Gyermekortopédia

Gyermekortopédia a gyermekek mozgásszervi problémáival foglalkozó szakterület, a szakorvosok a csecsemőkortól 18 éves korig végzik a gyermekek vizsgálatát.

Mikor javasolt a gyermekortopédiai vizsgálat?

A gyermekek ortopédiai vizsgálatát újszülöttkorban, gyermekkorban és serdülőkorban is javasolt elvégezni. A csecsemő és gyermekkorban elvégzett ortopédiai szűrővizsgálatok kapcsán felderített mozgásszervi rendellenességek jól gyógyíthatóak.

A gyermek születése után, az első vizsgálat négy és hat hetes kor közötti csípőszűrés. A szűrővizsgálat fizikális és ultrahang vizsgálatból áll, a csípő vizsgálata mellett az ízületek, a koponya és gerinc vizsgálatát is elvégzi a szakorvos. A csecsemők ortopédiai szűrésével kiszűrhetők a csecsemőkori csípő betegségek és fejlődési rendellenességek.

A második szűrővizsgálatot az önálló járás kialakulásakor javasoljuk, a vizsgálat célja ilyenkor a bokák helyzetének vizsgálata. A veleszületett lábdeformitásokat a lehető legkorábban kezelnünk kell gyógytornával szükség esetén gipszkezeléssel.

A következő vizsgálat a gyermekek három éves korában ajánljuk, ezeken a vizsgálatokon a hossz illetve a harántboltozat süllyedést vizsgáljuk, szükség esetén gyógytorna és gyógybetét használatát javasoljuk.

Az iskola megkezdése előtt, majd hét, tíz és tizennégyéves korban javasoltak a gyermek ortopédiai vizsgálatok Ezeknek a vizsgálatoknak a célja, hogy nyomon követhessük a gyermekek mozgásszervi változásait, fejlődésük, növekedésük és a különböző életszakaszok terhelése kapcsán. Gyermekek mozgásszervi fejlődését befolyásolhatja a kevés mozgás, a nehéz iskolatáska, sok ülés, a mobil eszközök hosszantartó használata illetve az aktív sportok végzők esetében a kornak nem megfelelő fizikai terhelés.

Az iskoláskori vizsgálatokon fontos szerepe van a gerinc vizsgálatának. Az ortopéd orvos a diagnosztizált gerincferdülés utánkövetéséhez évenkénti kontroll vizsgálatot javasolhat.

Milyen tünetekkel keressünk fel gyermekortopéd szakorvost?

A szűréseken túl a gyermekortopéd orvos foglalkozik a korosztály mozgásszervrendszerének problémáival:

  • csecsemők eltérő mozgásfejlődése
  • gerincfájdalom
  • gerincoszlop rendellenes görbülete
  • hanyag testtartás
  • izmok merevsége
  • kezek-lábak, gerinc beszűkült mozgásterjedelme
  • púpos hát, előredomborodó has
  • rendellenes lábtartás
  • rendellenes testtartás, aszimmetria
  • talp fájdalom

Mi történik a gyermekortopédiai vizsgálaton?

Az ortopéd szakorvos a fizikális vizsgálat után speciális diagnosztikai vizsgálatokat is elrendelhet, (MR, CT, röntgen, ultrahang, laborvizsgálatok) a pontos diagnózis felállításához.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Gyermekortopédiai vizsgálatra, hozzák magukkal gyermekük korábbi ortopédiai leleteit radiológiai vizsgálataik felvételeit.