőrgyógyászati eltérések, illetve ízületi panaszok vagy ritkábban akár asztmatikus tünetek.  A szakterület palettája igen széles és sokszínű, már csak abból adódóan is, hogy a páciensei újszülöttektől a kamaszkorig nyúlóan kerülhetnek ki.

Hevenyen jelentkező, olykor hőemelkedéssel-lázzal, profúz hányással és székelési habitus változással fellépő kórképek hátterében elsőként gyors ellátást indokló sebészeti probléma lehetősége mérlegelendő belgyógyászati vizsgálata során. A többnyire hirtelen fellépő, de viszonylag gyorsan gyógyuló hányás/hasmenéses panaszok hátterében, mely akár igen intenzív, kórházi ellátást is indokol, leggyakrabban fertőzéses eredet húzódik meg, melynek kezelése az általános gyermekgyógyászat területét érinti. Ha azonban a tünetek elhúzódó fennállása tapasztalható, vagy egyes élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatba hozható fellépése, felmerül az emésztőrendszer specifikus megbetegedése, mely már speciális, akár invazív eszközös kivizsgálást, s kezelést, illetve olykor tartós beteggondozást tesz szükségessé.

A gyermekgyógyászatban gyakorta tapasztalható, hogy a gyermek az őt ért különböző környezeti hatásokat, mely akár lehet egy családi konfliktus, baráti súrlódás, követelményeknek való meg nem felelés miatti szorongás, testi tünetekben éli meg. Ezek, túl az ideggyógyászati differenciáldiagnosztikát érintő fejfájáson, leggyakoribb megnyilvánulásai gyomorbélrendszeri panaszok lehetnek, mint például hasi fájdalom, evési problémák, emésztési, székletürítéshez kapcsolódó panaszok, akár lazább székürítésekkel, akár székrekedéssel. A tünetek értékelése gyakorta nem könnyű. Annak eldöntésében, hogy a panaszokat szervi megbetegedés váltja-e ki, vagy úgynevezett funkcionális problémáról van-e szó, bizonyos figyelem felhívó tünetek feltárása adhat segítséget.  Ilyenek lehetnek például az éjszaka álomból ébresztő panaszok, profúz hányás, láz, hőemelkedés társulása, véres széklet ürítés, fogyás, alultápláltság, növekedésbeli-, és/vagy szexuális érésbeli elmaradás, gyomorbélrendszeri betegségre terhelő családi anamnézis.

Kiknél tanácsolt gyermekgasztroenterológiai szakvizsgálat?

A speciális vizsgálat többnyire olyan gyermekeknél tanácsolt, kiknél általános gyermekgyógyászati vizsgálat nem ad választ a fentiekben felsorolt tünetek okára, illetve a panaszok tartós fennállásúak, vagy figyelem felhívó alarmírozó jelekkel társulnak.

A leggyakoribb gyomorbélrendszeri problémák közé tartozó kórállapotok:

  • táplálék allergia
  • táplálék intolerancia mint pl. laktóz intolerancia, fructose malabsorptio
  • GERD/ reflux betegség nyelőcső gyulladással vagy akár anélkül
  • gyomorfekély/ akár Helicobacter fertőzéssel társultan
  • emésztési zavar, például vékonybél bakteriális kontaminációs szindróma, dysbacteriosis, vagy hasnyálmirigy elégtelenség miatt
  • felszívódási zavar, mint pl. lisztérzékenység/coeliakia klasszikus megjelenése
  • gyomorbélrendszeri fejlődési rendellenességek
  • motilitási zavarok
  • gyomorbélrendszeri gyulladások, azon belül pl. gyulladásos bélbetegség/IBD mint Crohn betegség, illetve Colitis ulcerosa
  • tartós táplálkozási/táplálhatósági problémák

Mi történik a vizsgálaton?

A vizsgálat a panaszok és a kórtörténeti adatok részletes megbeszélésével indul, illetve amennyiben rendelkezésre állnak, úgy hozott leleteinek áttekintésével.  Ezt követően történik a fizikális vizsgálat, többnyire problémaorientált megközelítéssel. Mindezek után, amennyiben szükséges, egyeztetjük a további kivizsgálási tervet, illetve átbeszéljük a kezelési javaslatot.

További kiegészítő specifikus vizsgálati lehetőségeink közé tartoznak  széklet mikrobiológiai vizsgálatok, széklet vér illetve kalprotektin vizsgálat, vérkémiai: többek közt -vérkép, CRP, máj/vesefunkció, vasháztartás, lisztérzékenység vizsgálatával,  funkcionális tesztek szénhidrát emésztési problémák vizsgálatára – (laktóz H2  és fruktóz H2 teszt) a koronavírus pandémia alatt szünetel), képalkotó vizsgálatok – hasi UH, szsz. MR vizsgálat, célzott esetben endoszkópia, illetve táplálék allergia klinikai vizsgálatára kettős vak allergén provokációs tesztek (pl. tej-/tojás terhelés).

Intézetünk speciális diéta tartásának igénye esetén képzett dietetikus általi konzultációs lehetőséget biztosít.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A gyermekek első gasztroenterológiai vizsgálata többnyire konzultációs jellegű, így a beteg előkészítését nem igényli.  Specifikus vizsgálataink célzott ütemezés alapján, megbeszélést követően történnek.

A beteg korábbi vizsgálati eredményeit, amennyiben vannak ilyenek, kérjük, hozzák magukkal!

Növekedési vagy gyarapodási ütem meglassulása esetén erre vonatkozó súly és hossz fejlődési adatok ismerete fontos információt jelent, így kérjük ezeket is hozzák magukkal a vizsgálatra.